Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Буакау Бенчамек - муай тай, К-1

Буакау Бенчамек - муай тай, К-1

Буакау Бенчамек - муай тай, К-1 - изображение

Буакау Бенчамек (роден 8/05/1982 г.) е тайландски муай тай боец в полусредна категория, трениращ в школата Пор. Прамук в Банкок. От там идва и името му, с което се изявява на ринга – Буакау Пор. Прамук. Той е бивш шампион от най-известната арена за муай тай мачове – стадионът Лумпиний, а също така два пъти е шампион и на веригата К-1 World MAX, през 2004 и 2006 година.

Кариера

Роденият като Сомбат Бенчамек в Сурин (Тайланд) боец за пръв път започва да тренира муай тай когато е на осем години. Треньор до десетата му годишнина е баща му, като след това той се премества в школата Пор. Прамук. Момчето много бързо започва да печели различни местни турнири, но става известен когато побеждава японеца Кобаяши в турнира на стадиона Лумпиний.

След спечелването на световните Макс серии през 2004 и 2006 година, той достига до полуфинала през 2009, но се отказва от участие през 2010 година, за да се състезава за Световната купа по Шутобоксинг. Там е и трикратният шампион от сериите на К-1, Анди Зауер. Всички прогнози са за среща на финала на двете звезди на бойните спортове, но Тоби Имада изненадващо побеждава Зауер на полуфинала и така Буакау среща него на финала. Белият лотус, както обичат да наричат Бенчамек неговите фенове побеждава във втория рунд с технически нокаут и става новия световен шампион по шутобоксинг.

Напускането на Пор. Прамук, оттеглянето и новото завръщане на ринга

На 1 март 2012 година, школата в която тренира Буакау Бенчамек обявява, че той е изчезнал, но на 12-ти същия месец боецът се появява в телевизионно шоу, в което се извинява на феновете си и заявява, че е обиден от отношението към него от страна на някой от хората в школата и решава да потърси друг път за развитие. Също така казва, че трудностите в тренировките там не го плашат, защото цял живот се е справял с тях, но тук изобщо не става въпрос за тялото му, а по-скоро за ума му.

На 17 март Буакау отново подновява тренировки, но вече иска да го наричат Буакау Бенчамек. Залата, в която той тренира е кръстена на него на 22 март 2012 година.

Първият му мач след напускането на школата Пор. Прамук е срещу Рустем Зарипов, като той завършва с успех на тайландеца още във втория рунд след серия точно пласирани удари.

Няколко месеца по-късно той нокаутира и Абдул Туре.

Участва на турнира за обявяване на Крал на муай тая за 2012 година, като буквално прегазва по пътя си Мауро Сера, Томоюки Нишигава и Виталий Гурков.

През 2013 година Буакау участва в демонстративни мачове и въпреки, че има договор до края на годината за провеждане на мачове, той няма да участва във всички мачове.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъм