Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Позиции във футбола – вратар

Позиции във футбола – вратар

Позиции във футбола – вратар - изображение

Вратар е една от основните позиции във футбола. Този играч има за цел да предотврати преминаването на топката зад гол линията (между двете странични и под горната греда на вратата). Това се постига чрез поставянето на тялото на вратаря на пътя на топката, с хващането или с избиването ѝ с ръце. В рамките на наказателното поле, вратарят има право да използва ръцете си, като това е единственият играч, на когото е позволено това. При излизането на топката в аут, най-често именно вратарят е този, който я вкарва обратно в игра, чрез изритването и в посока противниковото поле. Освен това, този играч има важна роля в тактиката и стратегията на играта, тъй като има най-добрата гледна точка към игрището, а в неговите задължения влиза и управлението на защитниците пред него, като той непрестанно им дава команди как да се движат и къде да застанат.

Вратарят има почти неограничена власт в малкото, а и в голямото наказателно поле, като в първото, при възникнал сблъсък с противниковия играч при изпълнение на ъглови удари, преки и непреки свободни удари, съдията дава огромно предимство на вратаря и отсъжда нарушение в атака.

Играчът на този пост остава на терена през цялото време, но това не означава, че на него му е забранено да излиза извън наказателното си поле. Някои вратари изпълняват преки свободни удари, дузпи, а понякога, в края на мачовете се включват и в атаката при изпълнение на ъглови удари (обикновено това става при негативен резултат за техния отбор). През останалото време обаче, те стоят в наказателното поле и дори точно под рамката на вратата, тъй като в противен случай няма кой да защити вратата и голът в нея е неизбежен. Ако вратарят бъде изгонен, той трябва да бъде заменен от резервния вратар, а в същото време се изважда и един полеви играч, а ако всички смени са направени, тогава някой от полевите играчи застава на вратата, обличайки специалния екип с различен от този на останалите му съотборници цвят.

Вратарите обикновено са с най-голямо дълголетие от всички футболисти, като те приключват кариерите си най-често около втората половина на тридесетте им години. Например, Питър Шилтън дори играе до 47-годишна възраст – на терена прекарва цели 31 години (от 1966 до 1997 година).

Основният номер на вратарите е 1, но не е необичайно да се използват и други номера. Резервните вратари обичайно имат номерата 12 в голямата част на света и 13 във Великобритания, но в днешно време всеки вратар може да си избере какъвто си поиска номер, стига той да е свободен.

Основи на вратарската позиция

Искате да се превърнете в най-добрият вратар в света? Ще се опитам да ви помогна да направите поне първата крачка по дългия път. Някои смятат, че за да станеш вратар трябва да си малко луд, тъй като постоянно се поставяш в опасни ситуации – дали при париране на силни топки, при пресичане на центрирания или при влизане в краката на атакуващите футболисти... да със сигурност за да бъдеш добър вратар ти е необходима голяма смелост.

Ключът за подобряването на качествата на вратаря е в четенето на играта, с което той ще ограничи до минимум опасностите пред неговата врата. Правилното разчитане на позицията на нападателите в неговото поле и следенето на движението на топката помага за пресичането на подаванията, с което се ограничава до минимум риска от създаване на голово положение. Нека разгледаме някой от фундаментите на вратарската игра, а също така и различните видове тренировки, които ще ви направят по-добри на този изключително важен за футбола пост:

 1. Запознаване с топката – жонглирайте с топката с ръце, подхвърляйте я и я хващайте, удряйте я с юмруци във въздуха.

 2. Спирайте топката с двата си крака – работете върху докосването на топката с двата си крака.

 3. Изчистване на топката – това е изключително важен момент за всеки вратар, като по време на срещата на него ще му се налага много често да получава върнати назад топки от съотборниците му, така че той трябва да умее да изчисти топката напред, на достатъчно безопасно разстояние. Упражнението се прави с още двама души, като единият връща топката към вратаря, а другият се опитва да оказва преса и да пречи на изчистването.

 4. Осморки с топка в крака – прекарвайте топката между краката си с леки докосвания, така ще изградите увереност при работата с нея, което е изключително важно, особено при напечени ситуации, в които сте атакувани от противников играч и тогава само с едно докосване в правилния момент ще можете да го елиминирате и изчистите топката на безопасно разстояние от своята врата.

 5. Вратарски войни – сложете 2 врати на около 30 метра една от друга и с другият вратар в отбора започвате да си отправяте удари един към друг.

 6. Стесняване на ъгъла – тренирайте покриване на ъгъла при атака по диагонал (работи се с партньор), за да намалите пространството, през което може да премине топката.

 7. Отнасяйте се с уважение към всеки удар – това е нещото, което трябва да запомните и то да изниква в ума ви при всеки отправен към вас изстрел. Много големи вратари са ставали за смях именно при подценяване на видимо по-лесни за тях удари.

 8. Играйте във всеки един момент – никога не мислете какво се е случило преди секунда! Дори да сте получили гол точно преди малко, не мислете за него, а направете следващото спасяване, все едно нищо не се е случило.

 9. Поемете контрола в наказателното поле

 10. Култивирайте личностните си качества, когато излезете на терена – бъдете интелигентен, безстрашен и трудолюбив

 11. Четете играта – ако следите внимателно какво се случва на терена, винаги ще сте готови да предотвратите опасностите, чрез изпреварването на атакуващите вашата врата играчи.

 12. Развийте правилна комуникация със защитниците – подсказвайте им когато някой ги атакува или пък са сами и могат спокойно да обработят топката, поздравявайте ги за добри отигравания, така ще им внушите доверие у тях.

 13. Не пренебрегвайте работата върху уменията за подавания – далечни хвърляния на топката и изритването ѝ могат да са ви много силно оръжие при организирането на бързи атаки.

 14. Бъдете организирани при статичните положения – изключително важен момент. Постройте хората пред вас така, че да са покрили възможно най-много противникови играчи, а при построяването на стената я позиционирайте така, че да ви улесни в максимална степен при предотвратяването на гола.

 15. Гледайте клипове със спасяванията и като цяло действията на вратарите от световна класа

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСпорт и туризъмАнкетиТестовеСнимкиВидеоХранене при...