Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми За мускулна маса Тренировка с петте най-важни упражнения за мъжете над 40 години

Тренировка с петте най-важни упражнения за мъжете над 40 години

Тренировка с петте най-важни упражнения за мъжете над 40 години - изображение

Влизането или оставането във форма след 40-тата година зависи от едно единствено нещо – усвояване на основния обхват на движенията и механиката на тялото. С други думи, човек трябва да се чувства комфортно при изпълнение на упражненията и всичко да се случва естествено.

Има няколко упражнения, които ще накарат тялото ви да бъде готово за всички останали, които желаете да включите във вашата тренировъчна програма. Това са клек върху кутия, преден клек, мъртва тяга, раменни преси от стоеж и вдигане от лежанка.

Може някое от тях да ви звучи прекалено екзотично, но всяко едно от тях е убийствено ефективно в изграждането на сила.

Тренировката

Изпълнявайте тренировката 3 пъти седмично! Започнете в началото само с лоста на щангата, 10-килограмов дъмбел и 10-килограмова пудовка! С всяка следваща серия за всяко упражнение, добавяйте по 2 допълнителни килограма! Цялата тренировка няма да ви отнеме повече от 45 секунди.

Всички упражнения се правят по 5 серии с по 5 повторения.

Загрявка

Преди всяка тренировка правете бягане на пътечка, Джъмпинг Джак или въртене на велоергометър, докато започнете да се потите и загреете мускулите си добре.

Упражненията

Ставане от кутия с щанга на рамене

Това е вид форсиран клек, при който се изисква контрол на движенията на ставите. Вдигнете щангата на гърба си и седнете на кутия, лежанка или друга подобна стабилна основа! Не се отпускайте докато седите, а дръжте гърба си изправен и корема стегнат! Рязко станете, след което бавно седнете обратно на кутията!

Преден клек

Това упражнение осигурява способността да поддържате тялото си изправено, когато носите тежки предмети. Упражнението води до сериозен атлетизъм, който можете да използвате в различните спортове и в ежедневието си.

Мъртва тяга

Това упражнение, както и горните две, са един прост начин да се научите да работите с тазобедрените стави, докато държите гърба си изправен. Това ще ви позволи да вдигате тежки предмети, а също така и да имате силата за изпълнение на много от движенията в ежедневието си.

Раменни преси

Те ще ви научат да контролирате тежестта, когато се налага да вдигнете нещо над главата си. Плюс това, раменните преси стимулират развиване на силата в цялото тяло.

Вдигане от лежанка

При това упражнение се получава много добро разтягане не само на гърдите, но и на раменния пояс, което е полезно при извършване на дейности като бутане на тежък предмет, плуване, гребане и много други движения.  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниХранене при...