Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Кардио Най-интензивната кардио тренировка

Най-интензивната кардио тренировка

Най-интензивната кардио тренировка - изображение

Когато целта ви е да постигнете красиво тяло, със сигурност търсите ефективни методи, това да стане по-бързо, особено ако графикът ви е прекалено натоварен. Затова потърсихме някои от най-новите изследвания и доклади за кардио тренировките, за да открием най-ефективните начини за увеличаване на изгарянето на калории за най-кратко време. Вижте какво открихме и се пригответе за сериозно изпотяване!

Бойните въжета и бърпито са най-добрите кардио „оръжия“

Всеки, който е включвал упражнения с бойни въжета и бърпи в своята тренировка знае, че тези упражнения са наистина трудни и вкарват тялото в режим на страхотно натоварване. Не е изненадващо, че всички изследвания са установили, че именно те са най-ефективните упражнения за увеличаване разхода на енергия.

Изследванията измерват метаболитния отговор на редица кардио упражнения, включително на посочените две. Проучени са показатели като сърдечен ритъм, дишане, респираторен обмен, кислородна консумация, като всички тези измервания се правят за всяко упражнение в три серии. След края на тестовете се установява, че именно бойните въжета водят до най-голям разход на енергия, следван от бърпито.

Участниците в теста правят три серии по 30 секунди с бойните въжета, почивайки по 2 минути между тях. При всяка от сериите се правят по 10 секунди от следните движения:

  • вълни нагоре – надолу с една ръка

  • вълни нагоре – надолу с две ръце от полуклек

  • вълни навън и навътре (странични) с две ръце от полуклек

Бърпитата се правят в три серии по 10 повторения и с 2 минути почивка.

Другите упражнения, които изследователите са установили, че също водят до силен метаболитен отговор са клековете с щанга, мъртва тяга, напад с дъмбели и лицеви опори с придвижване настрани. Според проучването, изпълнението на 3 серии с по 10 повторения и с 2 минути почивка е оптимален вариант.

Друго изследване също е показало положителните ефекти от бойните въжета. В него участват 11 човека, които тренират редовно. Те са накарани 10 минути да изпълняват различни упражнения с въжетата. Правят 15 секунди вертикални вълни едновременно с двете ръце, като от този вариант се правят по 10 серии, като почивката между тях е 45 секунди. Оценяват се метаболитните разходи от сърдечната честота, лактат, кислородна консумация в периодите на почивка, след самата тренировка и по време на нея. Резултатите показват, че само за 10 минути, работата с въжетата ускорява сърдечния ритъм значително и разходът на енергия е огромен.

Източници:

  • Журнал за силови и кондиционни изследвания 
  • Журнал за здраве и фитнес

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноНовиниХранене при...Здравни съвети