Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт за хора с увреждания Тенис с инвалидни колички

Тенис с инвалидни колички

Тенис с инвалидни колички - изображение

Тенис с инвалидни колички е една от формите на тениса, но адаптирана към хората с увреждания в долната част на телата им. Размерът на корта, топките и ракетите в двете форми не се различават, а разликите са в това, че в този вариант се използват специално проектирани инвалидни колички и топката може да отскача по 2 пъти преди да бъде ударена. Вторият отскок може да бъде и извън очертанията на корта.

Това е един от официалните параолимпийски спортове, а също така има и турнири за Големия шлем. Тенисът в инвалидни колички има три категории: мъже, жени и двойки, като последните могат и да са смесени. При двойките също така могат да бъдат използвани и електрически задвижвани колички.

pole-za-tenis-v-invaliden-stol

 

История

Популярността на тениса с инвалидни колички се увеличава изключително много през 1976 година, като това се дължи основно на работата на Брад Паркс, който се счита и за основоположник на състезателното направление на този спорт. През 1982 година, Франция стана първата страна в Европа, която въвежда програма за практикуването на тенис с инвалидни колички. От този момент нататък се правят много усилия за насърчаването на спорта, за да се отдели той от представата, че е вид терапия.

Бързото нарастване на популярността на този вид тенис води до това, че той е приет в параолимпийското семейство за игрите в Сеул през 1988 година. От този момент нататък, пътят към спорта е открит, което води и до представянето на тениса с инвалидни колички на Големия шлем.

Основни турнири

В тениса с инвалидни колички има пет турнира от най-високо ниво, които са наречени Супер серии. Това са турнирите:

  • Открито първенство на Австралия (в Мелбърн)

  • Открито първенство на Великобритания (в Нотингам)

  • Открито първенство на Япония (в Лизука)

  • Открито първенство на САЩ (в Сейнт Луис)

  • Открито първенство на Франция (в Париж)

Най-добрите 8 от тенисистите при мъжете и при жените след US Open спорят за шампион на годината.

В допълнение към това, турнирите от Големия шлем (Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ) имат и категория за инвалидни колички. Също така, всяка година се провежда и Световна отборна купа.

Доминиращата сила в голямата част от турнирите е Холандия, като нейните тенисисти винаги се считат за фаворити, където и да участват.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиСпорт и туризъмСнимкиАнкетиХранене при...Алт. медицина