Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Кардио Подценяваните кардио тренировки, които са по-добри от бягането

Подценяваните кардио тренировки, които са по-добри от бягането

Подценяваните кардио тренировки, които са по-добри от бягането - изображение

Чували сте, че бягането е най-доброто кардио упражнение, то помага за изчистване на мазнините в тялото и има много здравословни ползи от него. Да, така е, но знаете ли колко други видове кардио тренировки има, които са доста подценявани от любителите на поддържането на здраво тяло? А те не са по-лоши от бягането, а в много аспекти са и по-добри. Те могат да ви помогнат да изгорите тонове калории и да изградите значително количество мускулна маса.

Списък на кардио тренировките, които са по-добри от бягането:

Изкачване на стълби

Изкачване на стълби

Да, това е един от най-добрите варианти за кардио, не случайно Добри Делев залага сериозно на него в своите подготвителни периоди. Тичането или ходенето по стълби изгаря голямо количество калории, а в същото време изгражда мускули в долната част на гърба, седалището и краката. За разлика от бягането по хоризонтална или леко наклонена повърхност, тук действащите сили са по-скоро вертикални и това ви принуждава да вложите допълнителна енергия, за да можете да се придвижите от точка А до точка Б, включвайки повече мускули в това.

Плиометрични упражнения

Плиометрични скокове

Те не са само за любителите на кросфит тренировките. Опитайте всички тези „подскоци“ (скок от клек, жабешки подскоци, ножични напади със смяна на краката с подскок, скок върху кутия, а също така и бърпи) в кръгова тренировка и ще започнете да обичате плиометричните движения. Те ще увеличат експлозивната ви сила, ще поддържат висок сърдечния ви ритъм по време на изпълнението и ще увеличат вашия общ фитнес капацитет, наред с изгорените тонове калории и мазнини.

Гребен тренажор

Гребен тренажор

Кардиото на гребен тренажор предоставя огромни ползи. То има подобен на спринта енергоразход, висок сърдечен ритъм и натоварване на белите ви дробове, без да се натоварват толкова силно ставите. Движенията тук са плавни и се засягат много от основните мускулни групи, включително глутеус, предна и задна част на бедрата, коремна преса, гръб, рамене и бицепси, а също така подобряват дихателния капацитет на белите дробове.

Скачане на въже

Скачане на въже

Това е едно много добро средство за бързо активизиране на тялото, което влиза в режим на изгаряне на мазнините. То увеличава силата в краката, тонизира мускулатурата, активира бързо потрепващите влакна и предпазва мускулите от травми.

Велоергометър

Велоергометър

Въртенето на велоергометър е една добра алтернатива на бягането и колоезденето навън. Без значение какви са целите ви, този уред ще ви помогне да ги постигнете, като с него ще получите кардио ползите от бягането, но ще намалите стреса върху ставите си. Можете да използвате толкова различни видове въртене на велоергометъра, включително спокойно и продължително, кратки спринтове или интервали с редуване на по-спокойно с по-интензивно въртене.

Люлка с пудовка

Люлка с пудовка

Това е едно от най-използваните от мен упражнения, то заздравява мускулите и подобрява цялостната стабилизация на тялото. Още след първите серии тялото ви се превръща в пещ за мазнините, особено ако използвате по-голяма пудовка.  

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноНовиниХранене при...Здравни съвети