Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Дискова херния в спорта

Дискова херния в спорта

Дискова херния в спорта - изображение

Едно от заболяванията, с което спорната медицина се сблъсква сравнително често, е дисковата херния, позната в западната литература като дисков пролапс. Тя може да засегне атлети от различни спортове, като най-често от дискова херния страдат тежкоатлети, гимнастици и спортистите от контактните спортове. Дискова херния може да се появи, теоретично, на всяко ниво от гръбначния стълб, но най-често се засягат междупрешленните дисковете на кръста и шийната област. В областта на кръста 90% от дисковите хернии са на ниво L4-L5 и L5-S1.

Какво представлява дисковата херния и какви са причините за нея?

Дискова хернияДисковата херния е дегенеративно-дистрофично заболяване на междупрешленните дисковете, при което вследствие на различни увреждащи фактори те се пропукват и се нарушава тяхната цялост. При това пропукване част от съдържанието на диска излиза навън, като това може да доведе до притискането на намиращите се в близост нервни структури. Самите дискове се намират между всеки два прешлена и са изградени от фиброзна обвивка (annulus fibrosus) и пулпозно ядро (nucleus pulposus). Фиброзната обвивка е под формата на пръстени, а ядрото е изградено от гелоподобна материя. Благодарение на пластичността на дисковете и гелоподобното им ядро, дисковете могат да поемат сътресенията на гръбначния стълб, действайки като амортисьори. Поради големите натоварвания в спорта, често се получават микротравматични увреждания на дисковете, които водят до дегенерация и отслабване на фиброзната обвивка на дисковете. Вследствие на това, пулпозното ядрото може да се придвижи към периферията и разкъсвайки пръстените на фиброзната обвивка, да образува дискова херния. Поради това че самите дискове нямат инервация и чувствителност, за дисковата херния се разбира чак тогава, когато се появят симптомите от притискането на гръбначния мозък или нервите коренчета. Това в много от случаите става при инцидент или вдигане на голяма тежест, които действат като отключващ фактор за образуването на дискова херния.

Етапи на развитие на дискова херния

Етапи на дискова херния

Дискова дегенерация и раздуване - Това е началния етап, от който започва образуването на дискова херния. Той е свързан с разрушаване на фиброзната обвивка и предвижване на ядрото към периферията.

Дискова протрузия(задържана дискова херния) - В този случаи има значително изпъкване по периферията на диска, но материята на ядрото се задържа от задния надлъжен лигамент (сублигаментарно дисково хернииране). В някои случаи дисковата протрузия може да протече безсимптомно или с леки неврологични оплаквания и болка.

Дискова екструзия (същинска дискова херния) - В този случай задния надлъжен лигамент е разкъсан и няма какво да спре излизащото гелоподобно ядро. Така, ако дисковата херния е в задната част на диска, в близост до коренчета на нервите и гръбначния стълб, тя ги притиска и това води до силна болка и неврологични симптоми.

Дискова секвестация (миграция на фрагмент) - Това е най-тежката форма на дискова херния, при която се откъсва фрагмент от ядрото, който се движи свободно. Този фрагмент може да притисне нервно коренче или гръбначния мозък и да причини тежки неврологични симптоми като парези, парализи, не задържане на урина и др.

Симптоми при дискова херния

Симптомите при дискова херния зависят от локализацията й. Неврологични симптоми на дискова херния се наблюдават, когато тя е в задна посока и се притиска гръбначния мозък (медианна) или коренчетата на нервите (латерална). Вследствие от притискането се появява лумбо-сакрален радикулит, който представлява възпаление на нервните структури в поясната област. Наблюдават два отделни синдрома, вертебрален - свързан с реакцията на мускулите в областта на увредата и коренчев - свързан с неврологични симптоми. Най-често дискова херния се получва при неправилно вдигане на голяма тежест. Симптомите могат да се появяват веднага или няколко дни след спортната травма. Характерни симтоми са силната болка в кръста и изтръпване на единия или двата долни крайника. Впоследствие симптомите могат да се задълбочат и да доведат до пареза и проблеми с уринирането (кауда екуина синдром).

Вертебрален синдром
  • Изглаждане на поясната извивка на гръбначния стълб (поясната лордоза);
  • Странично S-образно изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза);
  • Скованост на мускулатурата в поясната област (мускулна ригидност);
  • Ограничена подвижност на гръбначния стълб;
  • Нарушаване на походката и стойката;
 • Болезненост при покой и движение;

Коренчев синдром

  • Остра, стрелкаща болка в областта на кръста, усилваща се при движение, кихане, смях, кашляне;
  • Болка по хода на нервите инервиращи долния крайник;
  • Мускулни хипотрофии на долния крайник (слабост на мускулатурата);
  • По-рядко мускулни парези и парализи на долния крайник;
 • При увреда на съответното ниво се наблюдават различни неврологични симптоми:
  Ниво L4-L5
  -Болка в областта на кръста, слизаща надолу към крака;
  -Загуба на сетивност по външната част на бедрото, предната част на подбедрицата и горната част на ходилото;
  -Невъзможност за повдигане на палеца нагоре и ходене на пети;
  Ниво L5-S1
  -Болка в областта на кръста, слизаща надолу към крака;
  -Загуба на сетивност по задната странична част на бедрото и подбедрицата, до малкия пръст на ходилото;
  -Слабост на прасците и невъзможност за ходене на пръсти;
  -Намален сухожилен рефлекс на ахилесовото сухожилие;

Диагностика на дискова херния

Диагностицирането на проблема става на базата на клиничния преглед и образната диагностика. Важно за точното диагностициране на проблема е да се определи произхода на болката и наличието на неврологичната симптоматика, за да се разграничи от разтежение в областта на кръста. Най-ценно за диагностиката изследване е ядрено-магнитният резонанс (ЯМР), който показва детайлна картина на дисковете и меките тъкани около тях. Допълнително могат да се назначат и изследвания за нервната проводимост като електромиография (ЕМГ).

Лечение на дискова херния

В повечето случаи първоначално се предприема консервативно лечение, до изясняване на точната причина за болките в кръста. След диагностицирането на проблема, на базата на образната диагностика и тежестта на симптомите, се прави преценка дали да се продължи с консервативно или оперативно лечение.

Консервативно лечение

В по-голямата част от случаите, особено при дискови протрузии, консервативното лечение дава добри резултати и не се стига до оперативни интервенции. Първоначално средствата са насочени към намаляване на болката, спазъма на мускулатурата и възпалението на нервните структури. Впоследствие активно се включват физически упражнения, балнеолечение и физиотерапия с цел максимално бързо възстановяване.

Почивка - Първоначално е добре да са намали до минимум физическата активност, която провокира болка и да се почива в легнало положение на не меко легло. Почивката на легло трябва да продължи само докато движенията и ходенето провокират много силни болки, обикновено първите 2-3 дни.

Противовъзпалителни средства и миорелаксанти - За туширането на болката и възпалението могат да се предпишат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), а за преодоляване на мускулния спазъм миорелаксанти. При по-тежките случаи може да направи и кратък курс с кортикостероиди.

Използване на лумбален колан или шина за врата - За да намали натоварването в областта на дисковата херния може да се използват специални колани и шини. Коланите за кръста, наричани още лумбостат, имат за цел да разпределят равномерно тежестта в лумбалните прешлени, да не допускат прекомерни и увреждащи движения, и да запазят естествената извивка областта на кръста. Използването на тези средства по-време на острата фаза може значително да намали болката, но постоянното им носене не се препоръчва поради отслабване на стабилизиращата мускулатура.

Кинезитерапия и упражнения - Едно от най важните средства при консервативното лечение на дисковите хернии. В началото средствата на кинезитерапията са насочени към преодоляване на мускулния спазъм, намаляване на болката и поддържане на мускулатурата. Впоследствие, когато острите симптоми отшумят, се започва с упражнения имащи за цел засилване на мускулатурата в поясната област, корема и долните крайници. Тези упражнени целят да възвърнат стабилността на мускулатурата, нормалния обем на движение и да премахнат дисбалансите в гръбначния стълб. Използват се специални комплекси от упражнения, съобразени със съответния период и състоянието на болния. Кинезитерапията може да включва и специални упражнения по методът на Маккензи или Кацудзо Ниши.

Масаж - Първоначално масажът трябва да е лек с цел премахване на мускулния спазъм. Впоследствие похватите могат да се разширят с цел подпомагане на възстановителните процеси. Най-често масажът се използва комплексно заедно с кинезитерапия и физиотерапия.

Физиотерапия - Използването на физиотерапевтични процедури има за цел да облекчи болката, да се намали спазъма на мускулатурата и да се подпомогнат възстановителните процеси. Първоначално могат да се включат електролечение, лазертерапия, ултразвукова терапия, а впоследствие с цел подобряване на трофиката и топлинни процедури. Ако са налице парези, може да се използват също електростимулации и електрофореза с нивалин.

Озонотерапия - Един от методите, които се използват като алтернативна терапия при дискова херния. Използва се озониран разтвор приложен инжективно в паравертебралната мускулатура. Често този метод се прилага комплексно с други алтернативни методи.

Балнеолечение - В подострата и хроничната фаза на заболяването може да се използва лечение с минерална вода и калолечение. Тези процедури имат изключително добър ефект, особено ако се правят няколко пъти годишно в комбинация с другите лечебни средства.

Екстензия - Процедури използващи тракция по дължината на гръбначния стълб. Най-често се използва подводна екстензия, по специална методика, в балнео-рехабилитационни центрове.

Оперативно лечение

При дискови хернии свързани с тежки неврологични проблеми или при не повлияване от консервативното лечение, може да се препоръча оперативно лечение. Съвременните оперативни методи използват минимално инвазивни методики, най-често чрез използването на хирургичен микроскоп и под рентгенов контрол. При този тип операции възстановяването е много по-кратко и няма значително увреждане на мускулатурата. Операцията цели отстраняването на хернииралата част от диска и така премахване на дразненето върху нервните структури.

Индикации за оперативно лечение

 • Проблеми с уринирането (невъзможност за уриниране или изпускане);
 • При неврологични смущения, мускулна слабост, парези и парализи на долните крайници;
 • Силна болка не повлияваща се от консервативното лечение;

Превенция на дискова херния

За спортистите е от изключителна важност да поддържат здрав "мускулен корсет", който обхваща мускулите на гърба, корема и тазовата област, с цел предотвратяване на травми в лумбалната област. Овен това е важно да се използва правилна техника за повдигане на тежести, с която тежестта да се повдига основно чрез мускулите на краката, а не с кръста. Спортистите трябва да тренират мускулите си балансирано, за да се избегне мускулен дисбаланс и също така да спазват основните принципи за предотвратяване на спортни травми.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаИзследванияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...БотаникаЗдравни проблемиИсторияНовиниКлинични пътекиЛечения