Начало Спорт Спортна енциклопедия Класации и рекорди Най-престижните голф турнири в света

Най-престижните голф турнири в света

Най-престижните голф турнири в света - изображение

Голфът става все по-популярен спорт в България, като у нас се изградиха редица игрища, като някои от тях са на световно ниво. Броят на почитателите на спорта значително нарасна и в края на зимата тяхната кръв започва да кипи, тъй като тогава се открива сезона на големите турнири, някои от които вече са със статут „ЛЕГЕНДАРНИ“.

Днес ще направим една бърза ретроспекция на тези турнири за онези от вас, които искате да се насладите на висшия пилотаж в голфа.

1 Мастърс

Това е първият от четирите най-големи първенства в професионалния голф. Традиционно турнирът се провежда през първата седмица на април и за разлика от останалите големи първенства се провежда на едно и също място всяка година – Национален Голф Клуб Аугуста в щата Джорджия, САЩ. Мастърс турнира е създаден от Клифърд Робъртс и Боби Джоунс, като вторият създава дизайна на дупките, заедно с архитекта на голф игрища Алистър МакКензи. Тук играчите са по-малко от обичайните за мейджър шампионатите, тъй като това е събитие, в което се участва само със специална покана.

В Мастърса има редица традиции:

  • От 1949 година насам, победителят получава зелено яке и на следващата година трябва да го върне в клуба, за да бъде закачено в специален гардероб при якетата на останалите шампиони и се носи само по време на турнира. След първата победа, при всяка следваща, шампионът не получава ново яке, а ползва същото, докато то не се състари.

  • От 1963 година, легендарните шампиони от турнира отправят първия удар от тий-а, сутринта преди старта на турнира. Сред тях са Фред Маклауд, Сам Снийд, Байрън Нелсън, Арнолд Палмър, Джак Никлаус, Гари Плейър и Джок Хътчисън.

Джак Никлаус е голфърът, който печели най-много победи на Марстърс турнира – 6, в периода от 1963 до 1986 година. Тайгър Уудс и Джак Палмър имат по четири победи, а с три титли са Сам Снийд, Гари Плейър, Джими Демарет, Фил Микелсън и Ник Фалдо. Гари Плейър (ЮАР) е първият голфър извън Америка, който печели Мастърса, а това се случва през 1961 година. Той е последван от Сев Балестерос от Испания, шампион през 1980 и 1983 година.

Мастърсът е турнира с най-голям награден фонд, като той достига 9 милиона долара, от които победителят прибира 1620000. В първите години след създаването му през 1933 година, победителят е взимал 1500 долара, от общите 5000 долара.

2 Райдър Къп


Купата на Райдър е голф турнир, който се провежда на всеки 2 години, между отборите на САЩ и Европа. Мястото за провеждането е различно всеки път, като се редуват голф курсовете в Съединените щати с тези в Европа. Турнирът носи името на английския бизнесмен Самюел Райдър, който дари трофея за събитието. Томас Лайт е официалният доставчик на Райдър Къп и на умалените копия, които се дават на всеки от участниците на отбора – победител.

Първоначално мачовете се играят между Великобритания и САЩ, като първата среща е през 1927 година в Уорчестър Кънтри Клуб в щата Масачузец, САЩ.

Домакините печелят първите 5 издания, като турнирът е прекъснат по време на Втората световна война. След възобновяването му, доминацията на САЩ продължава и това в крайна сметка води до решение да се разшири отбора на Великобритания и Ирландия към страните от континентална Европа през 1979 година. След тази година, европейският отбор печели 10 пъти мачовете за Райдър Къп, САЩ имат 7 победи, а веднъж срещата завършва с равен резултат.

В европейския отбор играят голфъри от Великобритания, Ирланди, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция. Най-интересното нещо, свързано с този турнир е, че въпреки огромния интерес и приходите от телевизионните права, нито един от участниците не взема парична награда, което е прецедент в професионалния спорт.

Настоящите притежатели на Райдър Къп са голфърите от Европа, които спечелиха за трети пореден път срещата с американските си колеги през 2014 година в Гленийгълс хотел в Пърт и Крос в Шотландия. Следващата битка за трофея ще бъде през 2016 година, в Хезелтин Нешънъл Голф Клуб в Минесота, САЩ от 30 септември до 2 октомври.

3 U.S. Open


Най-трудните условия, в съчетание с едни от най-добрите игрища за голф – Откритото първенство на САЩ има всичко. Има случаи, в които по време на игра вали изключително силно или духа страничен вятър, но въпреки ужасяващите климатични условия, няма облагодетелствани и ощетени, тъй като времето е едно и също за всички. Изключително вълнуващо е да гледате как тези професионалисти се опитват да пробият пара. Това е може би единственият турнир от големите, при които обикновено победител е този голфър, който успее да постигне пар. А можете ли да си представите каква радост настъпва, когато някой от играчите слезе на 2 точки под пара?!?

Откритото първенство на САЩ се провежда в средата на юни. При първото му провеждане през 1895 година, турнирът започва на 4 октомври, като той се играе на игрището с 9 дупки Ню Порт Кънтри клуб, в Роуд Айлънд. Всеки от играчите преминава по 4 пъти в курса, като всичко това става в рамките на 1 ден. Участниците са 10, като някои от тях са аматьори. Победител в това първо издание е 21-годишния англичанин Харс Роулинг, който получава 155 долара от наградния фонд, който е 335 долара и златен медал. До 1911 година турнира е доминиран от англичани, като първият американец, който успява да наруши тази хегемония е Джон МакДърмът. След него, вече много американци започват да печелят титлите в домашната им надпревара, която скоро става едно от четирите най-големи събития в професионалния голф.

След 1950 година, играчи от само 6 страни различни от САЩ печелят Откритото първенство на страната. Най-много са те от ЮАР (5). Поредица от 4 години без американец на върха бе записана от 2004 до 2007 година, като това се случва за пръв път от 1910 година. Тогава печелят Ретийф Гуузън от ЮАР, Майкъл Кембъл от Нова Зеландия, Джоф Огилви от Австралия и Анхел Кабрера от Аржентина (всички са от южното полукълбо). Северноирландецът Греъм МакДауел печели надпреварата през 2010 година, превръщайки се в първия европеец, който успява да стори това от 1970 година насам, когато на трона сяда Тони Джаклин от Англия. В следващите 5 издания (2011-2015 година), три пъти печелят отново европейски голфъри, срещу 2 победи за американските, което означава, че в последните 11 турнира само четирима играчи от страната домакин печелят U.S. Open.

4 Открит шампионат на Великобритания


Това е най-старият от четирите големи турнира в света на голфа. Обикновено той е включен под номер 3 в календара за годината, следвайки Мастърса и U.S. Open и предшестващ шампионата на Професионалната Голф Асоциация.

Турнирът се провежда през месец юли, от 1860 година насам.

Рекорди на турнира:

  • Най-стар победител: Том Морис - старши, на 46 години (през 1867 година)

  • Най-млад победител: Том Морис – младши, на 17 години (през 1868 година)

  • Най-много победи: 6, постигнати от Хари Вардън

  • Най-много поредни победи: 4, дело на Том Морис – младши от 1868 до 1872 (през 1871 година шампионата не се провежда)

  • Най-нисък резултат след 36 дупки: 130 точки, резултат постигнат от двама състезатели - Ник Фалдо и Бранд Снедекер

  • Най-нисък резултат финален резултат (след 72 дупки): 267, постигнат от Грег Норман през 1993 година

  • Най-висок марж при победа: 13 удара под пара, постигнат през 1862 година от Том Морис – старши. Този рекорд се задържа до 2000 година в големите професионални турнири, преди да бъде свален на U.S. Open от Тайгър Уудс, който постигна 15 удара под пара на Пебъл Бийч. Маржът на Том Морис обаче е постигнат в турнира при само 36 дупки, което го прави още по-невероятен.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмНовиниСоциални грижиСнимки