Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Подводно ръгби

Подводно ръгби

Подводно ръгби - изображение

Подводно ръгби е отборен спорт, аналогичен на класическото ръгби и на американския футбол, като той споделя общи елементи с подводния хокей. И двата се практикуват в басейн, а използваното оборудване включва маска за лицето (очила), шнорхел и плавници.

Целта на играта е топката да бъде пренесена чрез маневри и с подаване в срещуположния за атакуващият отбор край на басейна и да се отбележи гол. Той се получава при контролираното поставяне на топката в улей или в специално поставен кош, ако в съответния басейн няма такъв улей. Използваните топки за подводното ръгби са 2 вида – първият е с формата на официалната топка на NFL (Национална Футболна Лига), която е пълна не с въздух, а със специален сироп (обикновено царевичен), докато втората е баскетболна топка, пълна с морска вода. И двата вида не са с познатия релеф, а са гладки и полирани.

Официалните размери на басейните не са определени, като се счита, че дължина от 15 метра и широчина от 10 метра са напълно достатъчни за покриване на изискванията. Дълбочината на басейна обаче е определена и тя трябва да бъде между 3 и 5 метра.

Състав на отборите и смени

Отборите се състоят от 13 състезатели, като петима са в басейна, а останалите са резерви. Смените могат да се правят при всяко спиране на играта, например на полувремето, при извършено нарушение или при вкаран гол. Също така смяна може да се направи и при контузия на някой от състезателите, но само с одобрението на главния съдия.

Идентификация на съперниците и лично оборудване

Всички състезатели от един отбор трябва да носят бански и ленти на глезените и на китките в идентичен цвят. Тимовете трябва да бъдат в различни цветове, които са ясно различими.

Не се позволява използването на акваланг и колан с тежести, а също така състезателите не могат да имат аксесоари като часовник, пръстени или други бижута, при влизането си в басейна. Не се допускат и дълги нокти, тъй като се считат за опасни.

Всяко средство за безопасност, като шапка за плуване или тапи за ушите, трябва да бъде одобрено от главния съдия.

Играта


Продължителност на мачовете

По време на турнирите, мачовете продължават общо 23 минути, от които две полувремена по 10 минути и 3 минути почивка между тях. По време на почивката се прави смяна на игралните полета между отборите. Ако срещата завърши в редовното време при равенство, тогава се играят допълнителни 10 минути за определяне на победителя.

Стартиране

В началото на мача, на второто полувреме или на продълженията, всеки един от петимата играчи на двата отбора се подрежда на страничните стени на басейна, потопени наполовина във водата, а двамата подводни рефера застават на местата си. Капитаните избират по един от своите съотборници, които ще се преборят за топката. Тези двама избраници от отборите тръгват към пуснатата от съдията топка и малко преди единият вземе топката, главния съдия подава сигнал и всички останали състезатели се потапят под водата.

Санкции и фаулове

Санкции

Предупреждение

То се прави при маловажни или при случайни нарушения, като съдията обяснява на играчите, че трябва да следват важните аспекти на играта.

Леко нарушение

При него, нарушилият правилата играч се изважда от мача за 1 минута, а топката се предава във владение на другия отбор.

Тежко нарушение

Играчът се изважда от игра за 2 минути и отново топката се предава във владение на другия отбор.

Изваждане от игра

При много грубо нарушение, играчът, който го е извършил, незабавно бива изваден от играта и дори от турнира. Той не може да бъде заменен от друг играч в тима.

Фаулове

  • Забавяне на играта

  • Прекалено много играчи във водата

  • Неправилно извършена смяна

  • Придвижване на топката над повърхността на водата

  • Подпиране на някоя от стените на басейна за почивка

  • Технически фаулове – оспорване на решение на съдията

  • Груба игра

  • Задържане на противник

  • Сваляне на част от оборудването на противник (маска, плавници или шнорхел)

  • Подаване на топката над водата

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлСпорт и туризъмИсторияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиГеографияНормативни актовеАнкетиВидеоТестовеХранене при...