Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да превърнете тренировките в постоянен навик?

Как да превърнете тренировките в постоянен навик?

Как да превърнете тренировките в постоянен навик? - изображение

Може би сте чували, че превръщането на тренировките в навик е най-добрият начин да се придържате към тях постоянно. Но как може да се постигне това в действителност? На този въпрос ще се опитаме да отговорим в днешният ни материал.

Разбира се, няма вълшебен начин за определянето на точният брой дни, които ще са необходими за превръщането на тренировките в навик, тъй като това варира от човек до човека. В проучване от 2009 година е установено, че този период варира от 18 до 254 дни, за да стане това поведение „автоматично“.

Теорията, която обяснява този факт се нарича „линия на навика“, като основната предпоставка за осъществяването на нещо по навик е процес от три стъпки.

Първо, трябва да си изберете някакъв предмет, условен знак или нещо друго, което да напомня на мозъка ви, че е време за тренировка. Това може да бъде дори определено време – например сутрин. Ако се събуждате рано и отивате да тренирате по това време на деня по 3-5 дни в седмицата, дори и това да включва само крос, то самия звук на алармата ще провокира реакция на мозъка ви, която ще превърне рутината в навик. Разбира се, това не означава, че винаги трябва да тренирате сутрин. Ако ви е по-удобно да правите това след работа, постепенно ще започнете да усещате, че губите търпение в последния час преди приключване на работния ден и мислите за тренировъчния процес в залата или в парка. Добре е да бъдете последователни в самото начало и да тренирате в един и същ час, за да може биологичният ви часовник да се настрои спрямо това и да подсказва на мозъка.

На второ място – вида на тренировката. Тя не трябва да бъде една и съща, за да се превърне в навик. Разнообразието в упражненията дори е задължително, за да не чувствате това, което правите като работа, която ви отегчава. Важното е да се движите, без значение от вида на движенията.

На последно място, след тренировка се поглезете с награда по избор, както при дресировката при животните. Не се шегувам, не случайно дресьорите прибягват до този метод. Тук не става въпрос за храна, би било прекалено първично... Просто направете нещо, което ви прави щастливи, например пуснете си любимата песен, звъннете на любимия ви човек, гледайте забавни клипове или нещо друго, независимо какво е то. Важното е да се почувствате добре.

Ако се придържате към този цикъл седмица след седмица, това ще ви вкара в една рутина, която ще се превърне във ваша втора природа.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноСпортЛеченияХранене при...Новини