Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Методи на допингиране

Методи на допингиране

Методи на допингиране - изображение

В забранителния списък на Световната антидопингова агенция (САДА) са отбелязани няколко метода на допингиране: метод за подобряване на преноса на кислород, метод на физическо и химическо манипулиране на урината и метод на генен допинг. Всеки от тях включва различи начини за повишаване на спортната работоспособност или манипулиране на допинг контрола.

Метод за подобряване на преноса на кислород

Основен представител на тази група е къвния допинг. При кръвният допинг се прелива кръв с цел повишаването на хемоглобина, което води до увеличаване на снабдяването с кислород на работещите тъкани и до по-голям аеробен капацитет. Най-често се използва автохематотрансфузия, при който се използва собствена кръв взета през определени интервали от време и после върната обратно в тялото. Този метод крие рисковете на всяко кръвопреливане, особено когато няма добри условия за събрание и преливане кръвта. Взимането на кръв освен рисковете, които носи, също така нарушава и тренировъчния процес на спортиста.

Метод на физическо и химическо манипулиране на урината

Целта на метода е да се направи негодна за анализ, манипулира или подмени пробата от урина. Това включва използването на различни химични вещества променящи нейния цвят, относително тегло, реакция и др. С цел маскиране на определени субстанции се използват вещества като пробенецид, финастерид, епитестостерон, които забавят отделянето на забранените вещества в урината. Към този метод спада и подмяната на урината и катетеризацията.

Методи на генен допинг

При генния допинг се използва генна терапия с цел повишаване на спортната работоспособност. Тази генна терапия е свързана с трансфер на генетичен материал в определени клетки на тялото с цел ендогенно (вътрешно) производство на някои химически вещества. Налагането на забрана за използването на генна терапия при спортисти е свързано с бурното ѝ развитие през последното десетилетие във връзка с лечението на различни заболявания. Това развитие дава перспективи за използването на такъв вид терапия за допинг и постигане на високи спортни постижения. Генното модифициране поставя редица въпроси от етично естество и е свързано с много неизследвани рискове от използването му. Въпреки забраната наложена от САДА все още няма реални възможности за доказване на генен допинг в спорта.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛеченияНовиниИсторияПсихологияЛюбопитноНормативни актовеХранене при...Спорт и туризъмЗдравни съветиСнимкиИнтервютаСоциални грижиТестовеФизиологияАнкетиДиетиОбразованиеЗаведенияОрганизацииСпециалистиПроизводителиРецептиБотаника