Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни отбори Отбори в американския футбол Ню Йорк Джайънтс

Ню Йорк Джайънтс

Ню Йорк Джайънтс - изображение

Ню Йорк Джайънтс е професионален отбор по американски футбол, подвизаващ се в Източната дивизия на Национална Футболна Конференция (една от частите на Национална Футболна Лига NFL). Тимът играе домакинските си срещи на стадион MetLife в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси, споделяйки го с Ню Йорк Джетс.

Гигантите са един от петте отбора, които се присъединяват към НФЛ през 1925 година, като това е и единственият тим, който все още съществува. Този отбор заема трето място от всички в НФЛ със спечелените от него 8 титли: 4 в периода преди създаването на Супер Боул (1927, 1934, 1938 и 1956 година) и 4 след това (1986, 1990, 2007 и 2011 година). Джайънтс имат цели 15 играча, които са част от Залата на славата, включително призьорите за „Най-полезен играч“ Мел Хайн, Франк Грифърд, Й. А. Тайтъл и Лоурънс Тейлър.

За да се отличава от бейзболния отбор със същото име, футболният отбор започва да се нарича Ню Йорк Футбол Джайънтс през 1937 година. Въпреки, че бейзболният отбор се мести в Сан Франциско през 1957 година, отборът по американски футбол продължава да се нарича с това име в корпоративните книжа. Тимът има няколко прякора, дадени му от феновете: Големите сини, Джи Мен и Джинтс. Между 80-те и 90-те години се появява и ново наименование – Големият син разбиващ тим.

Екипи и лого на тима

В своята над 80-годишна история, Гигантите са използвали множество различни екипи и лога, но през цялото това време са поддържали своята постоянна идентичност. Логата са включвали разновидности на куотърбек, който хвърля топката и стилизиран надпис "ny" (Ню Йорк).

Фланелките на Джайънтс традиционно са сини или червени (или бели с акцент на червеното и синьото), докато панталоните им са или бели или сиви.

Днешните екипи на тима за домакинските мачове са сини с бели номера, сиви панталони с три тънки линии (в синьо и червено) и сини чорапи. Именно от там идва и прякорът им „Големите Сини“. При гостуванията, играчите носят бели фланелки с червени номера и червени ленти на ръкавите, сиви панталони (същите като домакинските) и червени чорапи. Каските на играчите са от син металик с бели печатни номера отпред и отзад с еднакви размери (това е отличителна черта за нюйоркчани и за Питсбърг Стийлърс). През центъра на каската преминава червена линия, а от лявата и дясната страна има стилизиран бял надпис "ny". Шлемовете по същество представляват модернизиран вариант на тези, които играчите са носили в периода между 1954 и 1963 година.

До сезон 2009-10, Гигантите са имали и трети екип, който е бил с червени фланелки с бели номера, които са като домакинските им в началото на 50-те години. Тези екипи са били използвани само в 4 срещи, като след това са „пенсионирани“.

Вечните съперници на Ню Йорк Джайънтс

Филадейлфия Ийгълс

Съперничеството между тима от Ню Йорк и този от Филаделфия е едно от най-старите в НФЛ, като неговото начало е през 1933 година. Гигантите и Орлите често са се срещали в плейофната фаза за титлата на Изток, като първите са доминирали в по-голямата част от историята на тази битка. Ийгълс обаче вземат преимущество от края на 80-те години, почти до наши дни.

Това съперничество не е никак случайно, на база на географското разпределение на двата града, като то се отразява и в останалите спортове: Метс срещу Филис в бейзболната лига, Филаделфия Флайърс срещу Ню Йорк Рейнджърс и Ню Джърси Девилс в Национална Хокейна Лига и т.н.

Вашингтон Редскинс

Джайънтс имат стара и изпълнена със събития история с Червенокожите, още от 1932 година. Въпреки, че на това съперничество не се отдава толкова много внимание, отколкото на това с Орлите и с Каубоите от Далас, има и периоди на много ожесточена конкуренция между тези два тима. Особено силно подчертана е тя през 80-те години, когато двата тима спорят на няколко пъти за титлата Супер Боул. Най-забележителният сблъсък е през 1986 година, когато Джайънтс побеждават Редскинс със 17-0. Според собственикът на тима, Уелингтън Мара, именно тимът от Вашингтон е чувстван от феновете като най-старият и истински съперник на Гигантите. През 2005 година, играчите зарадват Мара с най-изразителната победа срещу Червенокожите, а именно с 36-0.

Далас Каубойс

Това са може би най-изявените съперници на Гигантите. Битката между двата отбора започва през 1960 година, като цели 9 пъти те са се срещали във финала за спечелването на титлата в НФЛ. Съперничеството е уникално по своята същност, тъй като обикновено най-големите врагове са с местна обусловеност, докато разстоянието между Ню Йорк и Далас е огромно.

Сан Франциско Фортинайнърс

Въпреки, че двата тима никога не са били в една и съща дивизия, но това не пречи да имат разгорещени двубои през годините. Те са се срещали цели 8 пъти по време на плейофите (включително и два финала на конференцията, спечелени от Ню Йорк Джайънтс), от 1982 година насам. Това е рекорд между всички двойки отбори, които са се сещали на това ниво от първенството на НФЛ. Гигантите имат леко предимство в това съперничество.

Ню Йорк Джетс

Това е градският съперник на Гигантите, като в същото време двата тима споделят и един стадион (от там идва и наименованието на битката между двата тима – МетЛайф Боул). 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиСоциални грижиГеографияСпорт и туризъмАнкетиТестовеВидеоХранене при...Здравни съвети