Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 8 грешки, които вие правите по отношение на вашите обувки за бягане

8 грешки, които вие правите по отношение на вашите обувки за бягане

8 грешки, които вие правите по отношение на вашите обувки за бягане - изображение

Връзвате връзките на обувките си и сте готови за вашата тренировка. Ако не обърнете внимание на това, което е между вашите крака и пътя, вие ще провалите вашето бягане, а също можете да се сблъскате със сериозни предизвикателства.

Тук ще ви посочим 8 грешки, които можете да направите с вашите обувки за бягане, и съвети как да ги избегнете:

Вие бягате със същите спортни обувки, с които ходите и във фитнес залата

Трябва да бягате с маратонки, които са направени за бягане, а не за фитнес или други спортове. Това е така, защото маратонките имат правилния баланс между гъвкавост и добра подкрепа на ходилата, което е от особена важност за подскачането от един крак на друг за дълъг период от време.

Маратонките за бягане помагат да се движите с по-малко усилия, като в същото време намаляват натоварването върху ставите. Правилните маратонки могат да ви помогнат да бягате по-бързо и без контузии. Неправилно подбраните маратонки са гаранция за получаване на мускулни крампи, болки в ходилата, проблеми с ахилесовите сухожилия, мазоли и други.

Коригирайте нещата: Забравете за големите магазини за обувки, ако сте начинаещи и не разбирате от тази материя! Вместо това, отидете в специализиран магазин. Там ще намерите селекция от специфичните за бягането маратонки. Не пестете пари и вземете висок клас спортни обувки, тъй като ниските класове са направени от по-евтини материали, които не абсорбират шока толкова добре!

Купувате същите обувки, които вашия тренировъчен партньор използва

Когато става въпрос за маратонки, нещата стават строго индивидуални. Ако те работят добре за едни, за други може да не са удобни. Всеки производител използва свой калъп за маратонките и изработва различна форма на подметките си. Някои от ходилата са с по-широка част при петата, и по-тесни напред или обратно; други пък са широки от горе до долу, подходящи за хора с по-широки ходила. Има и такива маратонки с по-извит свод на ходилото или с малък наклон на ходилото напред или назад.

Големите производители имат различни модели, всеки проектиран за коригиране на различни дребни несъвършенства в ходилата. Намирането на правилния чифт за вас означава да се комбинира формата на ходилото ви с биомеханиката – нещо доста трудно.

Как да постъпите: Вместо да купуват същите маратонки като вашия тренировъчен партньор, просто го попитайте от къде ги е купил, отидете и направете консултация с продавачите, преди да изберете вашите обувки за бягане.

Специализираните магазини за спортни стоки обикновено обучават своите служители, за да могат да оценят краката на клиентите и на тяхната походка, след което да препоръчат модел маратонки.

Опитайте няколко модела, обуйте ги, разходете се и изберете тези, с които се чувствате най-комфортно!

Купувате си същия номер маратонки като вашите обувки

Маратонките често са доста стегнати отстрани. Краката са склонни към подуване през нощта или в края на дълга тренировка и когато се купят прекалено малки маратонки, или по-точно те са с правилния размер, но ако се използват просто за разходки, без да се очаква краката да се подуват. Когато започнете да бягате и краката ви получат отоци, тогава се получават проблеми като набиване на ноктите, мехури, спазми на пръстите и неприятно претриване.

Коригирайте нещата: Опитайте да си купите маратонки, които са с 1 номер по-големи от обувките, които носите в ежедневието си. За да разберете дали сте избрали правилно, натиснете с пръст предната част на маратонката, достигайки до върха на палеца на крака. Празното разстояние трябва да бъде колкото дебелината на пръста ви.

Връзките на маратонките ви са прекалено разхлабени

В идеалния случай, обувките трябва да бъдат като продължение на крака, предлагайки помощ всеки път, когато ходилото прави контакт със земята.

Ако оставите вашите връзки прекалено свободни, тогава кракът ви ще се плъзга и ще намали ефективността на вашата крачка и оттласкване, с което вие ще бъдете по-бавни. Освен това, плантарната ви фасция (съединителнотъканна лента в долната част на ходилото) или ахилесовото ви сухожилие може да започнат да ви болят, тъй като ги поставяте под сериозно натоварване.

С течение на времето, вие може да започнете да чувствате болка, която започва от глезените и прасците и в крайна сметка да достигат до коленете и дори до бедрата. Това са признаците, които ви показват, че плъзгането на краката ви в обувките не позволяват на ставите ви да работят правилно.

Как да коригирате нещата: Стегнете връзките си добре, започвайки от най-предната част на маратонките! Винаги развързвайте обувките си, преди да ги събуете! Ако можете да се събуете без да сте се развързали, тогава вие не сте стегнали обувките си достатъчно.

Връзките на маратонките ви са прекалено стегнати

Сухожилията от долната част на крака се събират горната част на глезена. Ако стегнете прекалено много връзките на маратонките си, те сякаш обхващат тези сухожилия в „мъртва хватка“, което води до получаването на тендинит, причиняващ болка и възпаление в предната част на пищялите.

Как да коригирате проблема: Визуалните признаци на прекалено стегнати връзки включват набръчкване на страните на маратонката и така дори не се вижда езика им. Ако ги забележите, отпуснете леко връзките, но ако крака ви започне да се плъзга в маратонката, тогава трябва да си вземете по-малък номер!

Връзките трябва да осигурят чувството за плътно прилепване и комфорт. Ако горната част на крака ви започне да боли, докато вие бягате, спрете и отпуснете леко връзките!

Вие използвате прекалено стари маратонки

С течение на времето, материалите в маратонките започват да губят качествата си, включително омекотяването и възможността за абсорбирането на енергията.

Производителите на обувки за бягане препоръчват да се купува нов чифт на всеки 800-1000 километра бягане. Това е добра насока, но всеки човек е специфичен, така че въз основа на тялото ви и на биомеханиката, вие сами ще усетите кога е време да смените маратонките си. Някои бегачи получават болки в стъпалата и в глезените, което е сигнал, че маратонките вече не могат да се използват за продължителни тренировки. Други зони, в които е възможно да се получи болка са коленете и долната част на гърба.

Как да се коригира проблема: Ако с маратонките сте изминали много километри и не сте променили нищо по тренировъчната си програма, а краката ви започват редовно да ви болят, то е време за смяната им. Също трябва да си купите нов чифт ако гумата на подметката е значително изтънена и вече не може да обира шока от ударите. Дупките в горната част на маратонките са само естетичен проблем, така че не трябва да ви тревожи, докато не започнете да чувствате неудобство при бягането. Тогава отново се налага смяна на маратонките.

Вие третирате маратонките като мръсно пране

Независимо дали бягате по градските улици или по планинските пътеки, маратонките в един момент ще се замърсят. Вие трябва да се въздържате от това да ги пуснете в пералнята и да ги подложите на действието на центрофугата! Прането и сушенето на обувките за бягане „убива“ подплънките и така за много кратко време маратонките стават негодни за използване в тренировките.

Как да постъпите: Ако обувките ви са мръсни или кални, почистете ги с мокри кърпички! Ако сте бягали през локви, сложете домакинска хартия във вътрешността на маратонките и ги оставете за една нощ, за да бъде просмукана влагата, а самите обувки ще запазят формата си! Този трик помага и за предотвратяване на миризми, които обикновено започват да се усещат поради влагата.

Вие сте прекалено лоялни към определен производител

През година или две, производителите на маратонки променят своите модели. В някои случаи тези промени представляват подобрение, но дори малка промяна в използваните материали може да се окаже, че е вече не са ви удобни обувките.

Корекция: Не купувайте на сляпо новата версия на вашите маратонки. Когато видите новата колекция, първо обуйте, почувствайте и тогава купувайте. Уверете се, че маратонките са ви толкова удобни, колкото и старите.                                                                                                                               

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпорт и туризъмСнимкиНовиниХранене при...РецептиПсихологияДиетиСоциални грижиЛеченияИнтервютаФизиологияАнкетиТестовеЗаведенияОбразованиеСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиБотаника