Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Екипи Екипировка за муай тай

Екипировка за муай тай

Екипировка за муай тай - изображение

Предвид дългата история на муай тай, която започва от периода Шукотай (1238 година), екипировката за този боен спорт претърпява значителни промени през годините. В началото се е използвало облеклото, което хората са носили в ежедневието си, като не са съществували строги правила. Ръкавици не са били използвани, но боксьорите винаги са имали някакъв вид амулети, защото те силно вярват, че те ще им донесат увереност и сила да победят противниците си.

Днес, екипировката също се различава в мачовете между аматьорите и професионалистите, но въпреки това тя може да бъде обобщена така:

Монгкол

Това е тайландска дума, използвана за нещо, което печели благословия и носи просперитет. В муай тай, монгкол се отнася до халката от въже, които бойците носят на главата си, като се смята че тя тя ще ги освободи от опасността. В миналото този аксесоар се е използвал при излизането на състезателите и по време на мачовете, но днес монгкола се сваля след традиционния уай кру рам (ритуален муай тай танц преди срещата).

Ръкавици и кад чуек

В миналото ръкавиците са били непознати на муай тай бойците. Използван е кад чуек, който представлява въже, увито върху юмруците, които са предпазвали кокалчетата и китките на боксьорите. Днес кад чуек се използва само в нелегалните мачове или в традиционните демонстрационни мачове по време на тържествата в Тайланд. В официалните мачове задължително се използват ръкавици, които се различават от боксовите по техните размери и тегло.

Шорти

Те също се различават от тези, използвани в бокса, като са по-къси. Обикновено са с надписи на тайландски, като могат да имат и различни картинки.

Назъбници и предпазители на слабините

Те са задължителни за аматьорите и за професионалистите, за да се осигури максимална безопасност на бойците. Състезател, който не разполага с тези средства за сигурност нямат право да участват в мачовете.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм