Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Мазна борба

Мазна борба

Мазна борба - изображение

Мазна борба е един от традиционните спортове в Близкия изток, практикуван и в България по време на някои от традиционните панаири. Нарича се така, защото борците намазват телата си с олио или зехтин. Самите състезатели се наричат пехливани, като те носят специални кожени панталони, наречени кисбет (понякога и киспет), които се изработват традиционно от биволска кожа, но в последните десетилетия от телешка, поради значително намалялата популация на биволите.

За разлика от класическата и свободната борба, в мазната борба може да се спечели и чрез ефективно захващане на кисбета на противника. Тази техника се нарича „паша казък“.

Първоначално мачовете не са били ограничени по време, като някои от тях са продължавали дори по 2 дни. През 1975 година обаче, продължителността е ограничена до максимум 40 минути за категорията на баш пехливаните и до 30 минути за пехливаните. Ако няма победител, срещата може да продължи допълнително 15 и 10 минути съответно за посочените 2 категории.

Ежегодният турнир Кърпънар се провежда в Одрин още от 1362 година, като това е най-старото спортно състезание в света, което не е прекъсвано никога, въпреки че по време на някои войни е отлаган, но това се случва само 70 пъти от тогава до днес. Мазни борби се провеждат още в областта на Серес (Гърция), както и в България, най-често в Родопите. През последните години, този спорт започна да набира популярност и в други страни, най-вече в Холандия и в Япония.

История

Този спорт и сродните на него форми на народни борби се срещат в цялата Централна Азия и югоизточната част на Европа, под имената кьораш, куреш, кураш и други.

Мазната борба има доста дълбока история, която може да се проследи още от Шумер и Вавилон. В Елада и Рим също е имало такива традиции.

Турските борци започват да мажат телата си в съответствие с тяхната религиозна традиция. Поливането със зехтин се прави, за да се затрудни захвата между борците. Тази форма на борба се тренира в специални школи наречени теке, които са не само спортни, но и духовни центрове.

Самите срещи преминават в духа на взаимното уважение и са демонстрация на баланса. Ако по-млад борец победи по-стар, той отива и му целува ръката.

По време на турнира Къркпънар, който се провежда в рамките на 3 дни, се събират над 1000 борци, като те се състезават за званието башпехливан (най-добър борец).

Известни пехливани

  • Исмаил Юсуф

  • Ибрахим Херджеледжи

  • Махмут Къзълчъклъ

  • Мехмет Куртдерели.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХранене при...Спорт и туризъмЛайфстайлСнимкиЛюбопитноТестовеРецептиИсторияДиетиНаправления в медицинатаНовиниСоциални грижиОрганизацииЗдравни съветиИнтервютаПсихологияФизиологияАнкетиОбразованиеЗаведенияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиЛеченияБотаника