Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни отбори Отбори във футбола Севиля ФК

Севиля ФК

Севиля ФК - изображение

Севиля е най-старият футболен клуб в Испания. Базиран е в едноименният град, столица на област Андалусия. Основан е на 25 януари 1890 година от шотландеца Едуард Фаркарсон Джонстън, който става и първият му президент, но официалното му вписване в регистрите на севилската община става на 14 октомври 1905 година. Тогава негов президент става Хосе Луис Галегос Арноза.

Севиля е най-успешният отбор в Андалусия, като печели титлата в Примера Дивисион през 1946 година, а във витрината си има също така 5 Купи на Краля, 1 Суперкупа на Испания, 1 Суперкупа на Европа и 5 трофея от Лига Европа (тимът е рекордьор на този турнир и абсолютен доминант в него, печелейки го през 2006, 2007, 2014, 2015 и през 2016 година). Международната Федерация по Футболна история и Статистика обяви червено-белите за Най-добрият клуб в света за 2006 и 2007 година, с което андалусците се превърнаха в първите, които постигат такъв успех в две поредни години. Основният съперник на тима е Реал Бетис де Севиля, а битката между тях е известна като Севилското дерби.

Домакинският стадион на тима е Рамон Санчес Писхуан с капацитет 45000 места. Носи името на Рамон Писхуан, който е президент на клуба в продължение на 17 години.

Севиля дава множество национални състезатели на Испания, като първият е Спенсър, дебютирал през 1922 година.

Символите на Севиля

Химни

Клубът има 2 официални химна:

  • Официален химн – той е създаден през 1983 година, като текстът му е написан от Анхел Луис Оскигилеа де Ронкалес, а музиката е дело на неговият брат Мануел Оскигилеа де Ронкалес.

  • Химн за 100-годишнината на клуба – композиран е от Хавиер Лабандон Ел Аребато, като се превръща в сингъл №1 в Испания за 2005 година.

Емблема на клуба

При основаването на Севиля, емблемата представлява двоен кръг, като във външният е изписано името на клуба и датата на създаването му, а във вътрешният има абревиатурата SFC изписана с вплетени една в друга букви. Същите тези три букви са пренесени и в днешният герб на андалусци. Емблемата е дело на Хуан Лафита, който е син на севилския художник Хосе Лафита и Бланко.

Вторият герб на отбора е създаден през 1922 година, от Пабло Родригес Бланко. Той предлага гербът да бъде с формата на щит, визуално разделен на три части, чийто силует има формата на сърце. В горната лява част са изобразени трима християнски светци, които покровителстват града – Изидор от Севиля, Фердинанд ІІІ от Кастилия и Леандър от Севиля. В дясната горна част е вплетеният надпис SFC от първата емблема на клуба. В долната част са изобразени бели и червени вертикални ивици, а там където трите части се събират има футболна топка. Една от теориите защо клубът използва цветовете червено и бяло е, че те са били на знамето на крал Фердинанд ІІІ от Кастиля, когато освобождава Севиля от арабите през 1248 година.

Флагът на Севиля ФК

Знамето е с правоъгълна форма, разделено по диагонал от левия долен ъгъл до десния горен ъгъл на 2 триъгълника, горният от които е бял, а долният червен.

Екипи

Първите екипи със спонсорско лого на Севиля са от сезон 1986-87, за промотиране на Севиля Експо`92. Днес тимът използва екипировка на производителя New Balance. Традиционните цветове на домакинските екипи са бели фланелки, гащета и гети с няколко червени детайла по тях, при гостуване се залага на светло сини фланелки с детайли от нави синьо и жълто, гащетата са с преобладаващ нави син цвят, а гетите са светло сини, с лента от тъмно синьо в горната част. Третият екип на отбора варира през годините, като той е в червено и черно, черно или черно със сиви фигури по лицевата част.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмНовиниЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиИсторияРецептиПроизводителиСнимкиАнкетиТестовеВидеоХранене при...Здравни съвети