Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Л-карнитин

Л-карнитин като спортна добавка

Л-карнитин като спортна добавка - изображение

Една от най-популярните спортни добавки за изгаряне на мазнини и отслабване е л-карнитин (L-carnitine). Той е форма на естествената за тялото аминокиселина карнитин, която се образува от аминокиселините метионин и лизин.  Л-карнитинът влиза в състава на различни комбинирани добавки за изгаряне на мазнини (фетбърнъри) или се използва като самостоятелен продукт. Като самостоятелна спортна добавка може да бъде в течна форма или на капсули.

В някои хранителни продукти също може да се открие карнитин: млякото и млечните продукти, както и в месото, най-вече в телешкото и агнешкото.

Основни функции на Л-карнитина:

 • Една от функциите на карнитина е да пренесе дълговерижните мастни киселини до "енергийната пещ" на клетката (митохондриите). Там мастните киселини се изгарят и се образува енергия.
 • Карнитинът може да увеличи мускулната издръжливост и енергията по време на физическо натоварване. Той може да притъпи чувството за глад, което може много да подпомогне при диети.
 • Той също така има добро профилактично действие срещу чернодробни заболявания, бъбречни и сърдечносъдови проблеми. Доказано е, че употребата на Л-карнитин има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, подобрява се снабдяването на сърцето с енергия и се стимулира работоспособността му. Л-карнитина оказва ефект при сърдечната аритмия и дори увеличава издръжливостта на сърцето.
 • Той е добър антиоксидант и спомага за пречистването на организма от отпадните продукти и свободните радикали, които са се образували в резултат на метаболизма.
 • Л -карнитина може да се използва при тези, които страдат от хронична умора.

Начин на употреба и дозировка на Л-карнитин:

Дозировката се определя от целта и нивото на физическо натоварване. Обикновено спортистите примат дози между 2-4 грама на ден, но в общия случай се следват указанията на производителя. Приема се 30-60 минути преди тренировка, за да се използва енергията, която се произвежда при изгарянето на подкожните мазнини.

Странични ефекти на Л-карнитин:

При приемането на оптимални дневни дози Л-карнитин обинквенно няма странични ефекти. ДЛ-карнитинът не се препоръчва да бъде приеман без консултация с лекар, защото може да бъде токсичен.

При по-високи дневни дози или в отделни случи могат да се наблюдават следните странични ефекти:

 • Стомашно-чревни разтройства, гадене, повръщане - най-чести
 • Неприятна телесна миризма
 • Трудности при заспиването на вечер и повишени нива на енергия

По-рядко могат да се срещнат симптоми като запушване на носа, безпокойство, сърцебиене, повишено артериално налягане и алергична реакция.

При поява на сериозни странични ефекти, в това число и симптоми на алергична реакция, е нужно да се спре използването на Л-карнитин и да се направи консултация с лекар.

Противопоказания за използване на Л-карнитин

Не се препоръчва прием на Л-карнитин от хора със сериозни съпътстващи заболявания като: склонност към хранителни алергии, епилепсия, хипертония, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза и обмяната на веществата.

Към основните противопоказания на Л-карнитин спадат:

 • Наличие на  хранителна алергия към белтъчини, мляко, яйца или пшеница.
 • Бременност, в това число и планове за такава
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Заболявания на обмяната на веществата
 • Заболявания свързани с хемодиализа
 • Онкологични заболявания

В заключение!

Л-карнитин може да е изключително ефективна хранителна добавка, но при спазването на две важни условия: редовни занимания със спорт и нискокалорична диета.

Самостоятелното приемане на Л-карнитин във високи дози, без спорт и диета, не само няма да доведе до желания резултат, но може е причина за различни нарушения в организма. Така, чрез внасянето на Л-карнитин от вън, може да наруши собственото му производство от тялото, което да има множество негативни последствия в дългосрочен план. Макар и най-популярната хранителна добавка за изгаряне на мазнини, той следва да бъде използван като допълнително, а не основно средство за отслабване.

Препаратите, които съдържат л-карнитин са много популярни сред спортуващите и могат да бъдат намерени в спортни центрове, фитнес зали и аптеки.

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛеченияДиетиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...ТестовеПсихологияАлт. медицинаИсторияНовиниРецептиБотаникаПроизводителиКалкулатори