Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Травми на мускули и сухожилия

Травми на мускули и сухожилия

Травми на мускули и сухожилия - изображение

За съжаление, мускулните и сухожилни травми могат да бъдат причинени от почти всичко. От автомобилни катастрофи, от претрениране или не добра загрявка преди физическите упражнения.

Травмите на мускулите, които се получават главно при спортуващи са:

  • мускулна херния
  • контузия
  • преразтягане
  • скъсване на мускула

Мускулната херния може да бъде причинена при рязко съкращение на мускула, удар с предмет при съкратен мускул. При нея рядко се достига до ограничаване на работоспособността. Има три вида мускулна херния - същинска, лъжлива и истинска. При същинската се разкъсва само фасцията на мускула, при лъжливата мускулна херния се разкъсва фасцията и самият мускул. Когато има истинска мускулна херния, през мястото на фасцията, която е разкъсана се подава мускулът и образува подутина под кожата. Хирургична намеса се налага, когато мускулната херния е голяма. 

Контузията или натъртването на мускулите е честа травма в спорта. Причините за този вид травма са най-вече сблъсъка с противников играч, удар с предмет или при падане. Натъртването е характерно за почти всички видове спорт. Клиничната картина, която се наблюдава е: оток, болка, която е резултат от контузията на периферните нерви, вътрешен между тъканен кръвоизлив и ограничено движение.

Преразтягането или още наречено хиперекстензия на мускула се причинява при достигане предела на неговата еластичност. Мускулната инсерция, микроразкъсването на мускулни влакна, рязка и бързопреходна болка най-често съпровождат преразтягането на мускула. Също така може да има незначителен оток. Възстановяването на спортната работоспособност е в периода от 3 до 5 дни.

Руптурата (разкъсване) на мускулно снопче или мускулни влакна е спортна травма, при която има разкъсвания в мускулно-сухожилния преход. Най-често разкъсването е частично, по-рядко пълно. Болката, която се получава при този вид травма е силна и рязка, при палпация в областта на травмата болката се засилва, може да се достигне и до ограничение в движенията. Руптурата е характерна за четириглавия бедрен мускул, мускулите по задната част на бедрото, когато се извършват резки движения и при не добра загрявка преди тренировка. Първата помощ, която трябва да се окаже, е както при контузията. В случаите, когато руптурата е по-тежка се налага оперативно лечение и възстановителен период от 3-4 седмици.

Първата долекарска помощ при травми на мускулите се изразява в извършването на 5 поредни манипулации. Първо е покоят, следван от поставянето на лед, натиск, повдигане на крайника и даване на болкоуспокояващи медикаменти.

  • Покоят се осигурява в зависимост от тежестта на увредата, чрез имобилизираща превръзка за 24-72 часа. При покой няма как да се получат допълнителни усложнения като разкъсване и хематом.
  • Апликацията на лед или препарат като хлорестил свива кръвоносните съдове, обезболява ударения участък и намалява отока. Охлаждането се прилага още в първите минути след травмата.
  • Натискът се извършва с цел предотвратяване образуването на хематом. Натискът може да се приложи с масажиращи движения от ледено блокче върху травматизираната повърхност или с помощта на еластична превръзка.
  • При болка се дават аналгетици и противовъзпалителни средства като парацетамол, ибупрофен и други нестероидни аналгетици.

Усложнения при травми на мускулите:

Ако бързата помощ е проведена неправилно могат да се получат редица усложнения като осифициращ миозит, флегмон и дълбок мускулен абсцес. Осифицирания миозит се среща рядко и може да бъде причинен от остеобласти и отлагане на калциеви соли. Това може да предизвика притискане на даден нерв, получава се болка и се влошава кръвообращението. Гнойният абсцес се причинява от инфектиран хематом, който при неправилното консервативно лечение, може да доведе до оперативна намеса.

Травми на сухожилията

Изолирани травми на сухожилията (когато те не участват във формирането на дадена става) не се срещат често. Предимно руптурите на сухожилията се срещат при последици от микротравматизъм, дистрофични изменения на вече увредено сухожилие. Това прави сухожилията много слаби и неспособни да понесат голямата мускулна сила. Прекомерното увеличаване на мускулната маса, поради употребата на анаболни стероиди нарушава правилното физиологично съотношение между мускула и сухожилието и би довело уврежданията им. Максималното мускулно съкращение също би могло да доведе до увреждане на сухожилието. Често срещано е при сухожилията на m.biceps brachii (двуглав мишничен мускул) m.triceps brachii (триглав мишничен мускул), ахилесовото сухожилие, в областта на колянната капачка и на ръзгавачите на прътите.

Преразтяганията са характерни със силната и рязка болка, също и с ограничаване на движението. Първата помощ, която трябва да се извърши се състои в повдигане на крайника на високо, замразяването му и поставянето на компресивна превръзка.

Скъсването на сухожилията може да бъде пълно или частично. И в двата случая е засегната функцията на дадения мускул, болката е силно изразена. Лечението при този вид травма на сухожилието е както при преразтяганията. При пълната руптура се прилага оперативна намеса. След 15-30 дни спортистът възстановява работоспособността си.

Още по темата:

3.4, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноИсторияБотаникаИнтервютаФизиологияИзследванияКлинични пътекиПсихологияОрганизацииЛайфстайлНормативни актове