Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Кеч

Кеч

Кеч - изображение

Кечът е форма на борбата, която е по-скоро под формата на спектакъл. Въпреки развлекателният му характер и режисираните движения, които са като в театър, тук се изисква и голяма доза атлетизъм. Съчетават се техники от граплинга, борбата и от други бойни спортове, за да се получат забележителни атаки включващи силови хвърляния, ключове и акробатични превъртания. Понякога се включват и оръжия като чукове, столове, метални стълби и други, който обаче са част от декора и реално не могат да наранят сериозно кечистите.

Като цяло мачовете са предварително тренирани от участниците, като както споменахме, единствената цел е да се получи шоу за публиката. Обикновено, при изпълнението на някой по силови завършващи движения, „жертвите“ подпомагат нападателите си с подскачане или друго движение, защото кечистите в тежките категории са планини от мускули с маса от над 120 килограма, а някой (като Грамадата например) са и над 200 килограма.

История на кеча

Възникнал като популярна форма на забавление през 19-ти век, а по-късно като атракция по панаирите, кечът прераства в самостоятелен жанр с много различни вариации в културите по цял свят, а днес се счита за мултимилионна спортно-развлекателна индустрия. Появата на телевизията дава нови възможности за популяризирането му, а в по-късните етапи на развитието му, по-важните турнири започват да се излъчват като платени събития, носещи огромни приходи.

Правила

Не съществува официален управляващ орган за кеча, но съществуват общи стандарти, които са били разработени за отделните федерации, но те имат доста общо помежду си. Все пак, тук не можем да говорим за определени правила, както в борбата например.

Обща структура на правилата

Мачовете се провеждат между 2 или повече страни (всеки кечист или отбор от кечисти заема определен ъгъл на ринга), но независимо от броя на кечистите, победителят винаги е един. Има различни начини за победа, като най-общо те са:

 • При притискане на раменете на противника към пода за три секунди (отчитат се с удари с ръка от страна на съдията на ринга)

 • При принуждаване на противника да се предаде

 • Дисквалификация на противника

 • При оставане на противника за прекалено дълго време извън ринга (съдията брои бавно до 10, в което време кечистът трябва да се качи обратно на тепиха, в противен случай губи мача)

 • Нокаутиране на противника

Съществуват и други начини, като те са при провеждането на специални мачове, например:

 • При мачовете със маси, противникът трябва да бъде хвърлен върху масата и да я счупи с тялото си

 • В мачовете със стълби, трябва да се сложи метална стълба в средата на ринга и да се вземе шампионския пояс или някакво куфарче, закачени над ринга. В куфарът обикновено има някакъв договор или документ, който дава право на спечелилия го кечист да предяви искане за мач за титлата или дори да му даде правото да атакува шампиона и ако успее да го победи, да му вземе титлата.

 • При мачовете с ковчег (те са специалитет на Гробаря), противника трябва да бъде затворен в ковчега

 • При мачовете в клетка, обикновено победата се печели при излизане на единия от кечистите от клетката (най-вече с покатерване над по решетките й.

 • В Кралския сблъсък, 30 кечиста се качват на ринга, но един по един през определено време, като отстраняването става чрез изхвърляне от ринга и стъпване с крака върху пода. Тук не важат тушовете, а на ринга няма съдия (има няколко рефера, но те са около ринга).

Забранена е външната намеса и използването на оръжия в мачовете, в които се решава шампионски пояс. Ако бъде помогнато на претендента или той сам си помогне с използването на непозволен похват, тогава шампионът запазва титлата си. Съществуват и мачове без правила, като тук тушовете могат да се правят и извън ринга (в никой друг случай това не може да се направи).

Понякога, за някой от мачовете се канят известни личности за съдии, но обикновено това са някой от звездите на кеча. Обикновено, те имат някакви сметки за разчистване с единия от опонентите и се опитват да наклонят везните в полза на другия (разбира се всичко отново е по сценарий и се цели да се постигнат по-драматични последици от тази среща).

Правила при отборните мачове

При отборните мачове, само по един кечист от тим има право да бъде на ринга, а смените се правят с физически контакт между съотборниците (обикновено с докосване на дланите). Това е известно като маркиране, което съдията на ринга отбелязва, а смененият кечист трябва да излезе от ринга в рамките на 5 секунди. Обикновено, когато противников кечист бъде отведен до ъгъла със съотборниците, те обикновено го нападат, стоейки извън ринга. Много често също така се случва, когато единият кечист има преимущество и е достигнал до фаза, в която се опитва да тушира противника си, съотборниците на на губещия състезател да влязат на ринга и да му помогнат той да не загуби мача. В такива случаи обикновено се получават мелета на ринга, тъй като двата отбора почти едновременно нахлуват неправомерно на ринга и съдията е силно затруднен да ги извади от него.

Излизането на ринга

Самите двубои приковават силно вниманието на публиката, но не по-малко шоу е и появата на кечистите. Всеки от тях си има запазена марка излизане на ринга, като тя обикновено е придружена с точно определена песен и клип с избрани моменти от двубоите на дадения кечист. Особено се повишава градусът в залата, когато някой от любимите звезди на публиката е отсъствала за дълго време и изведнъж неочаквано се чуе музиката и на екраните се появи клипа ѝ.

По-големите звезди много често използват и пиротехнически елементи, като взривове, фойерверки, а също и приглушаване на светлината в залата.

Някой от по-драматичните елементи при излизането на кечистите включват:

 • Допълнителни визуални ефекти и тематични графики, като например огънят излизащ от ъглите на ринга при появата върху него на Кейн, тъмнината, светкавиците и сухия лед при излизането на Гробаря или диско ефектите при излизането на Фънкозавърът Бродус Клей.

 • Използват се и отличителни звуци, като например чупенето на стъкла при появата на Леденият Стив Остин или биенето на камбана при появата на Гробаря.

 • Притъмняване на сцената и поява на лъчи в определен цвят, като например син за Гробаря, зелен за Трите Хикса, червено и оранжево за Кейн, златисто за Златния прах, розово за Вал Винъс или многоцветно за Джон Морисън.

 • Самото излизане на ринга също е характерно за образите на кечистите. Например Върховният войн винаги е много енергичен и тича надолу по рампата към ринга; Ренди Ортън слиза бавно и го раздава „тежко“; Гробарят много често излиза със своя мотор, оставя го и бавно започва да върви към ринга, на фона на „Rollin`” Limp Bizkit; Стив Остин пък се качва на второто въже и вдига ръце нагоре; Трите Хикса излиза на затъмнения ринг, отпива вода и след това я изпръсква нагоре, след което демонстрира своята физика...

 • Слизане до ринга с превозно средство- освен Гробаря и други кечисти използват различни превозни средства за излизанията си. Понякога Стив Остин излиза със своя пикап, Джей Би Ел излиза от лимузина, Алберто Дел Рио от луксозен автомобил

 • Много от дамите в кеча използват своя сексапил, за да разгорещят страстите в залата, когато излизат на ринга

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм