Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Легендата Ланс Бенсън – маратонецът без крака

Легендата Ланс Бенсън – маратонецът без крака

Легендата Ланс Бенсън – маратонецът без крака - изображение

Въпреки, че Ланс Бенсън се е доказал като бегач, експертите със сигурност са обединени около мнението, че всичките му успехи се дължат на неортодоксалната му техника. Много често могат да се чуят мнения като „Центърът на тежестта му е прекалено нисък.“ или „Всичко се дължи на горната част на тялото му.“ Има напълно логична причина за всички тези критични мнения и тя е, че Ланс Бенсън е без крака.

Днес е един от най-популярните мъже в родната му Северна Каролина и като цяло в Северна Америка, но животът му не е никак лесен. Ражда се без ляв крак, а десният му е силно деформиран и единствено ходилото му се развива нормално. В крайна сметка лекарите отстраняват и десния му крак и му изработват протези, като Ланс е само на 1 година, когато преживява операциите. От тук нататък се ражда спортната легенда.

Като малко момче, той не се чувства различен от останалите, просто използва протези и патерици, за да ходи. Присъединяването му към атлетиката обаче е малко по-голямо предизвикателство. Бенсън не иска да сяда в инвалидна количка, пък била тя и състезателна. Ето защо той се насочва към състезанията с триколесни и четириколесни АТВ-та, като управлението на тези машини се оказва доста трудна задача за човек, който няма крака. Въпреки това обаче, Ланс се справя и придобива доста умения, които ще му помогнат изключително много в следващата му спортна страст – борбата.

Бенсън има доста успешна кариера в този спорт, независимо от липсата на крака. В гимназията в Северна Каролина, той печели 20 победи и губи 8 срещи в старшата възраст, което е определено като уникално постижение за човек в неговото състояние. Каква е тайната на успехите му? Ето какво казва самият той: „От състезателните АТВ-та аз научих как да използвам баланса като мое предимство. Силата в горната част на тялото ми също беше доста по-голяма от тази на повечето ми конкуренти, защото аз прекарвах цялото си време в тренировки за гърди, рамене и ръце.“ Най-големият успех в борбата обаче идва след завършване на гимназията, когато Ланс Бенсън печели Летните щатски игри на Северна Каролина.

Следващата стъпка на този невероятен атлет е завършването на университет със специалност Инженерна химия, като няколко от състудентите му го насърчават да опита да се включи в състезанията по тласкане на щанга от лежанка. Още при първите си няколко участия в категория до 56, Бенсън завършва на първото място. Най-доброто му постижение е 155 килограма, което е над 2,5 пъти над собственото му тегло.

Следват няколко поставени рекорда в неговата категория, като целта му е да постигне 168 килограма или 3 пъти над собственото му тегло. Той обаче така и не успява да постигне тази своя цел.

Лекоатлетическата кариера на Ланс започва през 2001 година, когато той се мести от Северна Каролина във Флорида. Насърчаван е да опита силите си в надпреварата на 5 километра от колегите си, но въпросът е: „Как?“ Той никога не се е качвал в инвалидна количка и отново не иска да се качи. Решава да опита да балансира върху скейтборд и да се издърпва с ръце, за да се придвижва. Първото му състезание е повече от кошмарно, тъй като той изпитва ужасни трудности да пази баланс, тъй като използва най-обикновен скейтборд, а на ръцете си поставя градински ръкавици, които се разкъсват още на първия километър. След това ръцете му изглеждат като кървава пихтия, но волята му и състезателния му дух го карат да завърши надпреварата.

След като прекарва повече време в тренировки, Бенсън решава да се запише на маратона в Маями през 2002 година. По това време той работи като брокер на недвижими имоти и не му остава време да се подготви. През 2003 година, Ланс решава да не пропуска състезанието и се подготвя добре за него. Той все още ползва стария си скейтборд. Ръкавиците му вече са сменени с такива за хокей на лед, които предпазват истински ръцете му. Така тренировките му са много по-интензивни.

В следващата година Бенсън решава да подобри оборудването си и се допитва до няколко производителя на бордове. Той има концепцията да се ползва балсово дърво като основа, което е в обвивка от въглеродни влакна. Бордът трябва да е достатъчно здрав, за да може той спокойно да се съсредоточи върху скоростта и ефективността на движението си, но основното му предимство трябва да бъде комфорта и лесното пазене на баланс. Естествено, неговата новосъздадена дъска е с по-различни размери от тези на обикновените скейтбордове, а с добавянето на колела с размери 90-100 милиметра, Бенсън вече разполага с истински състезателен жребец за маратоните.

Ланс Бенсън е участвал в три маратона на Маями (от 2004 до 2006 година), а също така и в тези на Лос Анджелис и Ню Йорк. Най-доброто постигнато от него време е 3 часа и 9 минути в Лос Анджелис през 2005 година. Неговата дългосрочна цел е да постигне време под 3 часа и затова неговите тренировки са доста по-интензивни откакто си е поставил задачата.

Ланс има и една друга цел и тя е да предаде своята огромна спортна мотивация на всички останали, които имат някакви увреждания. Той е основател на спортен клуб в Ню Йорк, който е насочен именно към тези хора, за да ги приобщи към масовата атлетика. Фокусът на тази организация е към хилядите, които са изправени пред едни и същи предизвикателства, но успешно преодолени от Бенсън. Той дори е доволен от своя недъг, тъй като така е разбрал какво е да се бориш и да успееш. Много са хората, които в течение на своя живот са загубили крайници, като войници, жертви на катастрофи и други, а целта на Ланс Бенсън е да ги приобщи към своята кауза и да им помогне да се върнат към „нормалния живот“ без да се самосъжаляват. Колкото повече са хората успели да се справят благодарение на лекоатлетическия клуб, толкова повече ще стават и мотивиралите се от тяхната история и така, на принципът на лавината ще се стигне до успешно постигане на целите на Ланс Бенсън.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиИсторияХранене при...Спорт и туризъмНормативни актовеСнимкиАнкетиАлт. медицинаОрганизации