Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Градски стадион на Манчестър / Етихад

Градски стадион на Манчестър / Етихад

Градски стадион на Манчестър / Етихад - изображение

Градският стадион в Манчестър, който в момента се нарича Етихад по спонсорски договор, е домът на Манчестър Сити и има капацитет от 55097 места, което го поставя на четвъртото място във Висшата лига и на осмо във Великобритания.

Съоръжението е построено през 2002 година за Игрите на нациите, част от бившата Британска империя. През 2008 година стадионът е домакин на финала за Купата на УЕФА, а освен това се използва и за международни срещи по ръгби, боксови мачове и музикални концерти. От 2003 година, Манчестър Сити се мести на това съоръжение от стария си стадион Мейн Роуд.

Цената на Градския стадион в Манчестър е 112 милиона паунда и дизайнът му включва кабелна покривна конструкция, окачена на 12 пилона. Дизайнът е получил множество награди, включително и от Кралския институт на британските архитекти през 2004 година, за иновативност.

През 2015 година бе завършено добавянето на 7000 допълнителни седалки на третия етаж в южната трибуна, точно преди началото на сезона във Висшата лига, като това разширение е проектирано така, че да съответства на съществуващите извивки на покрива. Третият етаж на северната трибуна също трябва бъде разширен, за да се увеличи капацитета на съоръжението до малко над 61000.

Преобразуването на стадиона

Както споменахме по-рано, съоръжението е било изградено като лекоатлетически стадион с футболно игрище, но след Игрите е решено, Манчестър Сити да се премести на него от Мейн Роуд, а пистата е била излишна в случая и не е позволявала да се увеличи капацитета на стадиона. Затова се прави цялостна реконструкция на игралното поле, като самото игрище е свалено едно ниво надолу, за да се направи място за допълнителния етаж със седалки, който е бил изграден предварително, но е бил заровен под пистата. Трите временни трибуни, които са с общ капацитет от 16000 места, са демонтирани и заменени с постоянна структура, подобна на съществуващата в южната част на стадиона. Ремонтните дейности продължават една година и в резултат от тях броят на седалките се увеличава с 23000, или със 7000 повече от предходните, като общия капацитет нараства до 48000.

Манчестър Сити се местят в новия си дом през сезон 2003-4, като веднага се влагат нови 40 милиона паунда (22 от тях помощ от Общинския съвет на града), изграждайки барове, ресторанти, корпоративни и развлекателни зони.

Разширяването на стадион Етихад

Съоръжението е собственост на градския съвет на Манчестър, а клубът плаща наем за него. Когато през 2008 година Сити става собственост на Абу Даби Юнайтед Груп, всичко подсказва, че стадионът може да стане собственост на отбора. Подписано е споразумения с градския съвет през 2010 година, което разрешава инвестициите и подобренията по игралното поле и всички съоръжения в рамките на комплекса.

Още след края на същия сезон са реновирани игралното поле и медицинските зони, като новата тревна настилка позволява да се правят концерти и други подобни събития, без да се нанасят големи щети.

След като от сезон 2011 до 2014 са били разпродадени всички сезонни карти на отбора и е достиган максималния капацитет много бързо, от клуба решават да разширят стадиона. На южната трибуна е надстроен трети етаж, а заедно с ъгловите сектори към западната и източните трибуни, капацитетът нараства до около 55000 седящи места.

Последната фаза на разширяването е добавянето на трети етаж и на северната трибуна, като с него стадионът ще достигне капацитет от над 61000 места, с което Етихад ще се превърне във втория по големина клубен стадион в страната.

Архитектура на съоръжението

При планирането на дизайна на стадиона, градският съвет на Манчестър изисква да се изгради структура, която да възроди някога силния индустриален район около Брадфорд Колиър, със страхотна атмосфера, която да привлича зрителите. Така проектантите създават един стадион, който създава „смущаващо интимна“ обстановка, близка до гладиаторските арени в Римската империя, с терен, който е на 6 метра под земното равнище, характерен за античните амфитеатри. Обръща се внимание на всички детайли, включително и на такива, които рядко могат да се забележат в повечето стадиони, като подкрепящите покрива външни пилони, светещи в сините цветовете на Манчестър Сити, изваяните улуци за дъждовната вода и отварящите се поликарбонатни жалузи на покрива, подпомагащи растежа на тревата.

Иконичния дизайн на покрива

Тороидалнио оформеният покрив на стадиона се поддържа от кабелна система и е описван като „земетръсни вълни“ от едно архитектурно списание. Фокусна точка са поддържащите пилони, които са отделени от външната фасада, а във вътрешния периметър на козирката има контактен кабел, към който са захванати свързващите стоманени въжета. Самите пилони имат подкрепящи въжета, захванати за земята, за по-голяма стабилност. Те имат формата на пура, на брой са 12, а най-високите са по 70 метра.

Съоръжения и игрално поле

Стадионът предлага доста неща, за да могат играчи и публика да се чувстват комфортно. Под западната трибуна има зона за хранене, която може да поеме 6000 души по време на мачовете, пресцентър, както и складове. Може би ще останете изумени от факта, че тук има и зала, която е лицензирана за извършване на брачни церемонии, и много фенове на Гражданите са казали „Да“ на своите половинки именно в стадиона на любимия отбор. Също така има медицински помещения, кухни, офиси, ВИП боксове и ресторанти.

Интериорът на стадиона е описван като овална чаша, като основните трибуни са с по 3 етажа, а ъгловите сектори са с по 2. Влизането е с безконтактни карти, а не с познатите по българските стадиони турникети, като това позволява през входовете да преминават по 1200 души в минута. Сервизен тунел под стадиона осигурява достъп до вътрешността на линейки, пожарни и други превозни средства. Той бе реновиран преди сезон 2017-18, като бе създаден и специален клуб в него, където феновете могат да видят играчите от непосредствена близост.

 

Съблекалните на домакините бяха преобразувани по нареждане на мениджъра на клуба Хосеп Гуардиола и вече са с кръгла форма, а също така разполагат с много добри съоръжения за възстановяване на играчите, включително и горещ басейн.

 

ВИП феновете на клуба разполагат с 6 тематични ресторанта, два от които са с изглед към терена, а също така за тях има и 70 бокса, разположени в северната, западната и източната трибуни.

За да се създадат оптимални условия за растежа на тревата, покривът е проектиран така, че да пропуска слънчевата светлина през 10-метрова полупрозрачна лента. Във всеки от ъглите на стадиона има перфорирани стени с отварящи се жалузи, през които се осигурява вентилация на тревата и общия въздушен поток през стадиона. Под тревната настилка има изграден дренаж и отопление, за да се осигури перфектни условия за растежа на тревата. Самото игрално поле е с размери 105 на 68 метра, покрит е с естествена трева подсилена с изкуствени влакна, патент на фирма „Десо“. Теренът е признат за един от най-добрите в Англия, като е номиниран цели 5 пъти в последните 9 години за тази награда. Игрището се осветява от 218 прожектора, всеки с мощност 2000 вата. 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл