Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да се предпазите от травми по време на тренировка?

Как да се предпазите от травми по време на тренировка?

Как да се предпазите от травми по време на тренировка? - изображение

Желаете да изградите издръжливост на мускулите си, но се опасявате от наранявания и травми по време на тренировка? Ето и моите съвети за предпазване, които ще ви гарантират безопасно постигане на целите ви:

Не опитвайте да пробягвате големи разстояния и не увеличавайте бързо скоростта

Когато тялото ви не е подготвено за големи натоварвания и изведнъж се опитате да пробягате дълга дистанция или тръгнете изведнъж да тичате бързо, тогава мускулите и сухожилията се стресират и веднага се увеличава рискът от травми. Това, което трябва да направите е да започнете с лек крос, за да може да дишането ви да влезе в ритъм и тялото ви да загрее. След това можете да увеличите темпото.

Разпознайте болката и реагирайте на нея

Всеки, който поне малко е в час с тренировките знае какво е усещането за умора и болката след дълга и тежка тренировка. Важното обаче е да можете да познаете болката, която не се дължи на това чувство на претоварване. Когато болката е остра и се появява в резултат на текущото упражнение, тогава веднага трябва да спрете. Починете си няколко дни и не се връщайте отново към работа за мускула, в който сте усетили болката, защото по-добре да пропуснете няколко тренировки, отколкото да се получат по-големи щети, които ще ви извадят от строя за дълго време. Можете да тренирате в същото време за други мускулни групи, но използвайте такива упражнения, които да не включат по никакъв начин мускула, в който сте усетили болка.

Никога не пропускайте загрявката

Искате да пробягате голямо разстояние и пулсът ви да се качи до 145 удара в минута? Чудесно, но не бързайте! Дайте на вашите сърце, мускули и бял дроб време за да се приспособят към повишеното натоварване, в противен случай вие ще се изморите изключително бързо, рискувате да получите травма и като цяло тренировката ви няма да бъде дори на половина толкова ефективна, отколкото ако сте отделили достатъчно време за загрявката.

Доверете се на тялото си повече, отколкото на следваната програма

Ако фитнес инструктор ви е изготвил специална програма, по която тренирате и тя ви диктува да преминете определено разстояние, да се движите с определена скорост или да направите определен брой серии с техните повторения, уверете се, че тялото ви може да се справи. Най-лошото на програмите е, че те казват колко трябва да се тренира, но дали вие можете да се справите с тези предписания? Ето защо, вижте как тялото ви реагира и така ще разберете колко тясно можете да се придържате към програмата си.

Тренирането ви не приключва с края на тренировката

Храненето и приема на течности са изключително важни за това, как се чувствате. Ако се усещате изцедени и нямате сили дори да се движите на следващия ден след сериозно натоварване, това е знак че ви липсват електролити или течности. Затова, за да избегнете този неприятен проблем приемайте протеин веднага след приключване на тренировъчната ви дейност.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлАнкетиХранене при...ОрганизацииИсторияНормативни актовеТестовеДиетиЛеченияАлт. медицинаПсихологияВидеоСпециалистиНовиниЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиИзследванияИнтервютаБотаникаЗаведенияСпорт и туризъмСоциални грижиФизиологияОбразованиеПроизводителиРецепти