Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Ляв прав удар в главата

Ляв прав удар в главата

Ляв прав удар в главата - изображение

Левият прав удар в главата е най-често използваният в кикбокса, а като цяло и в повечето други бойни спортове. Може да се изпълнява както от място, така и с крачка напред, назад, вляво или вдясно.

Начини на изпълнение

Ляв прав удар от място

От основната бойна стойка се прави едновременно завъртане на таза и на раменния пояс от ляво на дясно, с разгъване на лявата ръка напред. В последният момент на разгъването и достигането до целта се прави завъртане на китката така, че свитите пръсти на юмрука да сочат надолу. След удара, ръката се прибира в изходно положение възможно най-бързо.

С крачка напред

Левият крак тръгва напред едновременно с въртенето на таза, раменния пояс и разгъването на ръката. Ударът трябва да попадне в целта малко преди или по-време на стъпването на левия крак върху пода. Заедно с прибирането на ръката, десния крак се придвижва напред, толкова, колкото е пристъпил левия.

Ляв прав с крачка назад

Десния крак пристъпва назад едновременно с разгъването на ръката. С прибирането на ръката се премества и левия крак така, че да се получи заемането на начална бойна стойка.

Ляв прав с крачка вляво и вдясно

Техниката на изпълнението е същата както с крачките напред и назад, но пристъпването е леко встрани.

Защити от ляв прав удар в главата и контраудари

Подлагане с дясна длан – в момента на нанасяне на удара дланта се изнася пред брадата, като китката е стегната, за да поеме безопасно удара.

Отклон назад – тялото се накланя леко назад в кръста, така че удара да не достигне до целта.

Други често използвани начини за защита са отклон вдясно, крачка назад и отбиване.

Успешни контраудари са насрещният ляв прав в главата, ляв прав в трупа, десен крос в главата над левия прав удар, дясно маваши в трупа и други.

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиЛайфстайл