Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Уейвборд

Уейвборд

Уейвборд - изображение

Уейвбордът е подобно на скейтборд превозно средство, но само с 2 колела. То се състои от 2 тесни платформи (обикновено покрити с гума за по-добро сцепление), които са свързани помежду си с торсионна греда. Колелата са полиуретанови и са монтирани към всяка от палубите, като те се въртят около оси, които са наклонени на около 30 градуса, което им позволява да се управляват всяко поотделно.

Движенията при уейвбординга

Заради конструкцията на това превозно средство, неговото управление е много по-близко до това на сноуборда и сърфа, отколкото до скейтборда. Позицията на стоене върху него е перпендикулярна на дъската, а краката не трябва да се свалят от нея, за да се предизвика движението – те просто се движат напред – назад. Поради броя на колелата, уейвбордът може да бъде завъртан около собствената си ос по време на движение, без да се използва много усилие.

Уейвбордът е въведен в много от училищата в САЩ и Великобритания, като помощно средство за нагледно представяне на основните принципи на движението. Това пък от своя страна предизвиква интересът на учениците и много от тях се запалват по уейвбординга.

Способността на този спортен уред да съчетава в себе си забавление и изключителна кардио тренировка е много добър начин за всеки родител да насърчи своето дете да се занимава с него. Уейвбордът се явява силно оръжие срещу детското затлъстяване, което е все по-наболял проблем за младото поколение.

Според проучванията, уейвбордингът може средно да увеличи сърдечната честота средно с 227%, като това води до нарастване на разхода на енергия с 535%. Като пример, ходенето с нормално темпо води до изгаряне на 174,5 калории на час, докато карането на уейвборд изгаря около 407 калории на час или с 233% повече. Цифрите сами говорят за себе си, така че помислете за този спортен уред, ако детето ви не се движи достатъчно и има проблем с излишните килограми!

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЗдравни съвети