Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Защо мъжете и жените над 40 се нуждаят от силови тренировки?

Защо мъжете и жените над 40 се нуждаят от силови тренировки?

Защо мъжете и жените над 40 се нуждаят от силови тренировки? - изображение

Тренировките във фитнеса и културизма се считат от голямата част от хората за един вид изолиран спорт, който е типичен за хората между 16 и 35 години, тъй като се изисква голяма дисциплина и отдаденост. Изборът на този начин на живот по-скоро учудва голямата част от страничния наблюдател, отколкото да го привлече.

Силовите тренировки са за всички

Изследванията направени в последните 2 десетилетия показват, че заниманията във фитнеса са полезни за всеки, независимо от пола и от възрастта. Без значение дали сте мъж или жена, тийнейджър или пенсионер, редовните тренировки по 3-4 пъти седмично могат да подобрят значително качеството ви на живот.

Основната причина за посещение на фитнеса е отслабването и извайване на красиво тяло, но когато си над 40 години и тренираш усилено, ползите са не само в свалянето на излишните килограми, но и за цялостно здраве.

Силовите тренировки превръщат тялото в станция за изгаряне на мазнини и повишаване на енергията

Най-голямата полза от вдигането на тежести е така нареченият процес на „след изгаряне“. Той се получава след тренировката и при него могат да изгорят над 100 допълнителни калории.

Тренировките ще ви позволят да живеете до дълбоки старини, без да имате проблеми със здравето

Заниманията с тежести имат страхотна полза за хората над 40 години. Те предотвратяват от психически и физически спад, като много често това са част от рехабилитационните програми за възрастни в Западна Европа и САЩ.

Процесът на възстановяване след всяка тренировъчна сесия генерира засилено разграждане на мастни киселини и активира здравословен прилив на хормони и биохимични реакции, които допринасят за получаване на по-силни кости, които са предпазени от артрит. Новите нервни пътища, създадени в процеса на усвояване на нови движения поддържат мозъка и го предпазват от дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Тренировките при жените

Ползите и при двата пола са едни и същи. Противно на общоприетите митове, че жените ще натрупат прекалено голяма мускулна маса и няма да бъдат приемани като нежен пол, това може да бъде определено просто като градска легенда. Те не произвеждат достатъчно тестостерон, за да станат мускулите им толкова обемисти. Просто тренировките ще прогонят честите промени в настроението и ще подобри хормоналния баланс. Освен това, избягването на загуба на мускули пречи на натрупването на мазнини, тъй като именно мускулите са тези, които изгарят основно калориите в тялото. Що се отнася до целулита, когато мускулите са в кондиция, то съединителната тъкан под кожата остава здрава и не позволява неговата поява.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиТестовеСоциални грижиАнкетиФизиологияЛеченияРецептиХранене при...Здравни съветиНовиниДиетиКлинични пътекиИсторияСпециалистиАнатомияБотаникаИзследванияАлт. медицинаПатологияОрганизацииНормативни актовеЗаведения