Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Победителят от Мистър Вселена 1952 вече е на над 100 години и все още е във форма

Победителят от Мистър Вселена 1952 вече е на над 100 години и все още е във форма

Победителят от Мистър Вселена 1952 вече е на над 100 години и все още е във форма - изображение

Заглавието казва много за този невероятен атлет. Въпреки, че вече е преминал своя вековен юбилей, той продължава да се изявява в света на културизма. За него, бодибилдингът вече не е просто спорт, той е начин на живот. Ясно е, че Манохар Айх е изживял доста философски живота си. Има много бивши културисти, аматьори и професионалисти, които твърдят, че водят здравословен начин на живот, продължават да тренират ежедневно, но изглеждат така, сякаш от години не са се докосвали до тежести. Същото не може да се каже за Манохар, тъй като той изглежда така, сякаш живее във фитнес залата, въпреки че отдавна е преминал разцвета на силите си.

Айх открива тренировките докато отбива военната си служба в Кралските военновъздушни сили, през 1940 година. Неговата любов към спорта не намалява дори и когато той е вкаран в затвора, заради неговите протести срещу колониалното потисничество на Великобритания в родната му Индия. Докато е в затвора, Манохар прекарва часове в упражнения само с тежестта на тялото си, тъй като липсва всякакво фитнес оборудване, което той може да използва. Неговата всеотдайност му носи доста плюсове, като надзирателите са вдъхновени от него и започват да му дават храна, която да му помогне да натрупа още повече мускулна маса.

Висок едва 150 сантиметра, Манохар Айх става известен като Джобният Херкулес в своя апогей и се превръща в легенда на индийския бодибилдинг в края на 40-те години. След излизането си от затвора, той започва да участва в състезания по културизъм в Азия и постепенно достига до световната сцена. След второто си място на Мистър Вселена през 1951 година, Манохар се завръща през следващата година още по-подготвен и се качва на върха. Обявен е за най-красивият и хармонично развит човек на планетата.

Ясно е, че Айх е човек, който е решил да живее живот, подчинен на бодибилдинга и цялото му мислене е насочено в тази насока. Това му помага да се състезава и то на високо ниво до навършването на 90 години. Това е възраст, до която мнозина културисти дори не могат да доживеят. А Манохар и над 100 все още продължава да впечатлява и служи за вдъхновение на младите. Запитан защо го прави, той заявява: „Аз живях като бодибилдър, спечелих много от вдигането на тежести и искам да предам моята философия и начин на мислене на възможно най-много млади хора по целия свят. След години те ще оценят какво съм направил за тях, докато поддържах собственото си здраве.“

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЛюбопитноИсторияХранене при...Лайфстайл