Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Безценните съвети на всички победители от Мистър Олимпия

Безценните съвети на всички победители от Мистър Олимпия

Безценните съвети на всички победители от Мистър Олимпия - изображение

На 18 септември 1965 година, над 2500 фанатични фенове на културизма започват да крещят в екстаз, след като залата на музикалната академия в Бруклин е обявено името на Лари Скот, като първия коронован Мистър Олимпия. На 17 септември 2016 година, в Орлиънс Арена, за 52-ри път се провежда най-престижния конкурс в света на бодибилдинга, а победител за шести пореден път става Филип Хийт.

Само 13 души са печелили трофея на Джо Уидър в тези 52 години. В тяхна чест е направена и тази статия, която представлява списък с техните съвети и тайна на успеха, веднага след като слизат от сцената като победители – от Скот до Хийт. Всеки съвет е кратък, но точно в десетката, като вие сами ще видите колко неща са се променили през годините, но и колко са си останали непроменени от историята.

Лари Скот

1965 г.: Когато правите сгъвания за бицепс, заключете лактите си върху пейката. Аз правя Скотово сгъване с щанга и с дъмбели във всяка тренировка за бицепс.

1966 г.: Яжте много говеждо месо, извара и яйца! Пийте и много мляко! Протеините са много важни за мускулния растеж, заложете целогодишно на тях и не яжте много въглехидрати.

Серджо Олива

1967 г.: Клековете с щанга отпред и зад врат изграждат краката ми. Правя 3 повторения с възможно най-голяма тежест, като накрая завършвам с по-лека тежест в 20 повторения.

1968 г.: Любимото ми упражнение за рамо е раменна преса с щанга зад врат. Аз изпълнявам 5 серии по 5 повторения. Понякога ги правя в суперсерия с вертикално гребане.

1969 г.: Имам 6 хранения дневно, включващи много риба тон, яйчни белтъци и мляко. Аз също ям пържоли, пилешко, ориз, овесени ядки и зеленчуци.

Арнолд Шварценегер

1970 г.: Открийте упражненията, сериите и повторенията, които са най-продуктивни за вас! След това експериментирайте и добавяйте варианти, без да променяте доказаната формула.

1971 г.: Тренирам прасците всеки ден, най-малко 10 серии по 10 повторения, с възможно най-големите тежести. Дадох на прасците си специално внимание в продължение на години.

1972 г.: Бариерите са сложени не пред вашите мускули, а пред вашия ум. Не искам никога да си представям какво съм постигнал преди. Искам да отида отвъд тези граници.

1973 г.: Обичам базисните упражнения за бицепсите – сгъване с щанга и с дъмбели. Когато правя сгъванията с дъмбели, аз винаги правя въртене в китката.

1974 г.: Правя пулоувър с дъмбел в края на моята тренировка за гърди и преди тази за гръб, като така разтягам гърдите си и разширявам гръдния си кош.

1975 г.: Вече имам упражнение на мое име. Арнолд пресите са раменни преси с въртене на дъмбелите. Започнете с длани обърнати назад, лактите са насочени напред и при повдигането въртите дланите навътре, така че да се насочат напред в горна позиция.

Франко Колумбу

1976 г.: Ако трябваше да избера само едно упражнение за гърди, аз винаги бих заложил на лежанката. Никое друго не е по-добро за увеличаване плътността на гърдите.

Франк Зейн

1977 г.: Винаги въртя въглехидратите, когато съм на диета. Правя 3 дни на ниски въглехидрати, а на четвъртия зареждам с по-високи. Този зареждащ ден ускорява метаболизма ми.

1978 г.: Много хора не тренират достатъчно раменете. Мислете за всяка глава като за отделна малка мускулна група и правете по 10-12 серии за всяка една от тях!

1979 г.: Основният период беше истинска катастрофа. Затова аз оставам в рамките на около 5% от моето състезателно тегло целогодишно. И използвам снимки за измерване на напредъка ми, не кантара.

Арнолд Шварценегер

1980 г.: Понякога правя супер серии от упражнения за гръб и гърди. Това не отнема силата ми за останалата част от тренировката и напомпва горната част на тялото ми фантастично.

Франко Колумбу

1981 г.: Аз тренирам корема всеки ден, в края на моята тренировки правя коремни преси, повдигания на краката на римски стол и от вис.

Крис Дикерсън

1982 г.: Правете много стриктни и пълни движения за прасеца! Сменяйте упражненията и позицията на пръстите – навън, навътре и направо!

Самир Банут

1983 г.: Никога не съм заключвал ставите си при изпълнение на хакен клек и лег преси, когато имам нужда от почивка в последните повторения. Искам да запазя постоянно напрежение върху моите квардирцепси.

Лий Хейни

1984 г.: Умерените тежести, обем и интензивност на тренировките са най-добрият начин за получаване на постоянен растеж без контузии.

1985 г.: Моят тренировъчен сплит е в три дни. Ден 1: гърди и ръце; Ден 2: крака; Ден 3: гръб и рамене. В четвъртия ден почивам, след което започвам отначало.

1986 г.: Никога не съм избягвал базисните упражнения за гръб: гребане с щанга, гребане с едностранно натоварена щанга, гребане на долен скрипец от седеж, набиране на лост и издърпване на горен скрипец.

1987 г.: Аз тренирам корема във всяка тренировка. Обикновено изпълнявам повдигания на крака от вис, коремни преси на наклонена лежанка и повдигане на краката от седеж в 4 серии по 15-20 повторения за всяко от движенията.

1988 г.: Това е типичното ми хранене след тренировка: пиле или риба, спанак, ориз или юфка, 2 филийки пълнозърнест хляб, 150 грама ананас и вода.

1989 г.: Не се лутайте наоколо с всички малки детайли, без да знаете какво правите! Овладейте основните многоставни упражнения!

1990 г.: Винаги завършвам моята тренировка за рамене с вертикално гребане с щанга (4 серии по 6-10 повторения), за да натоваря едновременно раменете и трапеца.

1991 г.: Аз използвам високо потентни хранителни добавки с мултивитамини и минерали всеки ден. Когато се приближавам до състезание, увеличавам витамините В-комплекс и С за подпомагане на възстановяването ми.

Дориан Йейтс

1992 г.: Мускулният растеж се получава извън залата, след като вие се възстановите добре. Ето защо аз препоръчвам тренировки по 3-4 пъти седмично.

1993 г.: Тренирам задната част на раменете след горната част на гърба и преди долната му част, на пек дек машина и с разтваряне с дъмбели с наклон на торса напред, 1 серия с по 8-10 повторения за всяко от упражненията.

1994 г.: Аз правя 2 серии за прасците седмично – калф преси от стоеж и калф преси от седеж, с 10-12 повторения всяко. Ключът е в пълната амплитуда на движението.

1995 г.: Първото ми хранене за деня? 100 грама овесени ядки, 2 цели яйца, 6 белтъка, 2 филийки пълнозърнест тост, 1 банан и вода.

1996 г.: Сънят е от решаващо значение за възстановяването и растежа. Аз обикновено спя по 8 часа през нощта, плюс час и половина или два следобед.

1997 г.: Аз обикновено правя само по 1 серия за упражнение, но преди това правя от 1 до 3 загряващи серии „пирамида“, преди работната.

Рони Колман

1998 г.: Аз тренирам всяка мускулна група по два пъти седмично, както Арнолд и всички останали момчета от 70-те години. Това е работило при тях, действа и при мен.

1999 г.: Рядко променям упражненията. Но аз редувам 2 различни тренировка за всяка част от тялото, така че никога не повтарям една и съща тренировка два поредни пъти.

2000 г.: В първото си хранене след тренировка, почти винаги залагам на 2 пилешки пържоли и печени картофи.

2001 г.: Правя по 1 повторение с максимална тежест само пред камерите. Използвам големи тежести, но такива, с които да изпълня по 10-12 повторения.

2002 г.: Едната ми тренировка за гръб е за плътност и в нея използвам мъртва тяга и гребане. Другата е за широчина, като правя 2 вида издърпване на скрипец, наред с гребанията.

2003 г.: Правя по 6 упражнения за трицепс седмично, по 3 на тренировка. Едната тренировка завършва с тласкане на щанга от лежанка с тесен хват, а другата ми започва с черепотрошач.

2004 г.: Когато ги изпълнявате правилно, ходещите напади работят много добре, защото те са трудно упражнение. Те добавят качество на бедрените и седалищните мускули.

2005 г.: За да бъдат клековете ефективни, вие трябва да останете възможно най-изправени и да се спускате надолу с най-малко навеждане напред.

Джей Кътлър

2006 г.: Предпочитам дъмбелите пред щангата в работата за рамене. Обичам по-свободния диапазон на движенията, както и необходимостта да се балансира с двете ръце.

2007 г.: Типичната храна за мен в подготвителния сезон включва 280 грама говеждо, биволско месо или стек, а за да запазя калориите високи, ям 2 чаши бял ориз.

Декстър Джаксън

2008 г.: В края на тренировката ми за гърди правя преси на хамър стренг машина, това е като комбинация от лежанка и флайс. С тях усещам истинско изгаряне в гърдите.

Джей Кътлър

2009 г.: Често залагам на метода почивка-пауза за прасците. Спирам когато усетя, че стигам до отказ, почивам няколко секунди, след това правя още няколко повторения.

2010 г.: Правя кардио на стълби по 40 минути. Това е първото нещо, което правя сутрин. След това, ако е нужно, правя и втора сесия по-късно.

Филип Хийт

2011 г.: Когато правя римска тяга (мъртва тяга с изпънати крака) с голяма тежест, аз твърде много чувствам натоварването в гърба. Затова, правете упражнението с по-леки тежести и се съсредоточете върху стречинга и поддържането на постоянно напрежение.

2012 г.: Не правете режими с екстремно ниски мазнини и въглехидрати в основния период! Вместо това се съсредоточете върху получаването на достатъчно протеини и калории, за да растете!

2013 г.: Никога не правя сгъвания на китките. Аз съм щастлив, че предмишниците ми растат достатъчно от тренировките ми за бицепс, особено от чукчетата.

2014 г.: Най-важното нещо за получаване на по-големи размери е търпението. Пътуването е дълго. Придържайте се към програмата си, хранете се здравословно и тренирайте правилно!

2015 г.: Не правя много гребания с дъмбел с една ръка, защото забелязвам, че това ангажира много косите ми коремни мускули, а аз искам да запазя талията си по-тънка.

2016 г.: Стремете се да поддържате талията си тънка, така раменете ви ще изглеждат много по-широки, дори това да е илюзия, никой няма да го разбере. В последните повторения за рамене можете да използвате и инерцията, важното е да се получи най-доброто напомпване на мускулите.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияРецептиЛюбопитноСоциални грижиНовиниХранене при...Диети