Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да карате кайтсърф безопасно – съвети за начинаещи

Как да карате кайтсърф безопасно – съвети за начинаещи

Как да карате кайтсърф безопасно – съвети за начинаещи - изображение

По мое мнение, кайтсърфинга е един от най-вълнуващите спортове в света, но може би няма да ви изненадам като ви кажа, че той може да бъде и доста опасен. С оглед на това, днес реших да ви споделя малко от моя опит и да ви дам 5 съвета за безопасното му практикуване, ако сте решили да опитате този екстремен спорт... Все пак точно сега е момента, лятото е в разгара си.

Миналата година бях на къмпинг Юг и във водата имаше доста сърфисти, видимо много от тях сега се учиха и затова безопасността трябва да бъде приоритет номер 1, тъй като колкото по-неопитни са кайтсърфистите, толкова рискът от инциденти е по-голям. Спомням си моите първи опити с „хвърчилото“, не знаех какво правя, но го правих с ентусиазъм и голяма доза опасност, тъй като се опитвах да правя трикове, които бяха доста над моето ниво. Ето защо реших и да напиша този материал, за да не изпадате и вие в същата ситуация.

Как да карате кайтсърф безопасно

При този спорт се развиват доста плашещи скорости, особено при по-силен вятър, като само ще ви спомена настоящия рекорд – през 2013 година, Алекс Кайзергес постигна 104,8 километра в час. Но дори и с 20 км/ч, паданията са доста болезнени.

Големите скокове в кайтсърфа са част от красотата му, но и част от риска. Най-дългия скок е дело на Джошуа Емауел от началото на лято 2017 и е 26,8 метра. Падане след такъв скок във водата ще ви накара да се чувствате все едно сте се ударили в бетон, а по-лошото е, че ако карате в близост до буна или кей, можете да паднете върху тях, пропускайки водата.

Но височината и скоростта не са единствените рискове. Вие използвате силата на вятъра, затова трябва да го познавате и уважавате, като винаги трябва да помните едно нещо – не всеки вятър е подходящ за каране на кайтсърф. Същото се отнася и за водата, както при всички водни спортове, и тук им риск от удавяне, затова трябва да сте подходящо оборудвани.

Ето и моите 5 съвета за всички начинаещи кайтсърфисти... Ако ги следвате, вие ще бъдете в безопасност, ще се забавлявате и ще избегнете проблемите, с които аз съм се сблъсквал като начинаещ:

Вземете уроци

Тук не говоря за уроците от ваш приятел, който има малко повече опит от вас. Не е достатъчно просто да се запознаете с въжетата на хвърчилото, а за уроци по учебник от сертифициран инструктор (най-добре по стандартите на Международната Кайтбординг Организация – IKO).

Погрижете се за безопасността ви

Уверете се, че разполагате с цялто необходимо оборудване за безопасност! Каска и противоудърна жилетка могат да ви спасят живота, а е препоръчително да използвате и такава за задържането ви върху водата, в случай на инцидент. Може би те не осигуряват най-добрия комфорт на света, но в случай на сблъсък или падане, при което дъската ви удря в главата, тези неща ще ви спасят от фатален край.

Запознайте се с линията на хвърчилото

Една от основните причини за инциденти е заплитане на въжетата, заплитане на сърфиста във въжетата и удар в линията. Тези неща, при каране с голяма скорост, могат да причинят доста неприятни наранявания, като може да се стигне и до скъсване на пръсти. Така, че запомнете този мой съвет – винаги носете ножка в себе си и тя да бъде на удобно място за бързо достигане, за да прережете въжетата ако се наложи! Също така, дръжте линията на въжетата винаги под око!

Комуникация

Винаги, когато влизате във водата уведомявайте някого за това, но още по-добре е да карате с някой ваш приятел. Може да уведомявате и спасителните служби, макар че рядко българите се сещаме да го сторим, но ако забележат, че парашута ви изчезне от погледа им, има вероятност да стартират спасителна акция.

Бъдете разумни и спазвайте правилата

Да бъдете разумни е доста очевиден съвет, но не можете да си представите колко глупави неща ви минават през главата и искате да ги направите, докато сте във водата. Ако следвате няколко прости правила, ще си спестите доста неприятности.

  • Избягвайте да пускате хвърчилото в близост до електропроводи (случва се при каране в язовири да имате този проблем, а като пример мога да ви дам езерото до ТЕЦ 1 край Гълъбово)

  • Не карайте в близост до скали, вълноломи, буни, кейове или други подобни препятствия! Ударите във водата са болезнени, но не толкова, колкото в бетонно или метално препятствие.

  • Избягвайте да влизате във водата ако сте употребявали алкохол или упойващи вещества!!! Същото важи и ако се чувствате изморени.

  • Не навлизайте в зоните на плажуващите, тъй като може да се ударите с някой плувец!

  • Винаги проверявайте времето преди да отидете да карате кайтсърф и особено посоката на вятъра, тъй като такъв от брега към морето може да ви отведе доста навътре!

  • Винаги проверявайте екипировката си преди да влезете във водата и използвайте подходящо по размер хвърчило за условията и способностите си!

Знайте възможностите си

Това е може би най-важния съвет, който ще ви дам. Кайтсърфингът е много забавен, вълнуващ, изкушаващ, бърз спорт, който лесно може да ви примами да прескочите границите си. Това не е лошо, но само в случаите, когато вече сте достатъчно опитни и сте практикували дълго време. Така ще можете много по-контролирано да опитате нови неща, но никога не си и помисляйте да ги правите още като начинаещи! Вятърът може да бъде много коварен и той не се интересува от това, какво правите. Лесно може да ви повлече и да излезете от контрол. А когато това се случи, бързо се превръщате в опасност за себе си и за всички останали.

Придържайте се към тези мои прости съвети и няма причина, поради която да не се насладите на кайтсърфинга безопасно.

Автор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлРецептиПсихологияЛюбопитноНовиниХранене при...ДиетиСоциални грижи