Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Доказателствата, че спортът променя всичко

Доказателствата, че спортът променя всичко

Доказателствата, че спортът променя всичко - изображение

Много от вас вероятно са наясно с огромните ползи от редовните тренировки, но има и такива, които пренебрегват спорта, по една или друга причина. Едва около 20% от българите над 18 години следват препоръките на специалистите за редовна физическа активност.

Средностатистическият човек над 20 години се нуждае от поне 2 часа и 30 минути на седмица прекарани в умерена активност, като например бързо ходене. Що се отнася до тренировки като тичането, то и 75 минути седмично са достатъчни за поддържане на здравето. Добавянето на няколко сесии силови тренировки ще доведат и до изграждане на мускулна маса, защита на сърцето, избягване на затлъстяването и по-дълъг и качествен живот.

Не искам да кажа, че по-кратките тренировки не си струват усилията. Дори и само 10-минутна интервална тренировка може да доведе до съществени разлики здравето и благосъстоянието. Всеки човек, който направи спортуването редовна част от ежедневието си, без да изпада във фанатизиране, жъне най-големите предимства.

Не вярвате ли? Помислете върху няколко факта:

  • Редовно трениращите имат с 40% по-нисък риск от развитие на деменция

  • Редовно трениращите имат с 60% по-нисък риск от развитие на всички видове когнитивни увреждания

  • При младите хора, редовните тренировки увеличават костната минерална плътност с между 2 и 8% годишно. Това помага за предотвратяване на опасните фрактури при леки падания, дължащи се на остеопороза.

Вижте и какви са разликите между средностатистическият трениращ 40-годишен човек и този, който има ниска или никаква физическа активност:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниХранене при...ОрганизацииПсихологияНормативни актовеСоциални грижиАлт. медицинаФизиологияТестовеАнкетиЗаведенияИнтервютаЛеченияРецептиОбразованиеИсторияПроизводителиОткритияКлинични пътекиБотаника