Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Междуребрена невралгия в спорта

Междуребрена невралгия в спорта

Междуребрена невралгия в спорта - изображение

Спортна травма или контузия могат да отключат междуребрена невралгия, състояние свързано с остра болка в областта на гръдния кош, усилваща се при движението му или поемане на въздух. Познат още като интеркосталната невралгия, този неврологичен синдром се получава вследствие на дразнене или притискане на някой от междуребрените нерви. Това са нервите, които излизат от гръбначния стълб в областта на гръдния кош и се движат по протежението на ребрата. Междуребрената невралгия при спортистите най-често се получава при рязко движение, вдигане на тежести или като последствие от удар или травма в областта на гръбначния стълб или гръдния кош. Често от такъв тип невралгия страдат спортистите от водните спортове, като плувците. В някои случаи междуребрена невралгия може да се получи и като усложнение на грип, настинка, херпес зостер или друго основно заболяване.

Какво представлява междуребрената невралгия и какви са причините за нея

Междуребрената невралгия се характеризира с остра болка, която се разпространява от гръбначния стълб към гръдния кош, понякога простираща се до сърдечната област, под лопатката и към шията. Характерно за болката е, че се усилва при вдишване или при движение на гръдния кош.  Причините междуребрената невралгия могат да бъдат както свързани с травма, така и с различни заболявания.

Основни причини за развитието на междуребрена невралгия в спорта:

  • Заболявания и проблеми свързани с гръдния отдел на гръбначния стълб (остеохондроза, сколиоза и др.)
  • Травми или фрактури в областта на гръдния кош.
  • Преохлаждане в областта на гръдния кош и гръбначния стълб.
  • Простуда, грип и инфекциозни заболявания.
  • Резки прекомерни движения на тялото.
  • Физическо претоварване свързано с тежки тренировки или вдигане на тежести

Симптоми на междуребрена невралгия

Основен симптом на междуребрената невралгия е болката в областта на гръдния кош, появяваща се най-често присъпообразно. Тя се усеща най-силно по време на дълбоко вдишване, движение на гръдния кош, кашляне или кихане. Болните търсят безболезнена позиция и често изкривяват тялото си на една страна. При опипване на гърба в областта на гръдния кош се установяват болезнени точки. Най-често се засягат коренчетата на нервите на ниво 5-то до 9-то ребро. В някои случаи болката може да минава под лопатката и към ръката или да се насочва към сърцето. В тези случаи е нужна консултация с кардиолог, за да се изключи сърдечно заболяване.

Диагностика на междуребрена невралгия

За точната диагностика на проблема е да важно да се определи каква е причината за появата на невралгията и да се изключат заболявания с подобни симптоми, като например стенокардия. Сама по себе си междуребрената невралгия не представлява сериозна опасност за здравето, но е свързана с неприятна болка и ограничение на движенията.

Лечение на междуребрена невралгия

Едно от най-важните неща в лечението на интеркосталната невралгия е то да започне възможно най-рано. Първоначално се назначават медикаменти, които да намалят болката и възпалението и да подпомогнат оздравителните процеси. Най-често това са нестероидни противовъзпалителни лекарства и витамини от групата В. Успоредно с това се намалява двигателната активност и се търсят пози, в които не се провокира болка. Леглото, на което се лежи, трябва да бъде равно и достатъчно твърдо. Допълнително в лечебния процес може да се включат различни физиотерапевтични средства като:

В острия стадии на заболяването спортистите трябва да бъдат освободени от тренировки. Прибързването и рязкото увеличаване на физическото натоварване могат да върнат симптомите и да затрудят лечението.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаСпортЛюбопитноБотаникаПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииЛайфстайлИзследванияИнтервютаСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЛеченияАнкетиЗаведения