Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Колко точно вода трябва да пием след тренировка

Колко точно вода трябва да пием след тренировка

Колко точно вода трябва да пием след тренировка - изображение

На много хора се случва да забравят да пият вода, защото са потънали в работа, или да не пият вода след сутрешната си тренировка, особено ако времето е студено. Това наистина не е правилно, но дали с това наистина намалява ползите от една тренировка и дали има негативен ефект върху тялото? Навсякъде ще срещнем информация за това, че водата е изключително важна за всички метаболитни процеси в тялото и недостатъчния и прием нарушава функцията на всички органи и системи. Трябва обаче да обърнем внимание, че принципно чувството за жажда е достатъчно силно, за да не можем толкова лесно да дехидратираме и да си навредим, освен в случаите, когато е твърде горещо, нямаме достъп до вода или тренировката ни е свръхнатоварваща. Затова в повечето случаи е достатъчно да пием вода винаги след тренировка и винаги, когато сме жадни, а нейното количество да съобразим с външните условия и тежестта на тренировката.

Повече за приемът на вода и дехидратацията при тренировка може да прочетете в статията: Прием на течности и електролити в спорта

Защо пиенето на вода след тренировка е толкова важно?

Обикновено приемът на вода след тренировка се свързва с добрата хидратация на тъканите и работата на бъбреците, но най-важна и роля на течностите в тялото е свързана с работата на сърдечно-съдовата система. Изследвания в областта на спортната медицина показват, че след интензивна тренировка, възможностите на тялото да регулират сърдечната честота се намаляват, което повишава риска от сърдечни инциденти и е една от вероятните причини за внезапна сърдечна смърт при спортистите. В изследване обаче, свързано с приема на вода след тренировка, се доказва, че няколко чаши вода след високоинтензивна тренировка могат да помогната за намаляването на сърдечната честота и вкарването и в нормални граници за по-кратко време. Този ефект се обяснява с това, че благодарение на водата се възстановява обема на кръвта, която циркулира в кръвоносната система и така на сърцето не се налага да работи с толкова увеличена честота, за да компенсира липсата й.

По време на високоинтензивна тренировка ние губим чрез потта между 1 и 4% от тежестта на тялото си под формата на вода на всеки час. Тази вода се извлича от кръвната плазма, междуклетъчното пространство и клетките. Когато не приемаме течности, а само губим такива, кръвната плазма намалява, кръвта се сгъстява и по-малко количество от нея започва да циркулира в кръвоносната система. Това натоварва сърцето и го кара да работи с увеличена честота, за да задоволи нуждите на тъканите с кислород и хранителни вещества. В резултат на това сърдечната пулса се увеличава с допълнителни 3-6 удара в минута, над вече повишената от кардио натоварването честота.

Колко точно вода трябва да пием след тренировка?

Има множество схеми с препоръки за ежедневния прием на вода според килограмите на човек, но радко се намират такива, които да показват количеството й след различна по тежест тренировка. Това е така, защото е трудно да се определи колко вода губи човек по време на самата тренировка, а има и много други фактори като температура, влажност и индивидуални особености, които влияят на това.
Има лесен начин да се ориентирате колко вода губите по-време на тренировка и това става с обикновен кантар. Може да звучи разочароващо, но разликата в теглото преди и след тренировка не се дължи на изгорените мазнини, а основно на загубата на вода. Това означава, че ако след тренировка сте загубили 400 грама, то трябва да изпиете 600 мл вода или около 3 чаши, за да компенсирате това. Допълнителните 50% са количеството, което ще се отдели с урината скоро след приема й.

Не задължително да се насилвате да изпиете голямо количество вода наведнъж, непосредствено след самата тренировка. Може да изчакате няколко минути и тогава бавно да изпиете няколко чаши вода с пауза между тях.

Ако тренировките са ви са в горещо време или с голяма продължителност е добре да имате под ръка вода и да пиете глътка винаги, когато усещате силна жажда.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСпортСнимкиЛайфстайлБотаникаНовиниЛеченияВидеоХрани и ястияИсторияСпорт и туризъмДиетиФизиологияАлт. медицинаРецептиНормативни актовеПроизводителиОрганизации