Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Куртуризъм срещу мъжка физика – разликите

Куртуризъм срещу мъжка физика – разликите

Куртуризъм срещу мъжка физика – разликите - изображение

Преди да започна този материал, искам да уточня, че той е свързан с моето лично мнение по темата, най-вече за препоръките в частта за препоръките към участниците в тези две културистични дисциплини – класически културизъм и мъжка физика.

Зараждането на дисциплината мъжка физика

През последните години, все повече мъже се пренасочиха от към търсенето на естетична физика, красиви коремни плочки, изваяни гърди и тяло на древногръцки богове. Голяма част от това ново влечение се дължи на един от новите класове във фитнес индустрията и бодибилдинга, а именно мъжка физика (men`s physique). Тук фокусът не е толкова върху размера и плътността на мускулатурата, а по-скоро върху пропорционалността, симетрията и изчистеността на мускулите, които не трябва да са прекалено големи.

Мъжката физика в семейството на бодибилдинг конкурсите

Културизмът е фокусиран върху симетрията и пропорциите, но се търси максимален мускулен размер за дадената костна структура. Мнозина смятат, че културистите вече са отишли прекалено далече. Това е и една от причините, привличаща все повече трениращи именно към физиката, която изглежда много по-привлекателна.

Разликата между мъжка физика и културизъм

Как тези две категории се различават, когато става въпрос за тренировките и за хранителния режим? На първо място, в традиционния културизъм има периоди от време, които се наричат „основен период“, където състезателите целят да направят подобрения по своята мускулатура. През този период културистите обикновено са в калориен излишък, за да изградят възможно най-много мускулна тъкан, но това може да доведе до натрупване на мазнини по тялото, правейки го да изглежда по-пухкаво и меко.

При мъжката физика нещата стоят много по-различно. Тук съдиите гледат състезателите да нямат прекалено много мускули за тяхната физика и поради това основния период изцяло отсъства от подготовката. Разбира се, и в тази дисциплина състезателите се стремят да подобрят физиката си, но при тях няма огромни скокове в теглото, като през цялата година то варира с плюс минус 0,5-1 килограм. Това прави и хранителния режим на състезателите в мъжка физика много по-стриктен и труден за спазване, в сравнение с бодибилдърите, при които в тежката категория теглото им в основен период може да е например 130 килограма, а състезателното им тегло да е 100.

Тренировките при мъжката физика и културизма

Състезателите в мъжка физика правят културистични тренировки, както и обратно, но те също така използват и някои по-специфични за тяхната дисциплина методи. Например, те правят по-малки почивки между сериите, суперсериите, гигантските серии и т.н., за да увеличат изгорените калории и да дадат тласък на метаболизма си. Този начин на тренировки не е приложим при тежките многоставни движения, но като цяло не е и необходимо да се работи така, тъй като не е нужна прекалено голяма плътност на мускулите.

Културистите от друга страна се възползват от по-дълги почивки между сериите, които позволяват на мускулите им да се възстановят и при следващите повторения да успеят да работят с по-големи тежести, които дава по-плътна и обемна мускулатура.

Какво можем да очакваме в бъдеще по отношение на двете дисциплини

Ако трябва да бъдем точни, мъжка физика е дисциплина, която сега навлиза във фитнес средите и едва ли толкова бързо ще ги напусне. Все повече хора започват да я харесват, тъй като при нея тялото става изключително естетично и в същото време тренировките носят огромни ползи за здравето. Културизмът от своя страна е претоварен с наследството на анаболните стероиди и може би това е причината, която ще доведе до стихването на популярността му в близките години. Докато преди години състезанията по културизъм бяха с голям брой участници във всяка категория, днес виждаме че много от състезателите са се пренасочили към мъжката физика.

За да не загине съвсем културизма като дисциплина, може би органите в IFBB трябва да помислят за преосмисляне на критериите за оценяване. Например, да не се гледа толкова много огромната мускулна маса, по-скоро обработените мускули – дори самият Арнолд Шварценегер е направил подобна забележка по време на Арнолд Класик 2015.

Връщането на тънката талия в бодибилдинга може само да подобри привлекателността на културизма като дисциплина.

В мъжката физика пък е добре да се въведат повече пози, а не само тези с ръце на хълбоците. Трябва да се включат класическите пози, които да позволят да се демонстрира в максимална степен естетиката. Също така, дългите шорти трябва да бъдат премахнати и да се използват по-къси, които да покажат развитието на краката. Прекалено дълго вече състезателите в мъжка физика са подигравани за това, че краката им са недоразвити. Затова, трябва да се обърне внимание на симетрията в цялото тяло.

И въпреки всички разлики между двете категории, със сигурност те имат място във фитнес индустрията.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпортСпорт и туризъмЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...АнкетиОбразованиеОрганизацииВидеоПроизводители