Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Физическата активност и човешкият организъм Влияние на физическата активност върху дихателната система

Влияние на физическата активност върху дихателната система

Влияние на физическата активност върху дихателната система - изображение

Системните физически натоварвания оказват значително влияние върху всички системи в човешкото тяло, включително и дихателната система. Поради това, че белите дробове са пряко свързани и зависими от сърдечно-съдовата система, за да доставят кислородът до работещите мускули, двете системи работят в синхрон и заедно се приспособяват към физическите натоварвания. Това означава, че системната физическата активност увеличава възможностите за доставяне на кислород до тъканите и органите, което е свързано с по-голяма икономичност и ефективност на работа на дихателната и сърдечносъдовата система.

Изследвания при млади спортисти показват, че под влияние на системните тренировки, те имат по-ниска дихателна честота и дихателна вентилация, както при покой, така и при натоварване, в сравнение със своите не трениращи връстници. По такъв начин, под влияние на физическите упражнения при децата и подрастващите се увеличават дихателните резерви - нараства жизнената вместимост на белите дробове и максималната белодробна вентилация. Жизнената вместимост представлява обемът въздух, което човек може да издиша след пълно вдишване и е показател за добре развити дихателни мускули и гръден кош. Максималната белодробната вентилация представлява максималния обем въздух, който преминава през белите дробове (вдишан и издишан) за 1 минута. Освен тези показатели се увеличават и количеството извлечен кислород от литър въздух, нараства кислородната вместимост на кръвта, оползотворяването на кислорода от тъканите и способността за продължаване на физическите натоварвания.

Също така в процеса на системни физически натоварвания и спортни тренировки се подобрява нервно-хуморалната регулация на дишането при мускулна работа. Това означава, че се постига отлична съгласуваност на работата на дихателната система при изпълнение на упражнения както с мускулната, така и с другите органи и системи. В следствие на това, работата на дихателната система става по-икономична както в покой , така и при физически натоварвания.

Поради това, че показателите като витален капацитет намаляват прогресивно с годините при човек, физическата активност на млада възраст разширява възможностите за компенсация и предпазване от различни белодробни проблеми с напредване на възрастта. Така спортът и физическата активност, освен че влияят ползотворно върху общата физическа форма на човек, дават възможност да се забавят процесите на атрофия на белодробната тъкан и дихателната мускулатура с напредването на годините.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияНормативни актовеСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИзследванияБотаникаХранене при...ФизиологияПатологияАлт. медицинаКлинични пътекиЗаведенияСнимкиСпорт и туризъмПсихологияИнтервютаДиетиОбразованиеАнкетиТестовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецепти