Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Силов спорт Състезание за дървосекачи

Състезание за дървосекачи

Състезание за дървосекачи - изображение

Сеченето на дървета е силов спорт, който в някои държави е практикуван още от преди столетия. В състезанията за дървосекачи целта е да се отсече или отреже дънер или част от дърво за най-кратко време. Много често тези надпревари са част от панаири, но има и световни шампионати за дървосекачи, като използваната техника и сечива са на много високо ниво.

Генезисът на съвременният спорт е от 1870 година, когато в двама дървосекачи от Улвърстоун (остров Тасмания) започват да спорят, кой от тях е по-бърз и се обзалагат на 25 паунда.

Първият световен шампионат за дървосекачи се провежда 21 години по-късно, по време на Парада на звънците, отново на остров Тасмания. По повод на това събитие, Залата на славата на дървосекачите и на горските работници е именно на този остров и по-точно в град Латроуб.

Голяма част от състезателите в началото са работили в дърводобивната промишленост, като в днешно време са се обособили няколко различни дисциплини, включително сечене на трупи, поваляне на стационарен дървен блок, рязане на дърво с единичен и с двоен трион, отрязване на дървени плоскости с моторен трион и хвърляне на брадва.

Като цяло хората си мислят, че обикновено състезателите са с огромни габарити. В това има нещо вярно, тъй като наистина размерите им са над средните, но големината на дървосекачите не е предпоставка за това, те да са добри с брадвата или с триона. По-скоро важната е техниката на работа, уменията и подготовката.

Спортът днес е много популярен в страни като САЩ, Канада, Австрия, Чехия, Холандия, Германия, Норвегия, Швейцария, Англия, Словения, Франция, Испания, Австралия и Нова Зеландия.

Дисциплини в състезанията за дървосекачи

Сечене на трупи

В тази дисциплина състезателят е стъпил върху дървото и удря с брадвата отгоре надолу, като целта е ствола да бъде разделен на две възможно най-бързо. За целта в средата на дървото се правият удари отляво и отдясно (получава се V-образен разрез) до достигането на средата на дънера, след което състезателят се обръща и повтаря същите движения от задната страна.

Поваляне на дървета

Горната част на дървото е с премахната кора, като именно тя е целта на състезателите. Проблемът тук е, че тази част е на около 5 метра над земята, а за достигането до нея се използва специална техника. С брадвата се прави малък процеп, в който се вкарва дъска с метална обувка, върху която дървосекачът стъпва. След това се прави нов процеп и в него се слага следващата дъска. Обикновено 3 дъски са достатъчни за достигането на мястото, където се правят ударите с брадвата. Състезателите балансират върху тясната дъска и в същото време се опитват да свалят дървото по-бързо от своя противник.

Единичен трион и единична ножовка

Това са най-тежките дисциплини според специалистите. Състезателите дърпат и бутат остър като бръснач трион, който е специално създаден за надпреварата на дървосекачите. Трионите варират от 170 до 195 сантиметра, като цената им достига до 2000 долара. Всеки дървосекач има помощник, който смазва триона по време на рязането.

Двоен трион и двойна ножовка

В тази дисциплина целта отново е да се отреже за най-кратко време част от дебел дънер, но състезателите са двама. Те застават от двете страни на голям трион и благодарение на по-голямото усилие, отрязването се прави за 2 и дори 3 пъти по-бързо, в сравнение с единичния трион. Двойните триони имат по-големи зъби, което означава, че те се движат по-трудно, но в същото време правят много по-голям разрез с всеки един удар.

Стандартна моторна резачка

В тази дисциплина, състезателите използват идентично настроени и заточени моторни резачки, като самите дървета имат обозначение колко широк трябва да бъде разрезът. Дървото се реже веднъж отгоре-надолу и веднъж отдолу-нагоре, в рамките на 8 сантиметра. Състезателите оставят резачките на земята, поставят ръцете си върху дънера и при сигнал за старт, те хващат машините, издърпват кабела за запалване и започват да режат. Ако резачката не запали, това просто ще отнеме от времето на състезателя. В случай, че отрязаното дърво е по-дебело от обозначителната линия, тогава опита не се зачита и дървосекачът не получава точки.

Модифицирани моторни резачки

Дисциплината обикновено е любимата на публиката, а също така и най-шумната. Използват се модифицирани резачки или в повечето случаи изработени от самите състезатели. При тях горивото е метанол. Те са доста по-големи и тежки от стандартните моторни триони и най-често двигателите им са от моторни шейни (снегомобили). Стартът е същият както при стандартните резачки, но тук се правят по три разреза. Въпреки това, дисциплината е най-бързата, като тя е с продължителност между 4 и 7 секунди.

Хвърляне на брадва

Това е по-скоро шоу дисциплина, в която има отделен награден фонд и тук не се дават точки за общото класиране. Хвърлянето на брадва е подобно на дартс, но вместо стреличка се използва сечивото.

Брадвите

Съвременните състезателни брадви са много специални инструменти. Те не могат да се закупят от обикновените железарии. Въпреки техният блясък, те не са хромирани, просто са добре полирани и заточени. Теглото им е около 2,5-3 килограма и широчината на острието е от 150 до 170 милиметра. Те имат и специализирани ръкохватки.

Дърветата

Няма специален вид дърво, което да се използва във всички страни. Обикновено се залага на местните видове, като единственото изискване е дънерите да са с достатъчна дебелина за дадената дисциплина. В Австралия например се използват гумено дърво, планински ясен и топола, в Нова Зеландия се режат топола и няколко вида бор, а в Северна Америка са предпочитани белия бор, елшата, „замразено“ дърво и памуково дърво.

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСоциални грижиСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлНормативни актове