Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Манипулиране на хормоните за постигане на релефна мускулатура

Манипулиране на хормоните за постигане на релефна мускулатура

Манипулиране на хормоните за постигане на релефна мускулатура - изображение

Извайването на мускулеста и релефна физика не е толкова проста задача, колкото повечето от вас си мислят – ходиш на фитнес и готово... Нещата не стоят точно така, дори и многото тренировки могат да не свършат желаната работа, ако хормоните ви започнат да ви саботират. Знаейки как да управлявате хормоналния си баланс, вие можете да помогнете изключително много на вашия напредък. Вместо лош враг, вие можете да постигнете много големи ползи, ако го привлечете на своя страна. В действителност, за да бъдете с релефни мускули е достатъчно да поддържате хормоните си добре балансирани, докато сте в състояние на калориен дефицит в храненията си. Когато се научите да манипулирате вашите хормони, вие многократно ще увеличите ефективността на вашите тренировки и хранителен режим.

Хормоните са регулаторните биохимикали, произвеждани от нашите жлези с вътрешна секреция, чиято работа е да координира поведението на клетките, които контролират всички процеси, от апетита до изборите, правени в рискови ситуации. Хормоналният дисбаланс може да бъде причина за бавния метаболизъм, ниските енергийни нива, синтеза на неефективни протеини, застой в изграждането на мускулна маса и неспособност да се възстановявате правилно.

В допълнение, тези трудолюбиви биологични агенти играят важна роля в съхраняването и оползотворяване на излишните телесни мазнини. Следователно, разбирането им е от решаващо значение за вашите усилия във фитнеса. Хората не са безпомощни жертви на техния начин на работа – до известна степен може да се постигне контрол върху дейността на хормоните, за да се оптимизира въздействието им върху здравето и върху тренировъчните резултати.

Тук ще ви дадем основни насоки за безопасна промяна на хормоналната активност, за да се постигне максимално добро изгаряне на мазнините, с което да издигнете вашата физика на следващото ниво. Да започваме!

Тестостеронът

Той е най-важният хормон, когато става въпрос за изграждане на мускулна маса и сила, а в същото време той е от съществено значение за цялостното добро здравословно състояние. По-ниските нива на тестостерон ще доведат до застой на метаболизма и пречи на производството на хормона на растежа и изгарянето на мазнините.

Ако искате големи резултати, трябва да поддържате нивата на тестостерон високи за възможно най-дълго време. Известно е, че ограничения прием на калории причинява спад в тези нива, което е и причината да ви препоръчаме да избягвате дългите пости и екстремните диети.

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите спада в тестостерона, докато сте на хранителен режим с калориен дефицит. Така например, премахването на мазнините е лош вариант, когато сте във фаза за орелефяване, тъй като по този начин се минимизират тестостеронните нива – вместо това, увеличете приема на здравословни мазнини, поне по 2 пъти седмично, при запазване на въглехидратите под контрол.

Друг полезен съвет е да увеличите приема на въглехидрати до 6,5 грама на килограм телесно тегло, веднъж седмично. Така ще повишите нивата на инсулин, което от своя страна ще стимулира тестостерона, който бързо ще достигне до тъканите и ще подпомогне мускулния растеж. В допълнение, силовите тренировки с големи тежести и с нисък брой повторения също може да помогне за задържане на нивата на тестостерон високи.

Растежен хормон

Хормонът на растежа има много важна роля в организма, много от които са пряко свързани с тренировъчните ви усилия. Наред с другите неща, той стимулира клетъчното делене, повишава синтеза на протеин, увеличава изгарянето на мазнини и предпазва от загуба на мускулна тъкан.

Този хормон е от решаващо значение за поддържането на мускулната маса, докато сте в период на тренировки с намален калориен прием, а за да се поддържа неговото ниво високо, трябва да получавате поне по 8 часа сън в денонощието, да тренирате редовно и да приемате добавки като ниацин и аргинин.

Инсулин

Инсулинът е нещо като двоен агент, отговорен както за насърчаване трупането на телесни мазнини и за поддържане на анаболна среда, която е от решаващо значение за растежа на мускулите. Ето защо е от стратегическа важност да се управлява производството на инсулин, в зависимост от вашата активност.

По-ниските нива на инсулин, когато сте в покой, ще ви даде даде възможност да изгорите повече мазнини, докато повишените нива по време на тренировка ще засилят растежа на мускулите чрез насърчаване на бързото усвояване на аминокиселини и гликоген в мускулните клетки. За да се постигне по-добро използване на инсулина, поддържайте нисък прием на въглехидрати в голяма част от деня, но заредете с 50 грама преди тренировката ви и с 60 грама въглехидрати веднага след нея.

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е един от най-важните жлези в човешкото тяло, отговорен за секретиране на хормони, които контролират теглото, метаболитните процеси и съня. Наред с тези неща, тиреоидните хормони трийодтиронин (Т3) и тироксин (4) осигуряват решаваща подкрепа за процесите на синтеза на протеини и изгарянето на мазнините.

Щитовидната жлеза се нуждае от специални витамини и минерали, за да функционира правилно, и продължителното подлагане на тежки диети води до спада на производството на хормони, с което се намалява синтеза на протеини и се забавя метаболизма.

За да се предпазите от понижаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, консумирайте храни, които са богати на цинк, желязо и йод, като яйца, краве мляко, морска риба и ракообразни. Селенът е друг важен хранителен елемент, който поддържа здравето на щитовидната жлеза, като помага за регулацията на синтеза на хормони. Добре е на всеки 10 дни да си оставяте един, в който да не спазвате строга диета, а да се насладите на любимата ви храна. Така ще повишите приема на въглехидрати и мазнини, за да се предотврати тялото да се адаптира към постоянния нисък прием на калории, като по този начин метаболизма ви ще работи по-гладко.

Кортизол

Макар да е вярно, че умерено високите нива на хормона на стреса кортизол да помагат за изгарянето на мазнините, свръхпродукцията му може да има негативен ефект върху тялото и ума, включително и унищожаването на имунните клетки, до увеличаване на мускулната загуба, трупане на излишни мазнини и умора, като всички тези фактори засягат и цялостното здравословно състояние. В допълнение, хронично повишените нива на кортизол правят телата ни по-уязвими по отношение на хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдовите проблеми. Ето защо, предотвратяване натрупването на кортизол е от изключително важно значение за поддържане на здраво тяло и за вашия фитнес прогрес. За да поддържате нивата на кортизол ниски, сведете стреса до минимум, намалете приема на кофеин и се стремете да получите пълноценен 8-часов сън.

Освен това, два пъти седмично консумирайте колямо количество храни, съдържащи прости захари след тренировка, за да използвате положителните ефекти от следтренировъчните инсулинови шипове от кортизола. Можете да използвате и добавки като антиоксиданти, магнезий, калций, цинк, които помагат за поддържане на ниски нива на кортизола.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноИзследванияФизиологияИсторияЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаПсихологияАлт. медицинаСнимкиХранене при...НовиниВидеоРецептиИнтервютаНаучни публикацииЗаболявания (МКБ)ПатологияКлинични пътекиОрганизацииНормативни актове