Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Най-добрите европейски дестинации за кайтсърф

Най-добрите европейски дестинации за кайтсърф

Най-добрите европейски дестинации за кайтсърф - изображение

Европа, със своите 66000 километра брегова ивица, в комбинация със страхотни крайбрежни градове, е една от най-добрите дестинации за любителите на кайтсърфинга. Днес ще ви покажем и най-добрите места от тези хиляди километри плажове, на които можете да вземете вашата дъска и парашут и да усетите порива на вятъра, докато се носите по вълните. Всяко едно от тези места е лесно достъпно, на не повече от 2-3 часа със самолет, а можете да отидете до там и другите видове транспорт, така че да изживеете емоцията напълно.

Първата дестинация е столицата на кайтсърфинга в Европа, след което започваме да се движим по часовниковата стрелка по картата, преминавайки от страна в страна.

Тарифа, Испания

С близо 300 дни с вятър и слънце годишно, не е изненадващо, че Тарифа е столицата на кайтсърфинга в Европа. Вятърът се заформя по естествен начин във фунията между Атлантическия океан и Средиземно море, а именно Гибралтарския проток, и това създава чудесни условия за практикуването на този екстремен спорт.

Плажовете Конил, Ел Пламар и Каньос де Мека са най-добрите, но могат да бъдат доста натоварени по време на силния сезон (юли-август), докато на Плая дос Марес има сърф училище, така че бъдете внимателни и там с начинаещите във водните спортове.

В западната част на Пониенте, вятърът идва леко странично и могат да се получат от малки до средно големи вълни, като едните са много подходящи за начинаещите, а вторите са добри за напредналите кайтсърфисти.

Ел Медрано, Тенерифе, Канарските острови

Канарските острови са в близост до западния африкански бряг, но те са част от Испания и за тях също не ви е нужна виза. Там климатът е страхотен, като дори и през зимата, когато тук температурите са минусови, там те не падат под 15 градуса. Почти постоянните ветрове са сигурен знак за страхотно кайтсърф изживяване.

Ел Медрано е само на няколко минути път с автомобил от летището в Тенерифе. Плажът е подходящ за почти всички любители на екстремния спорт, без значение от тяхното ниво, а леките течения са особено подходящи за начинаещите.

Тук почти целогодишно има вятър, като през лятото той е най-силен, докато през зимата е доста слаб. Всичко това се дължи на теченията, които се получават при сблъсъка на влажния въздух от Атлантика и сухия, идващ от Сахара. Обикновено, сутрин има само лек полъх, а с течението на деня, вятъра се засилва и от обяд до залез слънце е доста силен и подходящ за кайтсърфистите.

Температурите падат под 20 градуса само през февруари и март, но те са не по-ниски от 15-16 градуса и така, Канарските острови имат най-високата средногодишна температура в Европа.

Солтавенто, Фуертевентура, Канарски острови

Още едно място на Канарите… Главният плаж в Солтавенто е широк и много дълъг и се намира около лагуна, което го прави идеален за начинаещите. Малко по-встрани от лагуната вятърът е по-силен и вълните по-високи, като това е предизвикателство за по-напредналите. Големите вълни могат да бъдат открити на плажа Флаг, северно от Солтавенто.

Както и в Ел Медрано, през лятото тук водата е достатъчно топла, за да карате и без неопренов костюм. Този сезон е най-добрия за кайт, но като цяло условията са такива, че спортът може да се практикува през цялата година.

Прая до Гинчо, Португалия

Този плаж е само на половин час път от Лисабон. Затова и е малко по-натоварен, а условията са подходящи само за напреднали сърфисти, поради силните пориви на вятъра от Атлантика.

Наред с бурните ветрове, тук опасността дебне и под водата, тъй като има доста скали, които реално не се виждат, но са само на няколко сантиметра под повърхността и трябва да се внимава и с тях. Плажът е изложен на северозападните ветрове и вълните почти никога не са под 1-2 метра. Теченията често са доста силни и начинаещите кайтсърфисти няма да успеят да се справят с всички тези климатични условия.

Водата е хладна през почти цялата година, затова се налага използването на неопренов костюм.

Льокат, Франция

Мнозина преоткриват Льокат на Лазурния бряг (Френската Ривиера) като дестинация за кайтсърф, а от няколко години, през април се провежда и състезанието Mondial Du Vent (Световно първенство на вятъра). Най-доброто време за каране е през март и април или от юли до октомври.

Начинаещите ще харесат крайбрежната зона, където има леки ветрове със сменящи се посоки, които създават много добри условия за научаване на особеностите на кайтсърфинга. По-напредналите атлети ще се чувстват много добре малко по-навътре, където се усеща влиянието на вятъра Трамонтана. Льокат е чудесна дестинация и за практикуване на фрийстайл кайтсърф.

Вятърът тук духа около 300 дни годишно, но трябва да имате предвид, че в силния сезон има много сърфисти, тъй като тази дестинация се превръща във все по-популярна и привлича ентусиастите от цял свят.

Лакано, Франция

Атлантическият бряг на Франция е наситен с места за каране на кайтсърф, но най-доброто сред тях е Лакано. Разположен в непосредствена близост до Бордо, с много добри ветрове и плажна ивица, това е едно от най-достъпните места за практикуване на кайт в цяла Европа.

Условията тук са перфектни за всички сърфисти, от начинаещи до силно напреднали, а през лятото е достатъчно топло, за да карате дори само по бански.

Остров Хейлинг, Великобритания

Това е популярно място за кайтсърф в Обединеното кралство, като морето предлага добри условия за средно и силно напредналите екстремни спортисти. Тук рядко може да се погледне към водата, без да се види поне 1 парашут и под него, сърфист, изпълняващ сложни скокове и превъртания.

В Хейлинг се провеждат редица състезания и фестивали на кайтсърфинга, включително най-популярния от тях – Националния фестивал на водните спортове, всяка година през септември.

Разбира се, както можете да предположите, водата почти през цялата година е доста хладна и се налага да се ползват неопренови костюми, но пък дестинацията е достатъчно развита и с много добре уредени къмпинги и постоянни партита за сърфистите.

Сейнт Питър – Ординг, Германия

Това е най-популярната дестинация на водните спортове в Германия, и не случайно се нарича „Раят на уиндсърфистите“. Условията са перфектни както за уиндсърф и кайтсърф, така и за яхтинг. Крайбрежните ветрове се сблъскват със западните течения, но предвид това, че това е Северно море, не бива да се очакват тропически води. Неопреновия термокостюм е задълителен.

Сейнт Питър е и СПА курорт и тук се провежда Световната купа по кайтсърф. Времето често е променливо, а вълните обикновено са по 1-2 метра, което е доста голямо предизвикателство и начинаещите ще се затруднят с това. Въпреки това, има и няколко по-затворени заливи, които са подходящи и за новаците в кайтсърфа. Най-подходящото време за посещение на Сейнт Питър – Ординг е между март и юли.

Залива Гокова, Турция

Да погледнем и по-южните дестинации! Между Бодрум и Мармарис се намира залива Гокова, като през лятото ветровете тук са много добри, и наред с гладките води на естуара, който се е получил при залива, условията за кайтсърф са просто съвършени.

Силният сезон е от юли до края на септември, когато вятърът започва да отслабва. През лятото има почти постоянен вятър, който местните наричат Мелтеми, като той преминава през дълбоката долина и се получава нещо като фуния, като течението се засилва значително точно при достигането до залива. Обикновено сутрин е тихо, но около 11 часа нещата се променят изведнъж и до края на деня, кайтсърфистите имат перфектните условия за практикуване на своето хоби.

Заливът е широк около 3 километра и доста плитък, като предлага възможност за практикуване на сърфисти с различни възможности. Това е може би най-безопасното място за практикуване, като водата е достатъчно топла, за да не се налага да се търси специален костюм.

Писури, Кипър

Традиционното кипърско селце Писури е страхотно място за кайтсърф, като тук вятърът е постоянен през почти цялата година. Сезонът започва в първите дни на май и продължава до септември, като е най-натоварен през юли и август. Това не означава, че не може да се практикува през цялата година, просто по това време е най-топло. Тук има постоянни югозападни ветрове, които духат със скорост 30-40 километра в час, 5-6 дни от седмицата, през цялата година.

Температурата на водата е променлива, но в залива няма много вълни и това е подходящи за начинаещите. Встрани от него, защитата от морските стихии липсва и това води до големи вълни и по-силен вятър, които са подходящи за напредналите и със сигурност ще им предложат много много забавления.

Прасониси, остров Родос, Гърция

Тук вятърът е много приятен, водата е почти гладка, като вълните са съвсем малки. Прасониси не е много популярен курорт, което означава, че водата не е изпълнена с плуващи туристи, като всички тези неща говорят само едно – условията за кайтсърф са уникално добри.

Сезонът започва от май до октомври, а сърфистите могат да избират между две плажни зони, с различни условия, от които могат да се възползват както начинаещите, така и напредналите. Според професионалистите, Прасониси е едно от най-добрите места за каране в Европа.

Мармари, остров Кос, Гърция

Тук също се усеща влиянието на вятъра Мелтеми и най-доброто време за кайт е от юни до септември, но сезонът може да се удължи от май до октомври.

Вятърът е по-лек сутрин, но се усилва през деня и следобед става най-силен, което е най-доброто време за напредналите сърфисти. Вълните не са много високи, а относително постоянната посока на теченията позволява да се кара по цялата дължина на бреговата ивица.

Остров Парос, Гърция

Село Пунда в Парос е още една от световноизвестните дестинации и не случайно тук има кръг от Световния кайтсърф тур. Пясъчните плажове и плитките води са едно чудесно място за начинаещите и напредналите.

Ветровете са почти постоянни в поне 4-5 дни от седмицата, духайки със скорост от 20 до 65 километра в час. Лятото е високия сезон, а условията за кайт са най-подходящи от май до септември, водата е топла и можете да карате само по бански и надуваема жилетка.

Езерото Гарда, Италия

Кайтсърф може да се практикува не само в морета и океани. Езерота Гарда е доказателство за това, като тук ветровете през цялата година са достатъчно силни. Тук действат две въздушни течения – Пелер е най-силно сутрин край бреговата линия, а Ора се засилва преди залез и идва от юг.

Около езерото има 3 много известни точки, от където можете да влезете в него – Кампаньола със своя скалист плаж, Навене, със своя специално направен плаж за кайтсърф и Малчезине на североизточния бряг. Макар, че условията са много добри, властите в Италия са определили точно определени правила за кайтсърфистите, включващи и точно определено време за влизане във водата.

Порто Поло, Сардиния

Сардиния е сред най-добрите места в Европа за всички видове водни спортове, тук природата е била щедра и ако ви спуснат тук без да знаете къде сте, може да си мислите, че сте на Карибите. Порто Поло курорт в малък залив, разположен на северния бряг на Сардиния със специално обособена зона за кайтсърф.

Тук се срещат няколко различни ветрове включително мистралите Трамонтана, Пониенте и африканския пустинен Сироко, като благодарение на това сезонът е много дълъг. Той започва още през април и продължава до края на октомври. Пролива между Сардиния и Корсика създава и голямо течение и се вдигат високи вълни, които са любими на силно напредналите кайтсърфисти.

 

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлИстория