Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт за хора с увреждания Състезания с инвалидни колички

Състезания с инвалидни колички

Състезания с инвалидни колички - изображение

Състезанията с инвалидни колички са надпревари за хора с различни увреждания, като ампутации, травми на гръбначния стълб, церебрална парализа и частично ослепяване (когато е комбинирано и с други увреждания). Спортистите са квалифицирани в съответствие с характера и тежестта на тяхното увреждане или комбинация от увреждания. Както и при маратонските и по-кратките бягания, тези състезания се провеждат на писти и по улиците.

Най-големите събития в този вид спорт са Летните Параолимпийски игри, като той е част от тяхната програма от 1960 година. Състезанията се провеждат със специализирани инвалидни колички, които позволяват постигане на скорости над 30 км/ч. Това е една от най-ярките форми на параолимпийската лека атлетика.

История

Световните войни доведоха до много жертви, но още повече бяха онези ветерани, които останаха с тежки травми, непозволяващи им да водят нормален живот. Постепенно започва да се мисли за тези хора и за пръв път в болница Стоук Мендивил в Ейлсбъри, Англия, сър Лудвиг Гутман въвежда през 1944 година състезателни спортове за инвалиди, които са неразделна част от рехабилитацията.

Първото състезание е организирано именно от Гутман през 1948 година, а в края на това десетилетие, спортът за рехабилитация се разпространява в цяла Европа и Съединените Щати. От този момент нататък, различните спортове за хора в инвалидни колички започнаха да развиват изключително силно своята популярност.

През 1952 година е организирано първото международно състезание за спортисти в инвалидни колички, между Великобритания и Холандия. Общо 130 състезателя с увреждания на гръбначния стълб участват в общо 6 дисциплини. След това започват да се добавят и много нови спортове, като например стрелба с лък, боулс, тенис на маса, хвърляне на гюле, хвърляне на копие, а през 60-те години към този списък са добавени баскетбол с инвалидни колички, фехтовка, снукър и вдигане на тежести.

През 1976 година на Олимпиадата за хора с увреждания в Торонто се включват не само състезатели с проблеми с гръбначния стълб, но и такива с други физически и зрителни увреждания. Така се дава началото на Параолимпийските игри.

Дисциплини в състезанията с инвалидни колички

Разстоянията, на които се провеждат надпреварите включват спринтовете на 100, 200 и 400 метра, средните дистанции на 800 и 1500 метра, а най-дългите разстояния на писта са 5000 и 10000 метра. Също така се провеждат и щафети на 100 и 400 метра, а от шосейните дисциплини, маратонът е с най-голяма дължина.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиСпорт и туризъмНормативни актовеСнимкиАнкетиАлт. медицина