Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Бил Голдбърг – кеч

Бил Голдбърг – кеч

Бил Голдбърг – кеч - изображение

Уилям Скот „Бил“ Голдбърг е бивш американски професионален кечист и състезател по американски футбол и настоящ актьор. Най-популярен е с изявите си в WCW и WWE където прекарва от 1997 до 2004 година. Той държи рекорда за най-дълга серия без загуба в единичните мачове – според статистиката, той има 173 победи и 0 загуби, въпреки че някой оспорват легитимността на тези числа. Голдбърг е двукратен световен шампион, по веднъж във двете федерации по кеч, като е признат за единственият непобеден шампион в историята на WWE. Това му носи Големият Златен Пояс и го превръща в първият носител на това отличие. По-късно то е давано и на Крис Беноа, Буукър Ти и Грамадата. Бил Голдбърг е и двукратен шампион на Съединените Щати в тежка категория, както и еднократен световен шампион на двойки (заедно с партньорът си Брет Хард – Сърцеразбивачът).

Пред да стане професионален кечист, Уилям Скот Голдбърг е бил състезател по американски футбол. След оттеглянето си от активна спортна кариера, той работи като коментатор на ММА мачове, а също участва и в редица кинопродукции.

Кариера в кеча

Световен шампионат по кеч WCW (1997-2001)

Както споменахме по-рано, Бил Голдбърг се занимава професионално с американски футбол, но по време на рехабилитация след контузия в мач от NFL, той започва усилено да вдига тежести и да се занимава със смесени бойни изкуства. Именно в залата е забелязан от Лекс Лъджър и Стинг, които му дават съвет да опита късмета си в професионалния кеч. Въпреки, че не е фен на този спорт, Голдбърг вижда алтернатива на футболната си кариера и започва да тренира в залата на WCW.

На 22 септември 1997 година, Уилям Скот прави своя дебют в кеча, като побеждава Хю Моръс. Скоро след това той започва да дава урок след урок на противниците си, като мачовете му продължават не повече от 1-2 минути. Последователните победи бързо го изкачват в класациите. Въпреки, че е новак все още, той пленява феновете с чудовищната си сила, харизмата си и ловкостта, която притежава. Той е отговорът на WCW срещу звездата на WWE Стив Остин, като визуално те двамата много си приличат, заради обръснатите си глави, брадите и техниката на водене на двубоите си. В първият си двубой, който се излъчва като платено събитие по телевизията, Голдбърг побеждава Стийв МакМайкъл.

В началото на 1998 година, той буквално размазва Брад Армстронг, а след това негова жертва става и Пери Сатърн. Започват залозите, кой ще победи Бил Голдбърг, но той реди победа след победа, като тази срещу Сатърн е негова 74-та поредна, без загуба. Рейвън казва, че ще победи човекът с врат като комин, като по време на двубоя, край ринга е един от приятелите на Гарванът, Флок. Въпреки постоянните намеси на Флок, Голдбърг тушира Рейвън, след което пребива и помощника му. Самият мач е за титлата в тежка категория на Съединените Щати. Два дни по-късно, на 22 април, Майк Енос предизвиква Бил за скоро спечелената от него титла, но и неговата съдба не е по-различна от тази на останалите 75 кечиста, премерили сили с Голдбърг. Шампионът продължава да прави успешни защити на титлата си срещу Конан и Кърт Хениг. След тези двубои той започва да използва израза: „Кой е следващият?“, който става и негово мото.

Негови жертви стават огромен брой кечисти, включително и имена като Диамантът Далас Пейдж. Неговата победна серия прекъсва след 173 срещи, не без измама. Той губи титлата си от Кевин Неш, след като един от кечистите, който е бил побеждаван от Голдбърг (Скот Хол) се преоблича като охранител на ринга и по време на срещата стреля с електрошоков пистолет по шампиона, с което позволява на опонента му да достигне до титлата, която виси над ринга, в мач със стълби. Бил си връща за това, като на свой ред стреля с такъв пистолет срещу Скот Хол, в един от неговите мачове.

В същото време, от Световната Федерация по Кеч WWF започват да се подиграват с Голдбърг, включвайки в своите шоу програми Гилбърг, който се облича и държи като голямата звезда, но е много нисък и слаб и използва фразата: „Кой е първият?“, тъй като той никога не е печелил двубой.

Голдбърг отново се изправя срещу Неш, като този път няма кой да го спаси от яростта на бившия вече шампион. Следващият месец, Рик и Скот Щайнер нападат и „контузват“ Бил Голдбърг, но всичко това е по сценарий, за да може той да участва във филма „Универсален войник: Завръщането“ където участва и Жан-Клод Ван Дам. След снимките, кечистът вече е възстановен от травмите си и се завръща на ринга с победа над единия от нападателите си – Рик Щайнер. След няколко поредни победи Бил Голдбърг отново е в мач за титлата в тежка категория, като побеждава Сид Вичиус. По-късно същата вечер обаче, комисарят на WCW, Джей Джей Дилън обявява, че победата е нередовна и титлата остава вакантна. В турнир, в който участват 32-ма кечисти, трябва да бъде определен новия шампион, като Голдбърг се изправя срещу Бред Хард, но Сид Вичиус постоянно се намесва в мача и така се стига до втората загуба на Уилям Скот. В турнирът „Напускам“, Голдбърг предизвиква Сид и го разбива, като срещата е била по-скоро нещо като наказателна акция.

Малко след това, звездата обединява сили с Бред Хард и печелят титлата на двойки срещу Креатив Контрол. Една седмица по-късно, те я губят в полза на Аутсайдерите (Скот Хол и Кевин Неш). Голдбърг обвинява Хард за тази загуба и го предизвиква на двубой, като иска залогът да бъде титлата в тежка категория, която е притежание на Бред. В хода на мачът, Бил удря с крак Хард в главата и изследванията показват, че се е получило мозъчно сътресение и разкъсване на мускулни влакна на врата. Бред Хард участва в още само три мача, но травмата го кара да сложи край на кариерата си.

Кариера в Япония (2002-2003)

След 2001 година, Бил Голдбърг сключва договор за няколко мача в Япония, но през април 2002 година той претърпява травма на ръката в турнира Гран При в Лонг Бийч (САЩ) и не заминава веднага за Страната на изгряващото слънце. Завръща се на ринга през август, като побеждава Сатоши Коджима и Таийо Кеа. След това побеждава и старият си враг Рик Щайнер, а след това, в партньорство с Кейджи Муто, побеждава отбора Кроник. Успехите му в Япония карат WWF (Световната Федерация по Кеч), която е преименувана на WWE да започнат преговори с него и да сключат договор.

WWE (2003-2004)

След като напуска Япония, Голдбърг подписва 1-годишен договор с WWE през март 2003 г. и дебютира на 31 март в издание на Първична сила, в нощта след Кеч Мания ХІХ. Той веднага започва вражда със Скалата, който е излязъл на ринга и обяснява, че се е върнал в кеча след снимането на поредния му филм, заради феновете, но мисли да се откаже от спорта, защото вече е бил побеждавал Трите Хикса, Ледения Стив Остин, Гробаря и всички останали големи звезди на WWE питайки се дали си заслужава да продължава и кой е следващият. Тогава Голдбърг се появява, качва се на ринга и му казва: „Скала, чудиш се кой е следващият? Ти си следващият!“ и прави удар копие.

Съперничеството между двамата се засилва, след като Скалата, заедно с Гилбърг се подиграват на новакът във WWE. Първият мач между враговете е спечелен от Голдбърг, който прави три копия на Дуейн Джонсън и накрая го довършва със своя специалитет – Парен чук. В следващата половин година, Голдбърг остава непобеден, като Крисчън го предизвиква в мач в стоманена клетка. След това, той определя това си решение като най-голямата грешка в живота си, тъй като е пребит брутално.

Следващата вражда на кечистът с брутална сила е с Крис Джерико. Крис казва в едно шоу, че никой не иска Голдбърг в WWE, тъй като не е атрактивен. Той продължава да го обижда пред медиите в следващите седмици.

На 12 май, в Първична сила, Голдбърг е блъснат от лимузина, а седмица по-късно, Стив Остин започва да разпитва суперзвездите, за да открие кой е управлявал автомобила. В крайна сметка се окзава, че това е Ланс Сторм, който е наказан с мач срещу Бил. Да, това е точно наказание, тъй като е брутално пребит, но в края на срещата Голдбърг казва, че Крис Джерико стои в основата на атаката срещу него, а Сторм е само маша в неговите ръце. В крайна сметка Джерико си признава, като казва, че всичко това е продиктувано от завист, защото Голдбърг има огромни успехи в WCW, а за краткото си време в WWE постига всичко, за което Крис е мечтал. Ето защо, той иска мач срещу него, за да докаже, че е по-добрия кечист. Той обаче не успява в своите аргументи, защото се превръща в поредната жертва на огромната сила на Бил Голдбърг.

Трите Хикса също има дълга вражда с дошлия от WCW кечист. Легендарни са битките между двамата, като Трите Хикса много често е подпомаган от Шон Майкълс, Ренди Ортън, Рик „Светкавицата“ Флеър и Батиста, но пак изключително трудно побеждава Голдбърг. В крайна сметка, той дори губи Световната титла в тежка категория, в полза на Бил. Крис Джерико още на следващата вечер предизвиква Голдбърг за пояса, но губи мачът. Трите Хикса обявява награда от 100 000 долара за онзи кечист, който победи Уиляма Скот, но опитите на Стивън Ричардс, Марк Хенри, Съпротивлението и Томи Мечтателя са неуспешни.

На 20 октомври, Батиста и Шон Майкълс атакуват Голдбърг, като поставят метален стол около глезена му и скачат върху него, с което причиняват изкълчването на ставата. Осверепял от ярост, Голдбърг иска мач срещу Батиста. Трите Хикса се намесва в мача, но Бил взема чук и ги сваля на ринга. В сериите Сървайвър, Бил Голдбърг запазва титлата си, побеждавайки отново Трите Хикса, въпреки постоянните намеси на неговите приятели от Еволюцията.

На 17 ноември, Голдбърг губи мач срещу Трите Хикса, Ренди Ортън и Батиста, като срещата е с Хендикап, трима срещу един. Въпреки това, победата на тримата не идва лесно, като те отнасят сериозен бой от Бил, но в крайна сметка му прилагат своите специални движения – Ар Кей Оу, Бомбата на Батиста и Педигрий. След срещата, Кейн се появява и всички си мислят, че той ще помага на Голдбърг, но той се обръща към него и му прави Задушаващо тръшване. През следващата седмица, Кейн отново напада Голдбърг, докато той защитава титлата си срещу Трите Хикса. По-късно вечерта, той дори изразява желание да се бие за титлата и генералния мениджър на Първична сила, Ерик Бишоф, обявява, че това ще стане в троен мач между Бил Голдбърг, Трите Хикса и Кейн.

Преди тази среща, Бил си партнира с Шон Майкълс и Роб Ван Дам, в отборен мач срещу Кейн, Батиста и Ортън и е на страната на победителите.

На турнира Армагедон, Голдбърг губи титлата си, след като Кейн му прави задушаващо тръшване, а Трите Хикса го тушира, след намеса на Еволюцията.

Враждата с Брок Леснар

По време на Кралския сблъсък през 2004 година, Леснар прекъсва интервю на Голдбърг, а след това се намесва и в мача му срещу Кърт Енгъл, което му струва и загубата. Тогава Голдбърг казва на Брок, че той ще е следващата му жертва. Той няколко пъти се намесва в мачове на Леснар и дори му прави своя Парен чук, като атакува и Пол Хеймън и Винс Макмеън, които се опитват да го спрат. По време на атаката обаче, Голдбърг случайно удря и Стив Остин.

На турира Кеч Мания ХХ, Бил и Брок се срещат, като гостуващ съдия е Ледения Стив Остин. Бил веднага започва своята вендета, но след като побеждава, съдията прави и на двамата кечисти своя Зашеметител, след което започва да пие любимата си бира и казва, че никой не може да удря безнаказано Леденият.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм