Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг - изображение

Напоследък все по-често можем да видим спортисти с различни по цвят, големина и форма лепенки, залепени на различни части от тялото. Това са така наречените кинезио ленти или метод на кинезиотейпинг, който набира все по-голяма популярност и у нас. Той е предпочитан от спортистите, поради това че е лесно приложим, няма странични ефекти и не се счита за допинг средство.

Какво представлява кинезиотейпингът

Това е метод, използващ самозалепващи ленти от естествен материал, които се поставят върху кожата и подпомагат естествените възстановителни процеси на тялото. Най-често кинезио лентите се използват при травми и болка произлизаща от опорно-двигателния апарат, като спортни травми, навяхвания, изкълчвания, ставни и мускулни болки, неврологични проблеми и заболявания на гръбначния стълб. Самите ленти са проектирани така, че са с подобна дебелина и еластичност като човешката кожа (130-140%) и копират нейните естествени свойства. Кинезио лентите са направени от водоустойчива и дишаща материя, като в зависимост от двигателната активност могат да се задържат до 3-5 дни върху кожата. Те не съдържат лекарствени средства или някаква активна съставка, поради което нямат значителни противопоказания или странични ефекти.

На какъв принцип действа кинезио лентата

Кинезиотейпингът се базира на науката "кинезиология", която съчетава дисциплини като анатомия, физиология и биомеханика и изучава движението на човешкото тяло. 

Действието на кинезиотейпинга е свързано с техниката на залепване върху кожата, като той едновременно дава допълнителна стабилност при движение и подпомага лимфотока и оздравителните процеси.

Стабилността, която кинезиотейпингът осигурява при движение, се постига чрез подпомагане на работата на слабите или травмирани мускули и сухожилия, без да ограничава обема на движение. Също така, чрез издърпването на кожата над засегнатото място се подпомага нормалния лимфоток, намалява се отока, болката и се съкращава възстановителния период след травма. Принципа на действие на кинезиотейпинга е свързан с възстановяване и подпомагане баланса на мускулатурата и циркулацията по един естествен за организма начин.

Как действа кинезио лентата

Ефекти от използването на кинезиотейпинг

 • подпомагане на слабите и уморени мускули
 • улесняване на мускулната и сухожилна дейност
 • намаляване на отока
 • намаляване на болката
 • подобряване на лимфния и венозния поток
 • подобряване на кръвообращението и ускоряване на възстановителните процеси

Методика и начин на приложение на кинезиотейпинг

Кинезио лентите са с различен размер, форма и цвят. Цветът не е свързан с различни свойства на лентата, а по-скоро с теорията за психическото въздействие на цветовете и поемането на слънчевите лъчи.

Използват се ленти с различна широчина, дължина и форма. Тези с формата на "I" се използват при къси мускули и места с права форма, с формата на "Y" за двуглави мускули или места около става, а "X" при големи и дълги мускули. Така според конкретните цели и задачи на кинезиотейпинга се подбират подходящи по форма и размер лепенки, като в много от случаите се прави комбинация между няколко.

Форми на кинезо лента

Има две основни техники при залепване на кинезио лентите. При единия начин кинезио лентата се поставя върху разтегнат мускул и сухожилие, което след съкращаването му води до образуването на кожни гънки. При втория се разпъва самата кинезио лентата при поставянето, а след свиването и под нея се образуват кожни гънки.

Няколко важни съвета за техниката на кинезиотейпинг може да прочетете в статията - Съвети за поставяне на кинезио лента

Показания за използването на кинезиотейпинг

Кинезиотейпингът има много широк спектър от спортни травми и заболявания, за които може да бъде използван, като чрез работата на много кинезитерапевти в тази посока списъка постоянно се удължава. В спорта се използва като допълнително подпомагащо средство, а в кинезитерапията за стимулиране на възстановителния процес след травми. Днес, освен в спорта и възстановителните процедури, кинезиотейпинг се използва успешно при бременност, главоболие и гръбначни изкривявания.

 • След спортни травми като контузии, разтежения, навяхвания, изкълчвания
 • При заболявания като тендинити, бурсити, миозит, периартрит
 • Синдром на карпалния тунел
 • При ставна нестабилност
 • При отоци
 • При болки в гърба и кръста

Противопоказания за използването на кинезиотейпинг

Самия метод е напълно безвреден и безопасен за приложение и затова противопоказанията са свързани по-скоро с правилната методика на работа и някои общи кинезитерапевтични противопоказания.

 • Не се прилага в близост и върху места с ракови образувания
 • Не се прилага върху увредена и инфектирана кожа
 • Не се прилага при алергия към кинезио лентите
 • Не се прилага в области със заболявания на вените

Още по темата:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпециалистиВидеоАлт. медицинаЛюбопитноЗаведенияЛеченияЛайфстайлНовиниСоциални грижиОрганизацииКлинични пътекиИсторияНормативни актовеОбразованиеХранене при...СнимкиЗдравни съветиСпорт и туризъмИнтервютаПсихологияДиетиФизиологияАнкетиТестовеПроизводителиРецептиБотаника