Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Великият Гама – борба / кеч

Великият Гама – борба / кеч

Великият Гама – борба / кеч - изображение

Гюлам Мухамед (1878-1960 г.), известен със своето спортно име, Великият Гама, е борец от Британска Индия, който в своята изумителна 50-годишна кариера не е губил мач, с което се нарежда сред най-великите в борбата за всички времена.

Ранна кариера и личен живот

Гама е роден в град Пенджаб, който след получаването на независимост на Индия остава пределите на Пакистан. Потомък е на популярен род на борци, дали не един и двама шампиони.

Той е забелязан още на 10-годишна възраст, когато се включва в състезание, което включва много изтощителни упражнения като клековете. Тук се състезават над 400 борци, а Гама успява да се класира в пресявките, където остават само 50 души. В този момент, махараджата на Джодхпур става и обявява Гама за победител, тъй като забелязва забележителната проява на издръжливост на най-малкия участник.

Кариера

Тренировки и хранене

Ежедневните тренировки на Великият Гама са се състояли от граплинг с 40 борците в неговата школа, след което той прави по изумителните 5000 клека и 3000 лицеви опори. Хранителният му режим включва 10 литра мляко, 750 грама бадемова паста, а също и тонизираща напитка от плодов сок с тайни съставки, които да подобряват храносмилането му. Тази високоенергийна протеинова диета му помага да натрупа сериозна мускулна маса.

Първата среща с Рахийм Бакш „Султанът на Уала“

Славата идва при Гама, когато той е на 17 години и побеждава тогавашния шампион на Индия по борба – Рахийм Бакш. Високият 213 сантиметра борец е считан за абсолютен фаворит (предвид своята серия от победи) срещу младия Гюлам, който е с ръст 170 сантиметра. В първата част на мача, младокът започва да се защитава, но постепенно вижда, че това е безсмислено и преминава в атака. Въпреки, че от носа му и от ушите му започва да тече кръв, той успява да нанесе сериозни щети на по-възрастния си съперник. Борбата между двамата продължава с часове и в крайна сметка завършва с равенство. Срещата с Рахийм е повратна в кариерата на Гама, тъй като на него вече започва да се гледа като на следващия претендент за шампионския пояс в индийското първенство по борба. До 1910 година, борецът побеждава всички видни индийски борци, с изключение на Рахийм Бакш, след което фокусира вниманието си към международните мачове. Гама отплава за Англия, но среща трудности с уреждането им, тъй като повечето организатори се предубедени заради не-особено високия му ръст.

Тогава индийският борец отправя предизвикателство към англичаните, заявявайки че може да пребори трима борци в рамките на 30 минути, без значение от тяхната категория. Това се приема като блъф от борците и от техния промоутър Ар Би Бенджамин и дълго време никой не се отзовава на предизвикателството. Тогава Гама отново решава да направи нещо още по-дръзко. Той предлага на двама от най-добрите борци в тежката категория – Станислаус Збижко и Франк Гоч, да се борят с него, като ако го победят, той ще им плати награден фонд и ще се прибере в Индия. Първият професионален борец, който се отзовава на предизвикателството на Гама е американеца Бенджамин Ролър. Той е туширан за минута и 40 секунди, но моли веднага Гама за реванш веднага и отново е туширан, този път за 9,10 минути. Още на другия ден се появяват 12 борци, отзовали се на предизвикателството, като всички те са победени и така индиецът успява да се класира на официален турнир.

Великият Гама се изправя срещу световния шампион Станислаус Збижко на 10 септември 1910 година. Гама сваля на тепиха шампиона, но той започва да се опитва с граплинг да спечели поне равенството. Това разгневява публиката, съдията ги изправя в стойка, но Збижко слиза от тепиха и Гама е обявен за победител.

След това индийският кечист и борец тръгва на турне, побеждавайки някои от най-уважаваните състезатели по граплинг в света, включително Мориз Дериас от Фрация, Йохан Лем (Европейския шампион) от Швейцария, Джеси Петерсон от Швеция и отново Бенджамин „Док“ Ролър, хвърляйки го на земята 13 пъти за 15 минути. Следващото предизвикателство на Гама е срещу световните шампиони в останалите сродни на борбата спортове, включително шампиона по джудо от Япония, Таро Мияке, руснака Георги Хакеншмит и Франк Гоч от САЩ, но те му отказват. Тогава индиецът решава да предизвика 20 английски борци, които да се състезават срещу него един след друг, а ако загуби, той ще трябва да им изплати парична награда, но отново никой не се осмелява да се изправи срещу него.

Финалната среща срещу Рахийм Бакш

Скоро след завръщането си в Индия, Гама среща дългогодишния си съперник, с който дълги години не са решили своя спор, кой е най-добрия индийски борец – Рахийм Бакш. Този път мачът не завършва с равенство, а Великият Гама го печели, заедно с титлата „Рустам-е-Хинд“ или Шампионът на Индия. След години, запитан кой е бил най-трудния му съперник, Гама без замисляне отговаря: „Султанът на Уала, Рахийм Бакш“.

Срещата реванш срещу Збижко

От 1922 до 1927 година, Гама няма мачове, тъй като не може да си намери опонент. Именно през 27-ма година той получава предизвикателство от бившия световен шампион Збижко за мач реванш. Този мач се състои през 1928 година, като само за 42 секунди, четиридесетгодишният Гама тушира съперника си.

Мачът срещу Барлам Хеераман Сингх Явав

След победата над Збишко, Великият Гама побеждава Джеси Петерсън през февруари 1929 година. Борбата продължава само минута и половина. След дълго прекъсване, през 40-те години треньорът на школата в Хидерабад, Низам, като побеждава за един ден всичките му борци. Тогава Низам го предизвиква да се бори срещу „Лъва от Хидерабад“, Барлам Хеераман Сингх Явав. Борбата продължава много дълго и двамата бойци са изтощени до краен предел, като в крайна сметка се съгласяват на равенство.

След обявяването на независимостта на Индия през 1947 година, Гама се премества да живее в Пакистан. Той все още не е обявил своето отказване въпреки напредналата си възраст, но така и не намира опонент до 1952 година. Тогава той решава да стане треньор на Болу Пахалван, който става борец номер едно на Пакистан в продължение на почти 20 години.

Великият Гама почива в Лахор, Пакистан, на 23 май 1960 година, след продължително боледуване от астма и сърдечни проблеми.

Влиянието на Гама в световен мащаб

Брус Лий е ревностен почитател на тренировките на Великият Гама. Още щом опитва тренировъчната програма на индийския борец, Лий остава впечатлен и веднага я включва в своите тренировки. Някои от упражненията стават със статут „легендарни“, като например индийските лицеви опори и дълбокия клек.

През 2015 година, Великият Гама е приет във Залата на славата на професионалната борба.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлСнимкиИсторияАлт. медицинаНовиниЛюбопитноРецептиЗдравни съветиБотаникаХранене при...Социални грижиОрганизации