Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Боб Хофман – бащата на вдигането на тежести

Боб Хофман – бащата на вдигането на тежести

Боб Хофман – бащата на вдигането на тежести - изображение

Боб Хофман е легенда в света на вдигането на тежести, бодибилдинга и фитнеса. Той започва да се занимава със спорта във времената, когато развиването на мускулатурата на човека не е било част от културата на американците. В началото, Хофман започва да търси начини за подобряване на здравословното си състояние и постепенно амбициите му се променят и той търси начин да помогне и на други хора да усъвършенстват телата си.

Боб Хофман израства в Питсбърг като кльощаво и болнаво дете, но в двадесетте си години се мести в Ню Йорк, започва да тренира редовно и превръща това във философия на живота си. Той си купува една единствена щанга и с нея си съставя много интензивна тренировъчна програма. Съсредоточава се върху физическото си усъвършенстване и трансформация на тялото и с това полага основите на бъдещата си фитнес империя.

Боб Хофман е направил толкова много за популяризирането на вдигането на тежести и бодибилдинга, чрез постоянно провеждане на обучителни семинари и състезания, вдъхновявайки и другите да следват неговия модел на самоусъвършенстване. Той е вярвал в способността този спорт да подобри здравето и затова е насърчавал другите да започнат да се занимават с тренировки.

Той става треньор на отбор по вдигане на тежести, като много негови членове стават олимпийски шампиони по време на игрите през 1932 година в Лос Анжелис. Вниманието, което той получава след това, променя възприятията на обикновения американец към вдигането на тежести. Само за няколко дни, вдигането на тежести се легитимира пред широката общественост, а Хофман яхва вълната и се възползва от своята популярност и предоставената му възможност. Той превръща тренировките във фитнес култура и здравословен начин на живот... и в много успешен бизнес, създавайки „Йорк Барбъл Корпорейшън“.

Боб Хофман започва да произвежда най-доброто за времето си фитнес оборудване, но в последствие се разраства още и започва да издава списание „Сила и здраве“, в което се застъпва за ползите от фитнеса като здравословен начин на живот. След това произвежда и популяризира здравни храни, диетични хранителни добавки и издава десетки книги.

Заради тези си ангажименти към идеята за фитнеса като средство за самоусъвършенстване и по-добър живот, Хофман е назначен за съветник на президента на САЩ по въпросите за младежта и спорта.

Боб Хофман се превръща в олицетворение на човек, който променя тялото си така, че да вдъхнови милиони хора да го последват и от това да развие цяла бизнес империя.

Бащата на вдигането на тежести“ почива на 18 юли 1985 година от сърдечно заболяване, като сградата на неговата компания се превръща в музей и Зала на славата на културизма и силовите спортове, а пред нея е неговата бронзова статуя, издигната му в знак на почит към всичко, което е направил за този спорт и начин на живот.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпортСпорт и туризъмЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиХранене при...ОрганизацииОбразованиеВидеоПроизводители