Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 5 правила за ефективен и безопасен стречинг

5 правила за ефективен и безопасен стречинг

5 правила за ефективен и безопасен стречинг - изображение

Основната цел на стречинга е развиването на гъвкавост, но за да бъде постигната безопасно и ефективно е нужно да се спазват някои основни правила. В противен случай рискуваме не само да няма ефект от стречинг упражненията, които практикуваме, но съществува и реален риск от травма. 
Гъвкавостта е качество, което е също толкова важно колкото и силата и издръжливостта и затова стречинг упражненията не трябва да се пропускат. Тя е качество, което показва обхвата на движение на отделните стави и комбинациите от тях. Гъвкавостта на всеки човек е по начало различна и е свързана с много фактори, като мускулната и сухожилна еластичност, ставната мобилност, психоемоционалното състояние температурата и др. С годините човек губи своята гъвкавост, поради което ако тя не се поддържа чрез упражнения, много по-бързо се стига до ограничена подвижност и ставни проблеми. В спорта балансът между сила и гъвкавост е един от най-важните фактори за постигане на добри резултати.

Стречинг упражненията имат много важна роля във всяка тренировка и носят множество ползи: разширяват обема на движение, предпазват от травми, помагат за релаксацията и борбата със стреса, подобряват стойката и работата на мускулите в цялото тяло.

Основни правила за ефективност и безопасност на стречинг упражненията

Продължителност - Доказано е, че най-ефективната продължителност на стречинг упражненията е между 30 и 60 секунди. Първите положителни изменения в дължината на мускула се появяват след 5-тата секунда от стречинга. Затова е опасно да се правят пикови разтягания за няколко секунди, а неефективно такива продължаващи с минути.

Брой повторения - Научните изследвания показват, че стречингът е най-ефективен до четвъртото повторение. След първото изпълнение на стречинг упражнението, мускулите и сухожилията се удължават най-значително, а при повторението му ефективността постепенно намалява. Това означава, че големият брой повторения на дадено упражнение не дават по-добри резултати, а само повишават риска травма.

Честота и редовност - За постигане на бързи и стабилни резултати се препоръчва стречинг упражненията да се правят всеки ден, а понякога дори по 2 пъти дневно. В общия случай дори 2 пъти седмично са достатъчни за поддържане на форма, стига да се правят редовно.

Усещане за болка - Според много хора стречингът без болка не е достатъчно ефективен. Това обаче не е напълно вярно и при стречинг трябва да усещате само лека и съвсем поносима болка. Ако получите тремор на мускулите, силна болка и изтръпване, това означава, че преминавате прага на вашите възможност. Стречингът трябва да носи релаксация и удоволствие, а не негативни емоции.

Правилно дишане - Правилното дишане при стречинг може да увеличи ефективността му няколко пъти. Разтягането трябва да се извършва във фазата на издишване, като това способства за релаксирането на мускулите и намаляване на тяхното съпротивление. Невъзможно е да се направи ефективен стречинг ако човек не е психически релаксиран. Нервното напрежение и мускулният тонус са пряко свързани. Ако сте напрегнати се подгответе с няколко дихателни упражнения.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлИсторияОрганизацииСпециалистиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиИнтервютаБотаникаАнкетиЗаведения