Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Знаците, че не тренирате правилно

Знаците, че не тренирате правилно

Знаците, че не тренирате правилно - изображение

За съжаление, постигането на изваяно тяло и големи мускули не е толкова просто – избираш различни упражнения, правиш определени серии и повторения и готово. Само че нещата не стоят така, освен ако не сте с мутирала генетика, която води до лесен растеж на мускулите и бързо топене на мазнините. Затова трябва да се обръща внимание на всеки детайл по отношение на подготовката и възстановяването. Неспазването на това изискване ще ви остави доста разочаровани от липсата на напредък, а освен това ще увеличите вероятността от чести контузии.

За да ви помогна да избегнете рисковете ще ви насоча към 6 знака, на които трябва да обърнете внимание при тренировката ви и ако установите, че не правите нещата правилно, тогава ще се наложи да направите някой ключови промени в стила.

Чувствате ли болки в ставите?

Ако сте изпитвали болки, разбира се че не сте вдигали тежестите правилно. Но това не е задължително. Мускулните болки се различават от ставните. Вторите се получават, ако не се изпълни дадено движение правилно и карате ставите си да се извиват в несвойствени за тях амплитуди. Това е и най-честата причина за травми. Именно за това, всеки инструктор акцентира върху ПРАВИЛНО изпълнение на дадено движение. Не става въпрос сама за постигането на по-добра ефективност, а по-скоро за предпазване на тялото от наранявания, които биха го изкарали от строя за дълго време.

Някой ще кажат, „Е, какво като имам лоша техника, нали мускулите растат.“ Да, така е, но ще създадете неправилен модел на движението и много скоро ще започнете да получавате контузия след контузия, което ще е в резултат от лошата техника.

Изпаднали ли сте в мускулен застой?

Това е състоянието, при което не успявате да постигнете вашите фитнес цели. Ако не следите внимателно как тренирате и не се възстановявате добре, тогава застоят може да ви доведе до доста силно раздразнение, че трудът ви отива „на вятъра“.

Застоят в растежа на мускулите най-често се дължи на факта, че не добавяте достатъчно разнообразни упражнения в програмата си и работите се една и съща интензивност винаги. Например, ако винаги използвате в дните ви за гърди тласкане на щанга от наклонена и обикновена лежанка и лицеви опори и не променяте ъгъла, скоростта на тласкане и тежестта, тогава няма как да се надявате на растеж, тъй като мускулите след време се адаптират. Просто стимулацията на мускулите не е достатъчна, за да могат те да изпитат стрес и да им се наложи да растат, за да се справят с по-различните натоварвания.

Моята препоръка е, начинаещите трениращи да променят програмата си на всеки 4-6 седмици, а напредналите да я сменят всяка седмица.

Наред с промяната на упражненията, вие трябва да следите и развитието на отделните мускули или мускулни групи. Ако забележите изоставане в някой от тях, трябва да промените начина, по който ги тренирате. Променете интензивността, сериите и повторенията, а също и тежестите.

Когато ви говоря за промени, това не означава да задраскате всичко, което сте правили до сега. Просто използвайте всички уреди и тежести в залата, не се спирайте само на едни. Например, ако правите с бицепсово сгъване с щанга и дъмбели, опитайте и с пудовка и на скрипец. Това се отнася за всички упражнения. Възползвайте се и от тези, в които се използва само тежестта на тялото.

Не усещате мускулна треска, въпреки натоварването

Болката в мускулите, известна като мускулна треска, обикновено се появява в деня след тренировъчният, като е най-силна между 24-тия и 48-мия час. Тя показва, че сте поставили мускулите си под стрес, като сте работили с достатъчно интензивност и с правилните тежести. Болката е в резултат от микроскопични разкъсвания на мускулните влакна, което води и до растежа на мускулите при възстановяването на тези леки травми.

Ако нямате мускулна треска, това означава, че мускулите ви са адаптирани към толкова натоварване и им е нужен повече стрес.

Усещате прекалено силна мускулна треска

Както не е добре изобщо да не усещате мускулната треска след тренировка, така е лош и обратният вариант. Ако работите прекалено усилено и болката в мускулите е толкова силна, че не можете да се преместите от точка А до точка Б, това означава, че сте претоварили мускулите си. Ако не ги оставите да се възстановят след тази тежка тренировка, те постепенно ще започнат да се саморазграждат.

Покачвате „лошо“ тегло

Ако се опитвате да качите мускулна маса, а забелязвате че вместо това се увеличава мастната тъкан, особено в областта на корема. Това означава две неща – Вашата физическа активност не отговаря на калорийния ви прием, т.е. вие не извършвате достатъчно движения, за да изгорите приетите калории.

За да се справите с този проблем, включете сложните упражнения като мъртва тяга, катерене по въже и клековете, които включват множество мускулни групи едновременно. Това ще накара тялото ви да гори много повече калории, а в същото време ще развивате много по-силно мускулатурата си.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовини