Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Дуейн Джонсън (Скалата) - кеч

Дуейн Джонсън (Скалата) - кеч

Дуейн Джонсън (Скалата) - кеч - изображение

Дуейн Дъглас Джонсън е роден през 1972 година на 2-ри май. Професионален състезател по кеч, според фенове, специалисти и повечето бивши и настоящи кечисти, той е най-великият състезател в този спорт. Известен е най-вече с прякора си „Скалата“.

Джонсън е бил играч по американски футбол в колежа, като дори играе за отбора от NFL Маями Долфинс. Той обаче е от фамилия на кечисти, като дядо му е Питър Майвия, а баща му Роки Джонсън, които са сред известните имена в този спорт. Не трябва да се забравят и братовчедите му Умага, Рикиши и Йокозуна. Първите му прояви като кечист са през 1996 година, като в началото е представян като кечиста от трето поколение. В началото той е „доброто момче“, а прякорът му е Роки Майвия, като съчетание от имената на баща му и дядо му, което не му се харесва особено. Трябвало е да говори много пред публиката, но поради малкия опит, който притежава той не е бил харесван.

В последствие се проявява като злодей, включил се в „Нация на доминацията“ през 1997 година. През 1998 година за първи път става шампион на WWF. Придобива все повече опит и според мнозина той е един от най-големите бъбривци във Световната Федерация по Кеч, като отстъпва единствено на Роди Пайпър и „Леденият“ Стив Остин.

Скалата“ е носител на 16 титли от WWF и WWE. Към тях се включват: 9-кратен световен шампион в тежка категория, два пъти става Интерконтинентален шампион, и пет пъти е шампион на двойки, заедно с Мик Фоли, Крис Джерико и Гробаря, като е печелил и „Кралския сблъсък 2000“. Издава още през 2000 година автобиография, в съавторство с Джо Лейдън, която е под номер едно на вестник „Ню Йорк Таймс“ в класацията на бестселърите в продължение на няколко седмици. Участва и в множество филми, като още при дебютната му проява като актьор заработва 5,5 милиона долара, което е рекорд за филмовата индустрия за първо участие във филм. Той изиграва главната роля в „Краля на скорпионите“ през 2002 година, който отваря вратите му към една звездна кариера в киното.

Наричан „Шампиона на народа“, той има вражда с Бил Голдбърг и Стив Остин, а също и с „Еволюция“, включваща Рик Флеър, Ренди Ортън, Трите Хикса и Батиста.

От 2004-та до 2009-та година се появява епизодично, като част от сюжета за враждата на бившият му партньор Мик Фоли с „Еволюция“, като изявите му са повече в киното, отколкото в развлекателния спорт. Заедно с Фоли губят мача с Хендикап срещу Ортън, Флеър и Батиста на Кеч Мания ХХ, когато „Пепелянката“ Ренди Ортън тушира Мик Фоли след специалитета си „RKO”.

През 2008 година на 29 март, „Скалата“ придружава баща си и дядо си при приемането им в „Залата на славата на WWF/E”, като тук присъстват и други звезди на кеча като Джон Сина, Сантино Марела, Крис Джерико, Мик Фоли, Шон Майкълс и Стив Остин.

Дуейн Джонсън сам нарича себе „Най-наелектризиращият мъж в развлекателния бизнес“ и кара феновете да полудяват когато чуят при излизането му на ринга „Надушвате ли какво ви е приготвил „Скалата“?“ Той винаги говори за себе си в трето лице, с което иска да покаже колко е велик.

След 2011 Дуейн Джонсън се завръща в Световната Федерация по Кеч, като след много пререкания с Джон Сина те са принудени да играят мач по двойки, в който трябва да са партньори, срещу Миз и Неверятният Тру. „Скалата“ тушира Миз след изпълнение на единият си специалитет „Лакътя на народа“. След мача, Джонсън се обръща към Сина, хваща го и му прави „Натискът на Скалата“, с което му показва, че враждата между тях не е приключила и, че той винаги ще бъде най-великият кечист в развлекателният спорт.

Извън спорта и киното, Дуейн Джонсън е и голям филантроп, той има фондация помагаща на децата в бедстващите райони. Освен това, през 2007 година, той дарява 1 милион долара на университета в Маями, в който е завършил образованието си, за да се модернизира стадиона за американски футбол и да се подпомогнат младите таланти да се изградят като професионалисти. В негова чест, съблекалнята на „Ураганите“ е преименувана на „Стаята на Дуейн Джонсън“.

Още по темата:

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм