Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Синус тарзи синдром в спорта

Синус тарзи синдром в спорта

Синус тарзи синдром в спорта - изображение

Хроничната болка или дискомфорт във външната горна част на ходилото при спортисти, може да са признак за развитието на синус тарзи синдром (sinus tarsi syndrome). Синус тарзи е малък канал оформящ се между две бразди на петната и скочната кост, в който заляга връзка свързваща двете кости - lig. talocalacaneare interosseum. Най-често този проблем се появява при спортове свързани с продължително бягане, скокове, резки спирания. В много от случаите е в следствие на стара травма в областта на глезена и ходилото или плоскостъпие.

Какво представлява синус тарзи синдрома и какви са причините за него?

При този синдром се увреждат структурите намиращи в областта на синус тарзи, като сухожилия и ставна капсула, което води до нестабилност в субталарната става, възпаление и болка при движение. Субталарната става се намира между задните части на петната и скочната кост и участва в обръщането на ходилото навън и навътре (супинация и пронация). Когато има прекомерна пронация и супинация в ходилото и хронично пренатоварване на ставата и връзките й, може да се стигне до появата на синус тарзи синдром. Също така причината за появата му може да са честите навяхвания на глезенната става или плоскостъпие.

Други чести причини за синус тарзи синдром могат да бъдат:

 • слаба гъвкавост
 • неправилна техника на тренировка
 • проблеми в биомеханиката на ходилото
 • носене на неподходящи обувки
 • мускулна слабост

Какви са симптомите на синус тарзи?

Спортистите страдащи от синус тарзи синдром обикновено съобщават за болка пред или в областта на външния глезен, като в някои случаи точната локализация на болката се определя трудно. Възможно е да има оток и палпаторна болезненост в областта на глезена. Симптомите често се задълбочават пред нощта, като основната им проява е свързана с болка и скованост на глезена. Задълбочаване на симптомите се появява и при физическо натоварване, ходене по неравен терен или тичане.

Лечение при синус тарзи 

След уточняване на диагнозата най-често се преминава към консервативно лечение, което може да включва

 • Изключване на движенията причиняващи болка
 • Прилагане на студотерапия 3-4 дневно по 15 минути
 • Стречинг и мобилизации целящи подобряване на биомеханиката на ходилото 
 • Използване на нестероидни противовъзпалителни средства 
 • Масаж и упражнения увеличаващи гъвкавостта 
 • Коригиращи ортези 
 • Спортен тейпинг 

При не повлияване от стандартното консервативно лечение може да препоръча прилагането на кортикостероидна инжекция в областта на синус тарзи.
Хирургично лечение се прилага рядко, най-често при не повлияване от другите видове терапия. Хирургичната операция може да е от отворен тип (чрез директен разрез в областта на синус тарзи) и артроскопска (чрез няколко малки разреза).

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИсторияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...Спорт и туризъмБотаникаПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеИзследванияСпециалистиИнтервютаЛеченияАнкетиЗаведения