Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Джейсън Уинярд – състезания за дървосекачи

Джейсън Уинярд – състезания за дървосекачи

Джейсън Уинярд – състезания за дървосекачи - изображение

Джейсън Уинярд е най-великият състезател в шампионата на дървосекачите, като той доминира тотално над останалите силови атлети в този спорт през цялото изминало десетилетие (печели и 6 поредни световни титли).

Джейсън е роден през 1973 година в малко градче в Нова Зеландия, като баща му, Пади, също е бил дървосекач. Бъдещият шампион е потомък на английски морски капитан и жена от маорите. Още от съвсем крехка възраст, той е въведен в професията на баща си, като с възхита наблюдава състезанията на дървосекачите, в които участва и Пади Уинярд (също многократен шампион).

Джейсън Уинярд започва да участва в състезания още на 12 години, но първото му по-сериозно състезание е когато той е на 14. Когато е на 20 години, той участва в едно демонстрационно състезание, но именно там е забелязан таланта му. Освен него, Джейсън има и друго предимство и това е огромният ръст - висок е 195 сантиметра и тежи 136 килограма, който му дава значително предимство пред по-леки опоненти. През 1996 година той прави официалният си дебют в континенталното състезание на Северна Америка.

Професионалните атлети в повечето спортове сключват договори с клубовете си, като от този момент те са вече осигурени. При дървосекачите нещата стоят много по-различно, като всичко зависи от представянето на самия състезател, както например при голфърите и тенисистите. Ако не се участва в състезания, тогава не се получават и пари от наградните фондове. Това бързо е осъзнато от Уинярд и той инвестира в качествени брадви, триони и резачки, за да успее да бъде достатъчно конкурентен на най-добрите.

През 1997 година, той печели първата си световна титла. След това още 3 поредни пъти е шампион на сериите на дървосекачите. До 2014 година, новозеландецът намира конкуренция единствено в лицето на Дейвид Болстад, който успява да му отнеме титлата 5 пъти и веднъж Брад Де Лоса за тези 16 години от първата титла на Уинярд.

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСоциални грижиСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлНормативни актове