Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири в бойните и силовите спортове Мистър Олимпия

Мистър Олимпия

Мистър Олимпия - изображение

Мистър Олимпия е най-престижният турнир в света на бодибилдинга. Провежда се ежегодно и е под егидата на Международната Федерация по Бодибилдинг и Фитнес, като негов създател е Джо Уидър. За пръв път надпреварата се провежда на 18 септември 1965 година, в Ню Йорк, а победител в нея става Лари Скот – това е първата от двете му поредни титли Мистър Олимпия.

Рекордът за поредни победи е 8, като постигналите го са Лий Хейни (от 1984 до 1991 година) и Рони Колман (от 1998 до 2005 година). Настоящият носител на титлата Мистър Олимпия е Фил Хийт, който има 4 поредни победи.

В уикендът, който се определя носителят на титлата Мистър Олимпия се провеждат и паралелни надпревари за Мисис Олимпия, Фитнес Олимпия и Фигура Олимпия.

История на турнира

Титлите Мистър Олимпия за 1965 и 1966 година са спечелени от Лари Скот, който е бил най-известният бодибилдър по онова време. След втората си поредна победа, Скот се оттегля.

През 1967 година, Олимпията е спечелена от Серджо Олива, предвестникът на новата ера в културизма. С ръст от 175 сантиметра и тегло 109 килограма, той показва невиждани до този момент мускулна маса и релеф на мускулите, включително V-образна форма на тялото с широка и добре развита горна част, която се скосява надолу до тясна талия. Обиколката на бицепсите на Олива е почти 56 сантиметра, гръдната му обиколка е 140 сантиметра, бедрата му са по 79 сантиметра, а талията му е 71 сантиметра.

Серджо Олива печели конкурсът Мистър Олимпия и през 1968 и 69-та година, като през последната година побеждава Арнолд Шварценегер (това е единственото поражение на Арнолд в този конкурс).

Шварценегер побеждава Серджо Олива през следващата година, като доминира над него с размера на ръцете, гърдите и гърба. „Терминаторът” е висок 188 сантиметра и с маса 109 килограма. Съдиите преценят, че релефът и мускулната маса на Арнолд значително превъзхождат тези на Серджо и му присъждат титлата. Това се случва отново през 1972 година.

Шварценегер печели и през следващите три години, включително и през 1975 година, когато турнирът е овековечен във филма „Pumping Iron”. В този конкурс, Арнолд побеждава легендарните Лу Ферино, Серж Нубрет и Франко Колумбу, последният от които печели Мистър Олимпия през 1976 и 1981 година.

Колумбу от своя страна доказва, че не е задължително да си висок, за да си победител в конкурса. До този момент именно високи културисти са ставали шампиони, но той е едва 163 сантиметра и преобръща всички представи. Демонстрира комбинация от изключителна мускулна маса и здравина, които до този момент не са били виждани.

След последната си победа, Арнолд обявява оттеглянето си от състезателния културизъм, като този момент е отбелязан в „Pumping Iron”.

Франк Зейн печели Мистър Олимпия от 1977 до 1979 година. Макар да не е толкова масивен като предишните шампиони Шварценегер, Олива и Фериньо, Зейн показва изключително симетрична физика и естетичен релеф. Франк побеждава много по-масивни състезатели, тъй като на тях им липсва неговото ниво на мускулна дефиниция.

През 1980 година, Арнолд решава за последно да се качи на сцената и отново печели трофеят Сандоу. Той обявява много късно своите намерения за участие и конкурентите му са изключително изненадани от неговата поява. През следващите години победители са Колумбу, Крис Дикерсън, Самир Банут и Лий Хейни. За Хейни, това е началото на осем поредни победи. Той се оттегля от състезателния културизъм през 1991 година, след последната си победа на Мистър Олимпия.

След като завършва на второто място след Хейни през 1991 година, Дориан Йейтс печели 6 поредни победи. Той внася революция в спорта, като комбинира огромна мускулна маса и „гранитна твърдост”. От този момент нататък, съдиите оценяват най-вече масата, за сметка на релеф, симетрия, естетика и пропорции.

Йейтс се отказва от състезанията, след последната си победа през 1997 година. Очакванията са Флекс Уилър да бъде прекият му наследник, но точно тогава на сцената се появява Рони Колман. В следващите осем години, Рони няма никаква конкуренция, демонстрирайки невероятна физика.

През 1994 година, Джо Уидър решава да добави допълнителен конкурс към уикенда на Олимпия, а именно Мастърс Олимпия. В него участват ветерани от професионалния културизъм, като им се дава възможност да се състезават на високо ниво в по-късните им години.

След като изравнява рекордът на Лий Хейни, Рони Колман се опитва да го подобри през 2006 година, но завършващият 5 години на второто място Джей Кътлър този път е по-подготвен и печели първата си титла. Кътлър успешно защитава титлата си през 2007 година, а Колман е четвърти, което го кара да се оттегли от състезанието.

През 2008 година, Декстър Джаксън успява да победи Джей Кътлър и печели първата си титла Мистър Олимпия. Джей се връща още по-масивен през 2009 година и си връща първото място, превръщайки се в едва третия шампион, който успява да си върне на трона, след като е претърпял загуба (останалите двама са Арнолд Шварценегер и Франко Колумбу). Декстър Джаксън остава трети през тази година.

През 2010 година, Кътлър отново печели Мистър Олимпия, ставайки едва петия културист, който успява да завоюва титлата повече от три пъти. През 2011 година изгрява звездата на Фил Хийт, който отстранява Кътлър от върха и неговата победна серия продължава до 2017 година. Негов най-силен конкурент е Кай Грийн, който сякаш е абониран за второто място след Хийт.

През 2015 година събитието е по-дълго от обичайното, като причина за това е неговият 50-годишен юбилей. Както споменахме и тук Фил Хийт бе на върха, както и през следващите 2 години. 

През 2018 година доминацията на Хийт бе на път да продължи своята серия и да изравни легендите Лий Хейни и Рони Колман по брой титли, но този път един от основните му конкуренти от последните няколко издания на Мистър Олимпия, "Ямайската мускулеста машина" Шон Родън, изненада всички с перфектните си пропорции и обработена мускулна маса и грабна най-желаната титла в света на бодибилдинга. 

Допускане до участие на Мистър Олимпия

От 2011 година бяха създадени правила за участие на конкурса, които посочват кои състезатели могат да участват в него:

-      Най-добрите четирима културиста от всяка дивизия на Олимпия

-      Най-добрите трима от всяка дивизия на Арнолд Класик и Интернешънъл

-      Най-добрите двама от всички дивизии на Ню Йорк Про

-      Заелите първите места във всички професионални състезания през годината, а също и шампионите от Световното първенство за аматьори.

Професионалната лига на Световната Федерация по Бодибилдинг и Фитнес, както и организаторите на Мистър Олимпия могат да поканят допълнително и други отличили се културисти.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЛюбопитноИсторияХранене при...Лайфстайл