Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Тендинит в спорта

Тендинит в спорта

Тендинит в спорта - изображение

Често големите физически натоварвания в спорта могат да доведат до възпалително-дегенеративно заболяване на сухожилията, което се нарича тендинит. Възпалението на сухожилето се получава най-често в местата, които са подложени на големи натоварвания в съответния спорт. Често срещани при спорна активност са тендинитите на: ахилесовото сухожилие, пателарното сухожилие, сухожилията в областта на китката, сухожилието на бицепса и др.

Какво представлява тендинитът и какви са причините за възникването му?

Тендинитът е възпалително-дегенеративно заболяване, което в спорта се появява най-често вследствие на дистрофични и микротравматични изменения в сухожилията. Механизмът на получаване е пряко свързан с тренировъчния процес, а самото заболяване се появява постепенно. По време на тренировка опорно-двигателния апарат е подложен на голямо механично натоварване и риска от травми се увеличава. В определени случаи това натоварване може да предизвика микроразкъсвания в мускулите, сухожилията, капилярната мрежа и съединителната тъкан. Най-често микротравмите са вследствие на системно пренатоварване и липса на достатъчно време за адаптация на опорно-двигателния апарат. Това е така, защото по-време на периода на почивка, тъканите не само се възстановяват, но и се адаптират към това да издържат на големи натоварвания. Когато времето за почивка е по-малко от нужното за адаптацията и възстановяване, то микротравмите се натрупват и се появяват заболявания на хроничното пренапрежение и умора, наричани микротравматични заболявания. Такива заболявания се характеризират с нарушено тъканно хранене (дистрофия) и последващи патологични изменения в тъканите (дегенерация). Тендинитът в спорта е най-често част от микротравматично заболяване и се характеризира с асептичен възпалителен процес и дегенеративни промени в сухожилията. Тези дегенеративни промени, много често, водят до отлагането на калциеви соли в местата на микроразкъсвания, които допълнително могат да увредят околните тъкани. Когато възпалението обхваща и влагалището на сухожилието, заболяването се отбелязва като тендовагинит, а ако е в зоната на свързване с коста, като инсерционит.

Симптоми на тендинит

Водещ симптом на тендинитът обикновено е болката. Най-често тя е значителна при активно движение и изчезва при пасивно раздвижване. Допълнително може да има затопляне, зачервяване и оток в областта на възпалението. При палпация (опипване) се усещат уплътнения по хода на сухожилието и силна болезненост. Когато се касае за тендовагинит, може да се чуват крепитиращи (пукащи) звуци при движение, вследствие на фибринови образования в сухожилното влагалище.

Най-чести тендинити в спорта

Тендинит на ахилесовото сухожилие

Среща се най-често при бегачи на средни разстояния, гимнастици, футболисти, баскетболисти и е често срещана причина за скъсване на ахилесовото сухожилие. Характерна е болката при ходене и стоене на пръсти. Има оток, палпаторна болка и нерядко уплътнение по хода на сухожилието

Тендинит на пателарното сухожилие

Нарича се още "коляно на скачач" и среща се най-често при състезатели на висок скок, волейбол, вдигане на тежести, баскетбол. Засяга се сухожилието под колянното капаче, свързано с разгъването на подбедрицата от четириглавия бедрен мускул. Храктеризира се с болезненост и дискомфорт в областта под колянното капаче.

Тендинит на бицепса

Получава се най-често в спортове свързани с натоварване в горните крайници. При тях сухожилието на бицепса се възпалява в зоната раменната става, което води до болка в предната част на рамото и ограничаване на движенията.

Лечение на тендинит

В началния стадий за облекчаване на възпалението обикновено се препоръчва консервативно лечение: почивка, криотерапия, ултразвук, лазертерапия, магнитотерапия, нестероидни противовъзпалителни средства, симптоматични лекарства, терапия с ензими и др.
По време на острия стадии мястото трябва да се щади, но е добре физикалната терапия и кинезитерапията да се започнат възможно най-рано. Препоръчително е да се правят упражнения за разтягане и укрепване на мускулите. Може да се използват средства за функционално лечение като ортези и спортен тейпинг (еластичен бинт или превръзка). Ортезите облекчават работата на сухожилията, като същевременно не пречат на процеса на рехабилитация.
Ако не се вземат мерки и тендинитът не се лекува, процесът може да хронифицира и става трудно лечим. В тези случаи много често се стига до отстраняването на дегенеративната тъкан чрез оперативно лечение. То е належащо и в случаите, когато консервативното лечение не дава добри резултати или се цели по бързо възстановяване. Рехабилитацията след оперативно възстановяване на сухожилие обикновено трае 2-3 месеца, а връщането към спортна дейност става след 3-4 месеца.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...ЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлНовиниНормативни актовеИзследванияБотаника