Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Стимуланти и наркотични средства Mарихуаната като допинг в спорта

Mарихуаната като допинг в спорта

Mарихуаната като допинг в спорта - изображение

Един от забранените стимуланти, използван в спорта е марихуаната.

Марихуаната е лек наркотик, който представлява изсушени листа, стъбла, семена на растението коноп. Има много жаргонни наименования, например: ганджа, трева, Мери Джейн и др. Всички форми на марихуаната, включително синсемила и другите по-силни форми като хашиш съдържат основната активна съставка в марихуаната THC - делта 9-тетрахидроканабинол. Ефектите на тревата зависят от силата и активността на тази съставка. THC и другите химикали бързо проникват в мозъка и мастните депа на тялото.

Обикновено хората, които употребяват марихуана я пушат като цигара, срещана е и като цигари, наречени Блънт. В рамките на няколко минути след вдишването на дима от марихуана, се появяват физиологични и субективни ефекти, които продължават до няколко часа.

Ефекти на марихуаната:

Употребата на марихуана може да повлияе отрицателно на спортното представяне по най-различни начини. При нея се увеличава сърдечната честота, като в същото време намалява сърдечния обем. Тревата може да доведе до намаляване на спортните постижения като забави реакциите, точността на действия и възприятието. Пушенето на трева преди състезание може да бъде дори и опасна, при спортовете, в които се изискват бързи реакции и правилно вземане на решения.

Пушенето на канабис оказва влияние върху способността на организма да усвоява необходимото количество кислород, нужно за добрите спортни резултати. При пушенето на марихуана се вдишват въглероден окис и катран, които увеличават риска от редица здравословни проблеми - инфекции на дихателни пътища, бронхит, рак на белите дробове.

Спортистите употребяват марихуана, за да ги накара да се чувстват по-спокойни, и по-малко нервни преди състезание, да релаксират и спят по-добре. Поради това, че марихуаната се съхранява в мазнините на тялото, нейните ефекти могат да бъдат по-дълготрайни.

Краткосрочни неблагоприятни ефекти върху здравето при употреба на трева:

  • Проблеми с паметта.
  • Рецепторни нарушения, свързани със звук, допир, виждане и време.
  • Повишава се сърдечната честота и кръвното налягане спада.
  • Появява се чувство на тревожност, включително пристъпи на паника и параноя.
  • Хрема, болки в гърлото и хрипове.

Дългосрочни неблагоприятни ефекти върху здравето при употреба на марихуана:

  • Поради дълбокото вдишване на нефилтриран дим и възможно най-дългото му задържане в белите дробове, може да доведе до хронични дихателни проблеми.
  • Някои проучвания показват, че THC може да повлияе неблагоприятно върху имунната система.
  • Дългосрочната употреба е свързана с мотивационни проблеми, включително апатия, нарушена преценка, загуба на амбиция.

Тестване на спортистите за употреба на марихуана:

От 1989 година съединенията, които са открити в марихуаната са включени в списъка на забранените вещества за елитните спортисти, воден от Световната антидопингова агенция. Положителен се приема резултата, когато дозата в урината е по-голяма от 15 нг/мл.

Довежда ли марихуаната до пристрастяване:

Редовната употреба на трева е свързана с развитието на толерантност и потребителите зачестяват нейното използване. Според доклади от злоупотребата с наркотични вещества и психично-здравни проблеми, почти 190 000 души, които се лекуват съобщават, че марихуаната е основен проблемен наркотик. Това обобщава, че при редовната употреба има пристрастяване и зависимите имат нужда от помощ, за да спрат употребата.

В заключение данните показват, че употребата на марихуана има отрицателни действия върху спортните характеристики на дадено лице. Това, съчетано с незаконния си статус, означава, че употребата на марихуана сред спортистите трябва да бъде в по-ниски нива в сравнение с тази на общото население.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияХрани и ястияАлт. медицинаЛеченияБотаника