Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Спортна подготовка Как се развива издръжливост?

Как се развива издръжливост?

Как се развива издръжливост? - изображение

Общата издръжливост се характеризира с изменения във вегетативните функции, в биохимичните и морфологични процеси, които възникват при изпълняване на слабо интензивна работа.

При момчетата, най-бързо нарастване на издръжливостта, проверявана при продължително бягане със скорост около 75% от максималната, се установява във възрастта между 13 и 14 години. На 15-16 години издръжливостта намалява, което се обяснява с рязкото покачване на максималната скорост, на което мускулите все още нямат отговор. На 17 годишна възраст издръжливостта отново нараства.

Функционалните възможности на човека при упражнения, които изискват издръжливост, се определят от една страна от съответните двигателни навици – нивото на овладяната техника, а от друга страна, от аеробните и анаеробните възможности. Ето защо, ако един човек е повишил нивото на своите аеробни способности, например с бягане, това подобряване ще окаже положително влияние при изпълнението на други движения, особено при високо интензивни спортове каквито са например бойните.

Неспецифичния характер на аеробните възможности се използва в спортната практика за повишаване на функционалните показатели на сърдечно – съдовата и дихателната система. Особено ценни са походите до планински върхове, равномерното бягане, ски спорта, гребането, колоезденето и дори полската работа.

Физиологична предпоставка за използването на продължителни слабоинтензивни упражнения, които помагат за формиране на издръжливост още от ранна възраст, е увеличаването на силата на нервните процеси, повишаването на устойчивостта на организма към промените на вътрешната среда, усъвършенстването механизмите на хомеостаза (поддържане на постоянството на вътрешната среда на организма).

Средства за развиване на общата издръжливост са продължителното бягане с ниска скорост и комплексното използване на повторения. Също така може да се използва бягането с променлива скорост, като се редува бавно с бързо бягане (около 60% от максималната възможна скорост). Можете също да опитате бягане за около 300-400 метра в умерено темпо, което е последвано от ходене за 1-2 минути, след което се прави спринт 50-100 метра и отново ходене.

Необходимо условие за ефективното изпълняване на скоростните и силови тренировки за издръжливост е добрата подвижност и възбудимостта на нервните процеси. Влошаването на тези показатели при тренировката води до намаляване на ползата от упражненията, развиващи силата и скоростта и ускорението.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаЛечения